Ozvěny dne 26. 3. 2002

26. březen 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprocházejí korekturou.

Ústavní soud zrušil prověrku Národního bezpečnostního úřadu

Ústavní soud si posvítil na práci Národního bezpečnostního úřadu. Zjistil, že úřad v kauze státního zástupce Ivana Brože pochybil, a tak jeho prověrku zrušil. Sám Brož kvůli tomu, že prověrkou neprošel, nakonec přišel o práci. Jednání Ústavního soudu sledoval Ivan Holas, Český rozhlas Brno.

Už loni v červenci Ústavní soud zjistil, že zákon o utajovaných skutečnostech porušuje Ústavu. Neúspěšný žadatel o prověrku se totiž nedozví důvody odmítnutí a jeho případ nemůže přezkoumat nezávislý orgán, například soud. Zatímco parlament právě nyní projednává nové, ústavně bezchybné znění zákona, Ústavní soud dosud vyhověl všem lidem, kteří se na něj kvůli prověrkám podle vadného zákona obrátili. Pro Brože prý ale dnešní vítězství příliš neznamená.

Ivan Brož: Protože jsem byl odvolán z funkce okresního státního zástupce, tady už nelze asi věc napravit.

Brož podle vlastních slov tuší důvody, proč osvědčení nedostal, rozhodně to prý ale nesouvisí s kauzou bývalého hradeckého policejního ředitele Pozdílka, který měl mimo jiné ovlivňovat vyšetřování Brožovy dopravní nehody, údajně pod vlivem alkoholu. Brož zatím neví, zda po ministerstvu spravedlnosti bude žádat finanční odškodnění.

Ivan Brož: Postup vůči ministerstvu si samozřejmě nechám projít hlavou, teď by bylo předčasné se jakkoliv vyjadřovat.

Prověrkou NBÚ zatím neprošlo zhruba pět set lidí

Prověrkou Národního bezpečnostního úřadu zatím neprošlo zhruba pět set lidí. Jak úřad prověřuje, zjišťovala Lenka Šumová.

Bezpečnostní prověrku potřebují všichni, kteří pracují s utajovanými skutečnostmi. Zatím takových prověření Národní bezpečnostní úřad vydal asi 15 000. Své zaměstnance na stupeň "důvěrné", "tajné" nebo "přísně tajné" mohou prověřit také ministerstvo obrany, zpravodajské služby a ve výjimečných případech i policie. Pokud posuzovaný člověk bezpečnostní prověrkou neprojde, nedozví se proč.

Alena Čechová: Protože zákon výslovně uvádí, že důvody se nesdělují, takže tento postup je ryze v souladu se zákonem.

Říká mluvčí Národního bezpečnostního úřadu Alena Čechová a dodává, že nyní platný zákon o utajovaných skutečnostech připouští pouze odvolání k řediteli úřadu, který bezpečnostní prověrku dělal.

Alena Čechová: Zákon v současné době nepřipouští žádnou jinou možnost pro takového člověka, než se obrátit na Ústavní soud.

Právě proto mají poslanci už na právě probíhající schůzi posoudit změnu příslušného zákona. Podle návrhu by bylo možné se proti neudělení bezpečnostní prověrky odvolat ještě k soudnímu kolegiu.

Poslancům se nelíbí, že se lidé nemohou proti rozhodnutí NBÚ odvolat

Poslancům se nelíbí, že se lidé nemohou proti rozhodnutí NBÚ odvolat. Zákon chtějí novelizovat, a to hned zítra. Pravicoví zákonodárci navrhují, aby negativní bezpečnostní prověrky přezkoumal odvolací orgán složený ze státních zástupců. To ale podle ministra vnitra Stanislava Grosse nezávislost takové instituce nezaručí.

Stanislav Gross, ministr vnitra ČR: Státní zástupci patří k exekutivě podle naší Ústavy, to znamená, že se těžko může v tomto případě jednat o nezávislý orgán, nota bene tito státní zástupci sami jsou prověřovaní a může jim kdykoli být prověrka odebrána podle této procedury, prostě tady určité pochybnosti o nezávislosti tohoto institutu mohou být, a to je taky názor vlády.

