Ozvěny dne 24. 6. 2001

24. červen 2001
Ozvěny dne

Přepis pořadu Ozvěny dne z 24. června 2001 18 hodin.

Jörg Haider se dnes ostře vyslovil proti JETE

Proti Temelínu se dnes ostře vyslovil také přední politik rakouské strany Svobodných Jörg Haider. Podle korutanského hejtmana Česká republika s Temelínem neprojde do Evropské unie. Podrobnosti má vídeňská zpravodajka Radiožurnálu Marie Woodhamsová.

Na celostátním sjezdu extremistické strany FPÖ opětovně prohlásil, že Česká republika bude moci vstoupit do Evropské unie pouze, když se zřekne jaderné elektrárny Temelín a zruší Benešovy dekrety, doslovně řekl "pohrdající lidmi". "Pokud chtějí Češi do Evropské unie, musí zavřít Temelín, jiná možnost neexistuje," řekl Jörg Haider.

Rakouští odpůrci JETE zablokovali silnici E-55 u přechodu Dolní Dvořiště

Rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín dnes zablokovali asi kilometr silnice E-55 poblíž hraničního přechodu Wullowitz - Dolní Dvořiště. Aktivisté zde vyjadřují nesouhlas s nadcházejícím veřejným slyšením k jihočeské elektrárně ve Vídni. Situaci na místě sleduje naše zpravodajka Mirka Nezvalová.

Zablokovanou celnici je nutné objet asi čtyřkilometrovou objížďkou. To zajišťuje !!NEROZUMÍM!! policistů. Kovové zátarasy přes E-55 demonstranty a projíždějící motoristy oddělují z obou stran. Blokáda je podle okresního hejtmana Petera Zierla povolena až do 23 hodin. Uprostřed silnice asi stovka demonstrantů vztyčila čtyři symbolické temelínské věže a vyzdobila je nejrůznějšími nápisy. Dominuje jim transparent: "Vítejte v Evropské unii, ale bez Temelína". Aktivisté z hnutí Stop Temelín a rakousko-českého protiatomového výboru ve svých projevech ostře vystupují proti úternímu slyšení ve Vídni. Považují je za frašku. Blokáda části silnice je i na hraničním přechodu Weigetschlag - Studánky. Zde je také objížďka. Umožňuje motoristům pomalé a velmi plynulé projetí. Jezděte proto opatrně.

Předsedové ODS a ČSSD se dnes neshodli na příčinách rostoucího státního dluhu

Předsedové smluvně-opozičních stran se dnes obviňovali z toho, kdo víc zadlužuje naši zemi. Václav Klaus a Vladimír Špidla se nedokázali shodnout na příčinách rostoucího dluhu ve státní pokladně. Předseda ODS v pořadu televize Prima Nedělní partie řekl, že za vlády sociální demokracie se státní dluh více než zdvojnásobil. Pokračuje František Lutonský.

Šéf ODS prý přebíral vládu s dluhem 180 miliard korun. Za tři roky vlády ČSSD vzrostla podle Klause tato částka na 420 miliard, což je víc než dvojnásobek.

Václav Klaus, předseda ODS, předseda PSP ČR: Když já opouštěl vládu, nezměněný dluh od roku 1993 do 1997 na jednoho člověka v naší zemi byl 21 000 korun. V letošním roce to vypadá, že to bude 41 000.

Vladimír Špidla ale poukázal na to, že zemi zadlužily předchozí vlády, a to hlavně chybnou strategií kupónové privatizace. Podle Špidly připravil tímto krokem stát daňové poplatníky o 200 miliard korun, a tak vznikl spor o to, kdo tuto částku zaplatí.

Vladimír Špidla, předseda ČSSD: Naše koncepce je, že náklady se budou muset rovnoměrně rozdělit, rozložit na celou společnost, koncepce pravicových stran je platit to na úkor sociálních nákladů.

Podle Václava Klause bychom teď měli spíše snížit byrokracii a zeštíhlet rozpočet.

Unie svobody se zaměří na propagaci volebního programu Čtyřkoalice

Ve dvanácti měsících, které ještě zbývají do voleb, se Unie svobody zaměří na propagaci volebního programu Čtyřkoalice. Shodli se na tom delegáti víkendového sjezdu unionistů v Liberci, kteří jako čtyřkoaličního leadera jednoznačně podpořili svého bývalého šéfa Karla Kühnla. Více už z místa konání Hana Hikelová a Aleš Heřmánek.

