Ozvěny dne 25. 3. 2002

25. březen 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprocházejí korekturou.

Bývalý komunistický boss Jozef Lenárt může jít před soud

Bývalý komunistický boss Jozef Lenárt může jít před soud. Nejvyšší soud konstatoval, že se na něj nevztahuje poslanecká imunita, a tak nic nebrání jeho stíhání za vlastizradu v srpnu 1968, kdy naši zemi okupovala vojska Varšavské smlouvy. Podrobnosti od Ivana Holase z Českého rozhlasu Brno.

Jozef Lenárt se s dalšími vysokými komunistickými funkcionáři pokusil legalizovat vstup okupačních vojsk vytvořením takzvané dělnicko-rolnické vlády, která měla nahradit vládu zákonnou. "Podle Nejvyššího soudu se na toto jednání poslanecká imunita nevztahuje," říká předseda trestního kolegia Stanislav Rizman.

Stanislav Rizman: Ten fakt, že on se toho jednání dopustil v době, kdy byl poslancem, nebo měl dopustit, je prostě irelevantní, to jednání nesouvisí s výkonem poslanecké funkce.

U osob, jejichž poslanecký mandát trvá, je k trestnímu stíhání potřebný souhlas zákonodárného sboru. U mandátu zaniklého pak podle Rizmana vylučují dřívější i současné ústavní úpravy trestní stíhání jen tehdy, pokud tento čin přímo souvisel s projevem či hlasováním ve sněmovně.

Stanislav Rizman: Tedy je tam ta bezprostřední souvislost s výkonem toho poslaneckého mandátu.

Benešovy dekrety opět zaměstnávají Evropskou unii

Benešovy dekrety opět zaměstnávají Evropskou unii. Zabývá se jimi zahraniční výbor Evropského parlamentu, který probírá pravidelnou zprávu o rozšiřování unie. V ní je také požadavek, aby odborníci prošetřili slučitelnost poválečných dekretů s evropským právem. Debatu na půdě Evropského parlamentu sleduje bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Milan Fridrich.

Zpráva o rozšiřování Evropské unie se týká všech třinácti kandidátských států a České republice je věnovaná pouze část. Proto je zajímavé, kolik odstavců zpráva věnuje Benešovým dekretům. Německý poslanec Jürgen Schröder zmiňuje dekrety v pěti pasážích ze třinácti. V minulosti byly dekrety zmíněné pouze jednou, a to většinou s odkazem, že tento problém řešila Česko-německá deklarace o usmíření z roku 1997. Schröderova zpráva dokazuje, že české vládě se zatím nepodařilo vytlačit dekrety z pozornosti některých poslanců Evropského parlamentu. Zvláště zástupci německé CDU-CSU nebo rakouských lidovců žádají přezkoumání dekretů z hlediska legislativy Evropské unie a netají se tím, že je chtějí zrušit.

Evropská unie kontruje americká cla na dovoz oceli

Evropská patnáctka kontruje americká cla na dovoz oceli. Zavede je také, a to až 26procentní. Rozhodnutí unie má tuto středu ještě posvětit Evropská komise. Brusel se chtěl s Američany dohodnout na kompenzacích, Spojené státy ale na žádost zatím příliš vstřícně nereagovaly. Chystaná evropská cla nepostihnou kandidátské země. Ty budou moci letos vyvážet své ocelářské výrobky do unie ve stejné míře jako loni.

Moravskoslezská dálnice D47 má zelenou

Moravskoslezská dálnice D47 má zelenou. Kabinet Miloše Zemana schválil plán velkého územního celku Beskydy. Jde o dokument, který by měl urychlit přípravu výstavby dálnice z Lipníku nad Bečvou do Polska. Podrobnosti má Ivana Šuláková z ostravského studia Českého rozhlasu.

Vláda na svém zasedání v Ostravě schválila plán velkého územního celku Beskydy, který je klíčovým pro urychlení přípravy výstavby dálnice D47 z Lipníku nad Bečvou do Polska. Ministr dopravy Jaromír Schling uvedl, že teď už přípravě stavby dálnice nic nebrání.

Jaromír Schling, ministr dopravy a spojů ČR: Klíčovou záležitostí je příprava území, která byla doposud bržděna neschválením územního plánu velkého územního celku Beskydy.