Sociální demokraté navrhují, aby se odvoláním zabýval soud.

Hasiči stále likvidují ranní havárii cisterny nedaleko Lipníku nad Bečvou

Hasiči stále likvidují ranní havárii cisterny nedaleko Lipníku nad Bečvou na Přerovsku. Pod dohledem specialistů ze sokolovské chemičky přečerpávají do náhradní nádrže výbušnou hořlavinu butylakrylát, kterou kamion převážel ze Sokolova do Polska. Pokračuje Jana Zemková z olomouckého studia Českého rozhlasu.

Z důvodu bezpečnosti zůstává doprava směrem na Olomouc stále odkloněna po staré cestě směrem na Velký Újezd. Naštěstí nedošlo k úniku chemikálie z cisterny, což by podle kapitána Jaromíra Šindlera z přerovského Hasičského sboru mělo negativní dopad na okolní přírodu.

Jaromír Šindler: V případě úniku by došlo k ohrožení životního prostředí, je to hořlavina druhé třídy nebezpečnosti.

Po přečerpání poloviny obsahu se hasiči pokusí cisternu nadzvednout, aby z ní dostali celý obsah chemikálie. Podle hasičů tyto práce potrvají minimálně do večerních hodin.

Při silném zemětřesení v Afghánistánu zahynulo nejméně 2 000 lidí

Nejméně dva tisíce lidí přišlo o život při silném zemětřesení na severu Afghánistánu. Zatím bylo ze sutin zřícených domů vyproštěno asi šest stovek obětí. Vojáci z mezinárodních mírových sil se snaží postiženým lidem pomáhat. Jak z Berlína informuje zpravodaj Českého rozhlasu David Šťáhlavský, do záchranných prací se zapojili také němečtí vojáci.

Prezident Johannes Rau už přislíbil Afghánistánu všemožnou humanitární pomoc vedle dosud schválených programů na obnovu země. Prozatím pomáhají alespoň němečtí vojáci, kteří jsou přímo na místě. Podle spolkového ministerstva obrany se příslušníci Bundeswehru z jednotek ISAF soustředí hlavně na průzkum a zdravotní pomoc. Při zemětřesení, které si vyžádalo předběžně na 1 800 obětí, nebyl žádný z členů mírových sborů zraněn. Německo vyslalo do Afghánistánu přes 800 vojáků a velí 1200člennému kontingentu, v němž jsou i dánští, nizozemští a rakouští příslušníci.

Žádný z Čechů v Afghánistánu nebyl při zemětřesení zraněn

Žádný z Čechů v Afghánistánu nebyl při silném zemětřesení zraněn. V pořádku jsou jak lidé z Nadace Člověk v tísni, kteří pracují ve městě Mazáre Šaríf, tak naši vojáci, kteří operují na základně Bagram. Radiožurnálu to potvrdila Michaela Cvanová z generálního štábu České republiky.

Michaela Cvanová: Český pětičlenný polní chirurgický tým je v naprostém pořádku. Všichni pracují v britské polní nemocnici Bagram. Pracovníci generálního štábu jsou s nimi v neustálém kontaktu, takže víme a máme informace naprosto o všem, co dělají, jak o jejich práci, tak o jejich životě.

Poslanci Evropského parlamentu položili na jednací stůl Benešovy dekrety

Poslanci Evropského parlamentu položili na jednací stůl Benešovy dekrety. Tvrdí, že jsou v rozporu s legislativou Evropské unie. Jde jim především o poválečný odsun sudetských Němců z tehdejšího Československa. S tím však nesouhlasí naši zástupci v Bruselu Vladimír Laštůvka a Jan Zahradil. Předseda Německého krajanského sdružení Bernd Posselt však prohlásil, že se evropští poslanci budou snažit, aby se dekrety staly součástí evropského usmíření. Z Bruselu se hlásí zpravodaj Českého rozhlasu Milan Fridrich.