Do volebního programu chce unie ještě doplnit některá konkrétní témata. Podle předsedkyně Hany Marvanové by v dokumentu neměla chybět reforma soudnictví, zejména kroky, které povedou k rychlejšímu jednání soudů a k privatizaci obchodního rejstříku. Změnit by se měly i mediální zákony.

Hana Marvanová, předsedkyně Unie svobody: To znamená odpolitizování mediálních rad. Dále budeme prosazovat, aby bylo jasně řečeno, nejen jak se sníží daně, ale také, kde se v sociálních výdajích ušetří. Každou kapitolu také navrhujeme dopracovat o výčet pěti až deseti konkrétních bodů, které budou říkat, jak záměry v té příslušné kapitole chceme realizovat.

Unie svobody byla poslední stranou Čtyřkoalice, která programový dokument schválila.

Karel Kühnl, leader Čtyřkoalice: Ta prezentace dneska byla vnitrostranická a do 30. června dojde i k představení ve veřejnosti.

Prohlásil leader Čtyřkoalice Karel Kühnl, který souhlasil i s dalším záměrem unionistů nezabývat se už personálními otázkami. Jak doplňuje Hana Marvanová, to se týká zejména složení stínové vlády.

Hana Marvanová, předsedkyně Unie svobody: My si ani v Unii svobody, ani ve Čtyřkoalici nerozdělujeme žádná konkrétní křesla ve vládě. My jsme teď v opozici, my si rozdělujeme odpovědnost za to, kdo bude vést Unii svobody a Čtyřkoalici do voleb. Čtyřkoalici do voleb vede volební leader Karel Kühnl.

Přesto se o personálních otázkách začne v rámci Čtyřkoalice brzy jednat. Do konce prázdnin by se regionální organizace stran tohoto uskupení měly shodnout na způsobu sestavování volebních kandidátek.

Javier Solana ocenil příměří v makedonské obci Aračinovo

Příměří v makedonské obci Aračinovo, které dnes vstoupilo v platnost, ocenil představitel zahraniční politiky Evropské unie Javier Solana. Jak informuje náš zpravodaj v Bruselu Milan Fridrich, Solana zároveň vyzval k urychlenému obnovení politického dialogu o řešení krize v Makedonii.

"V Makedonii u obce Aračinovo opět vládne příměří a doufám, že se rozšíří na celou zemi," řekl Solana po jednání s představiteli slovanských a albánských stran ve Skopje. Pozorovatelé tvrdí, že hlavní odpovědnost za další vývoj v Makedonii leží na vládě národní jednoty, která sdružuje všechny hlavní demokratické slovanské i albánské strany. Tato vláda se má dohodnout na reformě, která by zlepšila postavení albánské menšiny. Zatím však jednání nikam nevedla. Diplomaté tvrdí, že současné příměří u obce Aračinovo je velmi křehké. Albánské guerilly nemají v úmyslu složit zbraně a využívají příměří k přeskupení sil. "Pokud se rychle makedonská vláda nedohodne, začne opět boj," předpovídá televize BBC.

Ode dneška platí výnos bělehradské vlády umožňující vydání S. Miloševiče do Haagu

Ode dneška platí výnos bělehradské vlády umožňující vydání Slobodana Miloševiče haagskému tribunálu. Miloševičův obhájce Tom Fila ale podle agentury AP hodlá vládní opatření zpochybnit u ústavního soudu. Jak uvedl, jde o právní pirátství, protože podle jugoslávské ústavy může být spolupráce s Mezinárodním trestním soudem regulována pouze zákonem a nikoliv vládním výnosem. Dekret schválený dva roky poté, co tribunál obžaloval Miloševiče z údajných zločinů proti lidskosti spáchaných v jihosrbském Kosovu, odsunul stranou zákon zakazující extradici jugoslávských občanů. Tím zároveň otevřel cestu k vydání bývalého prezidenta a dalších jugoslávských podezřelých do Haagu.

Lidé kolem Usama bin Ládina údajně chystají teroristické útoky proti USA a Izraeli

Lidé kolem údajného arabského teroristy Usama bin Ládina se chystají k úderům proti americkým a izraelským cílům. Oznámila to arabská satelitní televize NBC. Podle reportéra televize by k útoku mělo dojít v příštích dvou týdnech. Afghánské hnutí Taliban, které poskytuje bin Ládinovi ochranu, ale prohlásilo, že tyto teroristické akce nepovolí. Informaci ověřoval náš blízkovýchodní zpravodaj Jaromír Janev.