Finanční podpora lidem propouštěným z hutnictví. Vláda prodloužila platnost už dříve přijatých usnesení, která přiznávají těmto lidem až 160tisícové odstupné. Ministr pro místní rozvoj Petr Lachnit v této souvislosti upozornil na chybějící peníze pro odstraňování ekologických škod na Ostravsku. Ty brání vstupu investorů do Moravskoslezského kraje a současně tvorbě nových pracovních míst. Tento problém by měla podle ministra financí Jiřího Rusnoka vyřešit vládou odsouhlasená novela zákona o Fondu národního majetku.

Jiří Rusnok, ministr financí ČR: Tato novelizace, kterou navrhujeme, by měla umožnit čerpat prostředky z Fondu národního majetku právě na sanaci území, která byla poškozena těžbou nerostů a podobně.

Součástí zpráv předkládaných ministerstvem financí bylo i řešení dluhů některých měst a obcí postižených povodněmi. Těm má být polovina závazků vůči státu odpuštěna se současnou podmínkou zkrácení splatnosti jejich zbývající části.

Kladenská Poldovka má konečně nového majitele

Kladenská Poldovka má konečně nového majitele. Hutní areál v Kladně - Dříni koupily za 265 milionů korun Třinecké železárny. Po pěti letech se tak podařilo ukončit konkursní řízení na společnosti Poldi ocel a Konstrukční oceli Poldi Vladimíra Stehlíka. Třinecké železárny v Kladně působí od roku 1998. Jak spolupracovníkovi Radiožurnálu Ladislavu Pavlíkovi potvrdila mluvčí společnosti Dušana Fridrichová, koupě areálu je logickým převzetím dosud pronajímaných provozů.

Dušana Fridrichová: Jedná se o bývalou elektroocelárnu !!NEROZUMÍM!! válcovnu a !!NEROZUMÍM!! válcovnu, jejíž činnost tvoří základ budoucí firmy. Třinecké železárny se pro tento krok rozhodly pro zefektivnění výroby, pro lepší a průhlednější financování a pro vytvoření podmínek lepší spjatosti pracovníků s firmou.

Třinecké železárny pouze v loňském roce vyrobily více než 208 000 tun válcovaného materiálu z původních 10 000 v roce 1998. Podobně postupně navýšily počet svých pracovníků v Kladně - Dříni. Proto podpis kupní smlouvy, kterou více než rok blokovaly údajné majetkové nároky německé společnosti Spontan, vítá i ředitel kladenského úřadu práce Miroslav Taubr.

Miroslav Taubr: Protože tento závod by měl zaměstnávat kolem 700 lidí, máme přislíbeno od vedení závodu, že pracovní smlouvy změní na pracovní poměr na dobu neurčitou, což jak pro nás, tak zejména pro ty zaměstnance bude znamenat určitou jistotu a stabilizaci.

V Památníku Terezín se nesmí natáčet filmy

V Památníku Terezín se nesmí natáčet filmy. Zakázal to ředitel památky Jan Munk, když si přečetl v tisku, že některé záběry z Malé pevnosti by mohly být zneužity v připravovaném porno filmu. Jak dodává Miroslav Cimr z ústeckého studia Českého rozhlasu, celá záležitost vyvolala u vedení terezínské radnice i památníku zděšení a odpor.

Shodují se v tom, že jde nejen o amorální čin, ale i zneuctění těchto míst, kde zahynuly tisíce lidí z celé Evropy. Zástupce ředitele památníku Vojtěch Blodek pro Český rozhlas mimo jiné uvedl:

Vojtěch Blodek: Kdyby došlo k nějakému pokusu natáčet v našich prostorách, tak to samozřejmě striktně zakážeme, a v současné době se informujeme, jaké jsou možné případné právní kroky, jak tedy proti takovéto nechutnosti zakročit, znemožnit vůbec výrobu nějakého podobného paskvilu.

Informace v bulvárním tisku pobouřila i bývalé terezínské vězně. Věra Žahourková si myslí, že před takovými činy je třeba společnost chránit.

Věra Žahourková: Pánové ve vládě anebo v ministerstvu kultury by něco proti tomu měli dělat, aby se takovéhle věci neopakovaly.

Ani vrtulník s termovizí nepomohl najít šestileté dítě z Litovce

Ani vrtulník s termovizí nepomohl najít šestileté dítě z Litovce. Záchranáři nedávají chlapci moc šancí na přežití. Podle svědků v sobotu spadl do řeky Moravy, když si hrál na jejím břehu. Záchranáři dva dny pročesávali řeku i břehy, našli pouze jeho boty. Mluvčí olomoucké policie Jitka Dolejšová Českému rozhlasu potvrdila, že policisté budou v hledání chlapečka pokračovat i zítra.