Posselt Českému rozhlasu dále řekl, že je nutné prozkoumat, zda Benešovy dekrety neodporují legislativě Evropské unie. "Pokud by to tak bylo, nemůže s nimi Česko do unie vstoupit," řekl Posselt a dodal:

Bernd Posselt: Myslím ale, že dekrety jsou hlavně politickým a morálním problémem. Ten se musí řešit porozuměním, což je symbol evropské integrace.

Český poslanec Zahradil však odmítá činit z dekretů evropské téma.

Jan Zahradil, poslanec PSP ČR: Evropský parlament byl zatažen do této problematiky, my musíme v tuto chvíli umět informovat poslance Evropského parlamentu, kterých je drtivá většina, kteří nemají o celé té problematice ani ponětí, tyto věci nemohou nijak souviset s naším vstupem do Evropské unie.

Libanonské hlavní město Bejrút chystá arabský summit

Libanonské hlavní město Bejrút chystá arabský summit. Středem jednání bude saúdskoarabská mírová iniciativa na urovnání konfliktu na Blízkém východě. Přímo z Bejrútu informuje zpravodaj Radiožurnálu Jaromír Janev.

Analytici označují summit za největší příležitost k začátku urovnání arabsko-izraelských sporů. Do libanonského hlavního města se sjíždějí jednotlivé delegace z dvaadvaceti zemí a nejméně pět hlav států bude chybět, mezi nimi nejvyšší představitelé Libye, Iráku, Kuvajtu, Kataru a Ománu. V Bejrútu, ale i v celé zemi panují mimořádná bezpečnostní opatření. Kdo z Libanonců nemusí vyjíždět autem anebo vycházet na ulici, zůstává doma. Summit už má i první aféru. Katarská televize Al-Džazíra měla dnes v 19 hodin 45 minut blízkovýchodního času vysílat interview s izraelským premiérem Arielem Šaronem. Arabští novináři akreditovaní na summitu ale před studiem Al-Džazíry v tiskovém středisku summitu protestovali a katarská televize, které se přezdívá "arabská CNN", oznámila, že rozhovor dnes neodvysílá.

O účasti Jásira Arafata na summitu v Bejrútu stále není rozhodnuto

Stále se neví, jestli se vrcholné schůzky Ligy arabských států v Bejrútu zúčastní šéf palestinské samosprávy Jásir Arafat. Zatímco Spojené státy, Evropská unie a OSN tvrdí, že by mu to Izrael měl umožnit, izraelský premiér Ariel Šaron se domnívá, že Arafat zatím nesplnil požadavky spojené s vyjednáváním o příměří, což je podmínkou povolení k cestě.

Hladiny českých řek klesají

Hladiny českých řek klesají, druhý stupeň povodňové aktivity ráno krátce drželo pouze Labe v Ústí a v Děčíně. V poledne tam hladina dosahovala už pouze prvního stupně.

Téměř 60 % domácností vychází obtížně se svými příjmy

Téměř 60 % domácností vychází obtížně se svými příjmy. Zjistilo to Středisko empirických výzkumů. Polovina respondentů pokládá za neúnosné náklady na bydlení.

Kauzou pyramidového obchodu se zabývá Krajský soud v Liberci

Kauzou pyramidového obchodu se zabývá Krajský soud v Liberci. Co do počtu poškozených nemá tento případ obdoby. Dva bratři z České Lípy měli spolu se svým otcem připravit 730 lidí téměř o 42 milionů korun.

Věznění je ten nejdražší způsob řešení kriminality

Věznění je ten nejdražší způsob řešení kriminality. Náklady výkonu trestu jsou nastaveny tak, že v žádném případě nepokryjí reálnou spotřebu odsouzeného člověka ve vězení. Radiožurnálu to potvrdil první náměstek generální ředitelky Vězeňské služby Bohuslav Burkiewicz. Pokračuje Eva Hůlková.