Šéf izraelské vojenské tajné služby generálmajor Amos Malika dnes v této souvislosti v izraelské televizi řekl, že členové militantní organizace Usama bin Ládina se skutečně mohou pokusit zaútočit. V uplynulých několika měsících se podle Maliky snažili neúspěšně proniknout do Izraele. Malika dodal, že se o to ale mohou pokusit znovu. Vojenské jednotky Spojených států v oblasti Blízkého východu pokračují v bojové pohotovosti, do které byly uvedeny před dvěma dny kvůli velmi vážné hrozbě teroristického útoku, která ale nebyla specifikována. Podle některých pozorovatelů mohlo jít právě o hrozby zmíněné teroristické organizace. Další pozorovatelé poukazují na souvislost s nedávným obviněním Spojených států vůči Íránu, že stál za teroristickým útokem na americké vojáky v saúdskoarabském Durbanu před pěti lety, což Írán odmítl.

Senátoři připravili vlastní návrh zákona o referendu o našem vstupu do EU

Senátoři připravili vlastní návrh zákona o referendu o našem vstupu do Evropské unie. Dosud se však nedohodli, zda v zákoně ponechají povinnou nadpoloviční účast oprávněných voličů. Podrobnosti má senátní zpravodajka Radiožurnálu Dana Jaklová.

Senátoři si pochvalují podle předsedkyně jejich ústavně-právního výboru Dagmar Lastovecké z ODS především to, že se jim podařilo dobře naformulovat otázku všelidového hlasování.

Dagmar Lastovecká, senátorka za ODS: My jsme do tohoto návrhu formulovali otázku tak, že se vlastně chceme zeptat občanů, zda souhlasí se vstupem do Evropské unie podle podmínek sjednaných ve smlouvě, to znamená, že se vychází z toho, že až naše republika bude mít dojednané podmínky, bude vlastně smlouva před ratifikací, tak se občané vyjádří.

Sociální demokraté a lidovci v horní komoře parlamentu by sice dali přednost obecnému zákonu o referendu, ale pro všelidové hlasování o vstupu do Evropské unie také zvednou ruku. Otázkou zůstává povinné kvórum pro referendum. Šéf lidoveckých senátorů Jiří Šenkýř je zastáncem nadpoloviční účasti oprávněných voličů.

Jiří Šenkýř, předseda senátního klubu ČSSD: Toto je otázka, která se velice diskutuje, a řekl bych, je to poměrně zásadní otázka, a já odhaduji, že nejenom v našem klubu, ale v celém Senátě ta hranice bude opět na těch padesáti procentech.

Také většina občanů, které jsme oslovili v pražských ulicích, si myslí, že o tak vážném kroku naší republiky by měla rozhodnout více než polovina voličů.

Anketa:

Jestliže by bylo referendum, pak nadpoloviční většina by měla stačit.

Myslím, že nadpoloviční většina.

Já myslím, že nadpoloviční.

Vy byste se ho zúčastnila?

No, zúčastnila, ale nechtěla bych vstoupit, teda byla bych proti.

Určitě nadpoloviční většina.

No, stačil by podle mě ten počet voličů, který by se dostavil k hlasování.

To znamená, že jste pro to, aby třeba o našem vstupu do Evropské unie rozhodlo, já nevím, rozhodlo deset procent obyvatel? Pokud se dostaví k hlasování.

No, myslím, že nadpoloviční by měla být.

Vy sám byste se takového referenda zúčastnil?

Určitě.

A mohl byste říci, jak byste hlasoval?

Pro.

Vlastní návrh zákona o referendu o vstupu do Evropské unie by senátoři měli projednat už na své červnové schůzi příští týden. Pokud návrh schválí, půjde zákon do Poslanecké sněmovny.

Policisté stále marně hledají pětiletou Terezku Čermákovou z Kladna

Už bezmála sto hodin policisté hledají ani ne pětiletou Terezku Čermákovou z Kladna. Přes intenzivní pátrání se jim však dosud nepodařilo nalézt jedinou vážnější stopu. Jak doplňuje nás spolupracovník Ladislav Pavlík, do akce byli proto zapojeni i speciální psi.