Jitka Dolejšová, mluvčí Policie ČR: Vytipovali několik míst u břehu Moravy, kde by se eventuelně chlapcovo tělo mohlo nacházet, pokud i toto bude bez úspěchu, tak na pátek byla opět naplánovaná rozsáhlejší akce za použití vrtulníku s využitím také potápěčů a Hasičského záchranného sboru, kdy budeme znovu pátrat po celém toku řeky Moravy.

Dva američtí parašutisté se zranili při cvičení s našimi vojáky

Dva američtí parašutisté se zranili při cvičení s našimi vojáky. K nehodě došlo na vojenském letišti v Bechyni, kde 147 amerických a 78 českých výsadkářů nacvičovalo osvobození letiště. Incident nám popsal velitel 4. průzkumného praporu Vladimír Podlipný.

Vladimír Podlipný: Při hromadném seskoku byla dvě zranění amerických vojáků, jeden otevřená zlomenina nohy, tento voják byl převezen vrtulníkem letecké záchranné služby do Ústřední vojenské nemocnice v Praze - Střešovicích, a druhý měl pohmožděné koleno, ten byl ošetřen na místě americkým doktorem. Příčinou obou úrazů byl tvrdý nebo nesprávný dopad na letištní plochu.

Společnost Karlovarská Becherovka vyhrála soud o ochranná práva

Společnost Karlovarská Becherovka vyhrála na Slovensku soud o ochranná práva. Becherovka vede už několik let spor se Zdeňkem Hofmanem, který tvrdí, že veškerá práva na výrobu tohoto světoznámého likéru vlastní on. Hofman prodal recepturu po neúspěšné spolupráci s jinou slovenskou firmou Simpex Chotín východoslovenské společnosti Dajk. Slovo má zpravodajka Radiožurnálu na Slovensku Renata Havranová.

Hofman se k soudu nedostavil, ačkoliv Senátu slíbil, že dodá originál darovací smlouvy, podle níž dědická práva na Becherovku přešla na jeho předky. Má ji prý uloženu v bezpečnostním sejfu německé banky. Podle znaleckého posudku jsou na darovací smlouvě falešné podpisy a nesedí ani osoba notáře, který v uvedeném období povolání nevykonával. Předseda senátu nároky karlovarské společnosti uznal. V odůvodnění dokonce řekl, že slovenská firma Dajk otrockou napodobeninou výrobku porušila zákon o nekalé soutěži i zákon o lživé reklamě. Proti rozsudku se může žalovaná strana odvolat k Nejvyššímu soudu.

Další posily antiteroristické koalice míří do Afghánistánu

Další posily antiteroristické koalice míří do Afghánistánu. Na letiště Bagram přilétají americké letouny A-10. Ty umí létat nízko nad zemí a jsou určeny k likvidaci těžké obrněné techniky i podzemních úkrytů. Další informace má přímo v Kábulu spolupracovnice Radiožurnálu z agentury Epicentrum Petra Procházková.

Na největší americkou základnu v Afghánistánu Bagram už také přijelo sto nových příslušníků britské námořní pěchoty. Do poloviny dubna by zde mělo být 1 700 vojáků z Velké Británie. Londýn poskytl tyto posily na žádost amerického velení, které se obává, že až z hor zmizí sníh, Talibové a Al-Kajdá zahájí nové bojové akce ve východních a jižních částech země. Dnes velení mezinárodních mírových jednotek upozornilo novináře akreditované v Afghánistánu, že příslušníci organizace Al-Kajdá připravují provokace namířené proti cizincům. Údajně existují hodnověrné informace o tom, že se chystají únosy vojáků mírových jednotek s cílem jejich výměny za vězněné členy Al-Kajdy. Kromě toho se mírotvorci obávají diverzí, protože získali zprávy o přípravě bombových útoků s pomocí civilních nákladních automobilů naplněných výbušninou, které mají vyjíždět na kontrolní stanoviště mírových jednotek.

Hladina Dunaje v Bratislavě klesá

Hladina Dunaje v Bratislavě klesá. Na řece teď platí druhý stupeň povodňové aktivity. Ve vysokohorském terénu Západních Tater a jižních dolinách Vysokých Tater hrozí laviny.

Dopravu v horských průsmycích Rakouska zkomplikoval nový sníh

Dopravu v horských průsmycích Rakouska zkomplikoval nový sníh. Na severu a východě země zase odstraňují obyvatelé následky patnáctileté vody, která zaplavila okolí Dunaje.