Každý odsouzený je povinen hradit náklady výkonu trestu. Vládní vyhláška stanoví částku 45 korun na den, je to asi desetina toho, co vězeň v reálu spotřebuje. I takto symbolická částka je však pro Vězeňskou službu obtížně vymahatelná. Úspěšnost vymahatelnosti je 3,1 %. Důvod je prostý, vězňové odcházejí do civilu obtíženi dluhy a pohledávkami, protože více než polovina jich během výkonu trestu nepracuje. A nepracuje proto, že práce není. Vězeňská služba se snaží dát vězňům práci ve vlastních provozech. "A druhé řešení - podnikatelé," říká náměstek Bohuslav Burkiewicz.

Bohuslav Burkiewicz: Vytvořit jim podmínky pro to, aby zaměstnávání vězňů bylo pro ně zajímavé.

Šéf Sdružení podnikatelů Bedřich Danda volá po tom, aby byla jasně dána cenová kalkulace práce lidí ve výkonu trestu.

Bedřich Danda: Protože když to bude veřejně známé, tak už potom ten podnikatel si může vybrat.

A předsudky o kvalitě práce vězňů? Mohou se minimalizovat tím, že Vězeňská služba bude poskytovat dostatečné informace o kvalifikaci lidí ve výkonu trestu.

Největší peníze na reklamu dávají v ČR mobilní operátoři

Největší peníze na reklamu dávají v Česku mobilní operátoři. Aby přilákali nové zákazníky, zaplatili v loňském roce skoro 2,5 miliardy korun. Jak reklamní trh vypadá a jak se bude dál vyvíjet, zjišťoval Dušan Valenta.

Nejvíc utrácel Eurotel. Nejstaršího českého operátora stál každý nový zákazník zhruba tisíc korun. Velké výdaje měla také firma Procter and Gamble, hlavně kvůli dámským vložkám a dětským plenám. Zabodovaly i jogurty a sušenky od Danone a společnost Opavia s fidorkami a tatrankami.

Jiří Mikeš: Myslím si, že reklama musí hrát daleko důležitější sociální roli, vychovávat.

Předpovídá Jiří Mikeš z Asociace komunikačních agentur.

Jiří Mikeš: Když se podíváte na strukturu výdajů třeba ve Velké Británii, pak zjistíte, že největším vydavatelem peněz na reklamu byl anglický stát, tedy anglická vláda, teprve pak šel Procter and Gamble a Unilever a další. Ten trend je naprosto jasný, bude to trend udržitelné spotřeby a to znamená, že i ta reklama bude muset být velice společensky zodpovědná.

Také u českých zákazníků se začíná projevovat únava. Úspěšní mladí muži a sympatické mladé dámy nás nudí, a tak lze očekávat, že se reklama začne ještě víc specializovat. Bude tu ta extravagantní, založená na trendech pro mladé, a pak i ta usedlá, oslovující starší.

V Praze si můžete prohlédnout výstavu Pocta Vincenci Morštatovi

Český malíř devatenáctého století Vincenc Morštat za svůj život vytvořil různými technikami na devět set pohledů na Prahu a další česká města. Morštatova díla vynikají pestrostí, rozmanitostí pohledu a přesností záznamu. Prohlédnout si je můžete na výstavě Posta Vincenci Morštatovi ve dvou výstavních sálech Muzea hlavního města Prahy. Podrobnosti Českému rozhlasu řekla kurátorka Jana Pasáková.

Jana Pasáková: Máme tu unikáty, které jsou poprvé vystaveny, máme tu i výpůjčky třeba ze zámoří, které můžeme spatřit pouze na této výstavě, jsou tu i různá alba, která dělal, desky pro tisk, které leptal, jeho ilustrace rukopisných kronik a další a další.

V jihlavské zoo mají na apríla slet lidé s ptačím příjmením

V jihlavské zoo mají na apríla slet lidé s ptačím příjmením. Loni jich do zahrady zamířilo na 350. Nejvíc bylo tradičně Holubů, Čápů a Slavíků. Ptákem pro letošní rok se stává poštolka obecná. Loni jím byla kavka. Pokud máte ptačí příjmení a chcete se do Zoologické zahrady v Jihlavě podívat, nezapomeňte si vzít nějaký doklad totožnosti.

Spustit audio

Více z pořadu