Ti už se v minulosti osvědčili například při pátrání po osobách v místě živelných katastrof, například v Turecku. Ani po celodenním prohledávání okrajových částí Kladna se ovšem nepodařilo blonďatou, metr vysokou Terezku nalézt. Po více než 24hodinovém výslechu pak propustili vyšetřovatelé i přítele Terezčiny matky. Jejich pozornost se nadále upírá na další členy rodiny a osoby vytipované realizačním týmem případu. Jeho členové však nechtějí komentovat pracovní verze záhadného zmizení malé dívky, ke kterému došlo ve středu krátce po poledni na hřišti v Kladně - Kročehlavech.

Pád do nezajištěného výkopu se stal osudným pro 45letého muže

Pád do nezajištěného výkopu se stal osudným pro 45letého muže. Jak zjistila Regina Květoňová z Českého rozhlasu Brno, k neštěstí došlo včera ve znojemské části Nesachleby, kde se před bývalou prodejnou Jednota provádějí pozemní práce.

Při pádu se smrtelně zranil o blíže neurčený předmět. Podle vyjádření policie se další okolnosti případu včetně míry zavinění šetří a budou známy v nejbližších dnech.

Situaci ve státní správě možná pomůže napravit nová soukromá vysoká škola

Neochota, nezájem, dlouhé čekání a přebujelá byrokracie, to nám nejvíce vadí na úřadech. Nedostatek kvalitních úředníků je i jedním z našich největších handicapů při začleňování do Evropské unie. Tuto tristní situaci možná pomůže napravit nová soukromá Vysoká škola veřejné správy a mezinárodních vztahů. Od školy si mnoho slibuje také ministerstvo školství, jak nám řekl Václav Wünsch.

Václav Wünsch: Tato nově vzniklá vysoká škola, nedá se přímo říci, že by zaplňovala skulinu, které veřejné vysoké školy nenabízejí, ale ta její nabídka je trošičku odlišná, a vzhledem k té poptávce, tak je tady jistá šance, že ti absolventi naleznou uplatnění. To, co vlastně ta škola sama o sobě proklamuje.

V Roudnici nad Labem se o víkendu konala letecká přehlídka Memorial Airshow

Více než 40 000 lidí zhlédlo o víkendu leteckou přehlídku Memorial Airshow v Roudnici nad Labem. Celou akci sledoval také Miroslav Cimr, Český rozhlas Ústí nad Labem.

V pořadí šestá a v novém tisíciletí první Airshow se po všech stránkách vydařila. Na podřipské obloze se v obou dnech vystřídalo více než 40 letadel počínaje známými stroji z válečných bojů až po současnou civilní i vojenskou techniku. Své umění za jejich kniply předvedli piloti ze sedmi evropských zemí. Airshow dnes navštívil i ministr dopravy a spojů Jaromír Schling, který k akci mimo jiné poznamenal:

Jaromír Schling, ministr dopravy a spojů ČR: Je to krásný podnik, pěkné počasí, hodně lidí, zajímavá letadla. Co víc si můžeme všichni přát? Propagace letectví naprosto bezvadná.

V Rožnově pod Radhoštěm byl slavnostně odhalen pomník Emilu Zátopkovi

V rožnovském skanzenu na Valašském Slavíně byl slavnostně odhalen pomník olympionikovi Emilu Zátopkovi. Podrobnější informace má náš spolupracovník Artur Kubica.

Několik set lidí, mezi nimi známí olympionici, herci, přátelé i příbuzní Emila Zátopka, se přišli dopoledne na Valašský Slavín rozloučit se čtyřnásobným olympijským vítězem. Dana Zátopková přiznala, že po legendárním rekordmanovi na dlouhých tratích zůstalo doma smutné prázdné místo.

Dana Zátopková: Když s někým žijete víc jak padesát roků, tak je to potom těžké bez něho žít. Takže já Ťopkovi přeji tady dobré odpočinutí a chtěl tady být, doufám, že se mu tady bude dobře odpočívat.

Emil Zátopek se narodil v Kopřivnici. Místo jeho odpočinku tedy právem patří na Valašský Slavín v Rožnově pod Radhoštěm, kde odpočívají nejvýznamnější valašští rodáci.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: jkr , Václav Müller
Spustit audio

Více z pořadu