Albert Žirovnický půjde na šestnáct let do vězení

Bývalý šéf Jonákova pražského Discolandu Sylvie Albert Žirovnický půjde na šestnáct let do vězení. Pražský městský soud ho odsoudil za vraždu kamaráda.

České domácnosti se nemusí obávat nekvalitního zemního plynu

České domácnosti se nemusí obávat nekvalitního zemního plynu. Odborníci nás ujišťují, že kvalita, za kterou platíme, skutečně odpovídá evropským standardům. Více už Michal Fila.

Téměř rok platíme zemní plyn nejen podle toho, kolik ho spotřebujeme, ale také podle kvality. Ta sice může kolísat, ale pouze v rozmezí čtyř procent. Podle Víta Šponera z Energetického regulačního úřadu je složení zemního plynu ve všech místech soustavy přísně hlídáno.

Vít Šponer: Chromatografy automaticky měří složení plynu, přepočítávají na energetickou hodnotu, to znamená na spalné teplo, a tyto údaje jdou automaticky do distribučních společností.

Právě ty by nám měly poskytnout informace o tom, jakým způsobem přepočítávají objem odebraného plynu na spalné teplo.

Vít Šponer: Jinak na faktuře je za určité období uveden tento koeficient, v současnosti 10,501 v přepočtu. V každém případě může odběratel tyto údaje získat na vyžádání.

Samozřejmě existují také přístroje, které by nám přepočítaly metry krychlové na kilowatthodiny přímo doma. Jsou ale tak nákladnou záležitostí, že jejich umístění do každé domácnosti zatím podle distributorů plynu nepřichází v úvahu.

Mekka filmového průmyslu, Los Angeles, patřila v noci Oscarům

Mekka filmového průmyslu, Los Angeles, patřila v noci Oscarům. Jako nejlepší snímek byl oceněn film Čistá duše. Úspěchy slavili afroameričtí herci. Více zpravodajka Českého rozhlasu Olga Krupauerová.

Dnešní oscarová nadílka se zapíše do historie jako večer, kdy Americká filmová akademie konečně uznala přínos černošských herců. Afroameričtí herci Hally Berryová a Denzel Washington získali Oscary za hlavní role. Berryová za snímek Monsterďs Ball a Washington za Training Day. Berryová je vůbec první černošskou herečkou, která vyhrála Oscara za hlavní ženskou roli. Akademie zároveň udělila čestného Oscara legendárnímu herci Sidneymu Poitier. Překvapivé výsledky tak trochu zastínily vítěze večera, film Čistá duše, který si odnesl čtyři Oscary včetně ceny za nejlepší film, režii, scénář a herecký výkon ve vedlejší ženské roli pro Jennifer Connellyovou. Oscara za nejlepší mužský výkon ve vedlejší roli získal Brit Jim Broadbant za film Iris. Bosenský snímek Země nikoho zvítězil v kategorii neanglicky mluvených filmů.

Humanitární nadace Terezy Maxové slaví pět let

Humanitární nadace Terezy Maxové slaví pět let. Ve velkém sále pražské Lucerny začne za malou chvíli benefiční galakoncert nadace. Jak Radiožurnálu prozradila ředitelka nadace Terezie Plášková, na pódiu se vedle hvězd showbyznysu představí také holky a kluci z dětských domovů.

Terezie Plášková: Pro všechny jsme připravili ty nejlepší hvězdy české a slovenské populární hudby, vystoupení dětí z dětských domovů, které jsou vítězové Nejmilejšího koncertu v loňském roce, konkrétně se jedná o děti z Dětského domova ve Znojmě, Dětský domov Plzeň Domino a Diagnostický ústav Praha. Výtěžek z koncertu bude použit na dětskou sportovní olympiádu, no, a potom bychom rádi ještě podpořili z části peněz časopis dětí z dětských domovů, který se jmenuje Zámeček.

Škodovky jsou stále oblíbenější u rakouských zlodějů

Škodovky jsou stále oblíbenější u rakouských zlodějů. Vedle západních, hlavně luxusních značek se loni škodovky zařadily na sedmé místo v počtu odcizených vozidel. Zjistilo to rakouské ministerstvo vnitra. Podle policejních odhadů škodovky často končí v rukou východoevropských gangů. Buď se vrátí zpět do Česka, nebo putují na Balkán či na Slovensko. Rakouským policistům se daří objasnit zhruba 44 % krádeží aut, což je více než u nás.

Spustit audio

Více z pořadu