Ozvěny dne 23. 7. 2001

23. červenec 2001
Ozvěny dne

Přepis pořadu Ozvěny dne z 23. července 2001 18 hodin.

Meteorologové varují před dalšími záplavami

Meteorologové varují před dalšími záplavami. Především na východě republiky očekávají vydatné srážky a výrazný vzestup hladin řek. Potvrdil nám to Stanislav Racko z Českého hydrometeorologického ústavu.

Stanislav Racko: Vzhledem k nasycenosti povodí a předpokládaným srážkám očekáváme v povodí Odry, horní Moravy a Bečvy opětné vzestupy hladin, místy až na třetí stupeň povodňové aktivity, tedy vylití vody z břehů. Doporučujeme bedlivě sledovat vývoj počasí a stavu řek a omezit pohyb v blízkosti vodních toků ve zmíněných oblastech. Výstraha platí pro všechny okresy Olomouckého, Moravskoslezského a Zlínského kraje.

Na patnácti místech severní Moravy a Slezska platí první stupeň povodňové aktivity

Na patnácti místech severní Moravy a Slezska zatím platí první stupeň povodňové aktivity. Kvůli nepříznivé předpovědi počasí jsou jednotlivé okresní úřady připraveny okamžitě řešit vzniklé problémy. Aktuální situaci v Opavě zjišťoval Martin Knitl, Český rozhlas Ostrava.

Srážky podél řeky Opavy v této chvíli ustávají a na řadě míst, například v Krnově, hladina postupně klesá. Jednou z příčin stavu pohotovosti v Opavě je podle povodňové komise vypouštění vody z přehrad. Více Ladislava Kadaňková z Okresního úřadu Opava.

Ladislava Kadaňková: Komise rozhodla nevypouštět vodu z nádrže Pocheň a nechat pouze bezpečnostní přeliv a o dalším bude rozhodnuto v 19 hodin na jednání povodňové okresní komise.

Na území celého okresu proběhla kontrola mostů a lávek přes řeku.

Ladislava Kadaňková: Všechny profily byly zbaveny kmenů, nánosů. Na odstraňování spadlých haluzí se myslím v jednom místě pracuje.

Víkendové povodně způsobily klientům České pojišťovny škody za téměř 100 milionů

Víkendové povodně způsobily jen klientům České pojišťovny škody za téměř 100 milionů korun. Podle mluvčího pojišťovny Michala Urbana jsou škody hlášeny především z Moravy, ale také z východních, středních i severních Čech.

Michal Urban, mluvčí České pojišťovny: U našich klientů škody na majetku občanů jsou zatím spíše menšího rozsahu, jde o zaplavené sklepy nebo poškozené střechy, a celková pojistná plnění se vyšplhají někam k deseti milionům korun, ale podstatně závažnější, větší jsou škody na zemědělských plodinách, specielně opět na Moravě, kde zatím očekáváme, že zemědělcům vyplatíme náhrady přes 70 milionů korun.

Česká pojišťovna je schopna vyplatit poškozeným pojistné částky během několika dnů.

Třicetiletého Roma ubodal ve Svitavách 22letý skinhead

Třicetiletého Roma ubodal ve Svitavách mladík, který se veřejně hlásí k hnutí Skinheads. Podrobněji Jiří Máslo, Český rozhlas Hradec Králové.

Obviněn z rasově motivované vraždy je 22letý skinhead z okresu Svitavy. K útoku si podle mluvčí východočeské policejní správy Ivy Markové vybral diskotéku ve Svitavách.

Iva Marková, mluvčí Policie ČR: Poté, co do podniku přišla společnost místních Romů, tyto nejprve slovně napadl rasistickými výroky a poté bez výstrahy opakovaně nožem bodl 30letého Roma do oblasti břicha. Napadený muž utrpěl tak závažná poranění, že následně zemřel. Po provedeném šetření byl policií jako důvodně podezřelý z tohoto činu zadržen 22letý muž. Na uvedené jednání pamatuje trestní zákon odnětím svobody na dvanáct až patnáct let nebo trestem výjimečným.

Obviněný skinhead byl podle policie již za násilí s ideovým či rasovým podtextem stíhán. Předloni se dostal do konfliktu se zákonem kvůli potyčce s anarchistou. Před čtyřmi lety na ulici ve Svitavách navíc pobodal Roma. Soud mu tehdy uložil podmínečný trest za ublížení na zdraví.

Krajský soud v Ústí nad Labem zamítl žalobu Gizely Lackové

Neštěmická radnice se neomluví obyvatelce Matiční ulice Gizele Lackové. Krajský soud v Ústí nad Labem zamítl její žalobu, ve které od radnice ústeckého obvodu Neštěmice žádala omluvu formou dopisu a inzerátu v celostátních denících a 100 000 korun za újmu na cti. Podrobnosti má Daniel Kopecký.

Lacková se cítila dotčena stavbou plotu v Matiční ulici. Soud ale zhodnotil postup radnice jako oprávněný. Žalující straně se podle něj nepodařilo prokázat, že zeď měla od počátku sloužit k oddělení komunity od starousedlíků. Starosta ústeckého neštěmického obvodu Pavel Tošovský je s rozhodnutím spokojen.

Pavel Tošovský, starosta Neštěmic: Ten rozsudek byl objektivní, vycházel z toho, že se nám podařilo prokázat, že ta obvinění se nezakládají na pravdě a že tudíž nemohla být ani poškozena námi na svých lidských právech.

S verdiktem nesouhlasí obhájce Gizely Lackové David Strupek. Podle něj soud neuznal dva základní argumenty obhajoby.

David Strupek: Stavba byla skutečně prezentována od počátku jako ochranný prostředek pro občany, kteří bydlí v rodinných domcích, vyplynulo to i z výslechu svědka, který jasně hovořil o tom, čeho chtěli dosáhnout tím, že bude stavba postavena. Ano, my jsme souhlasili s tím, že obec samozřejmě podle zákona o obcích je oprávněna činit opatření na ochranu veřejného pořádku, ale ta opatření musí být nezbytná a musí to být opatření, která jsou přiměřená účelu, který je sledován.

Obhájce Gizely Lackové se proto chce proti rozsudku odvolat.

Přibližně 50 lidem zatím zabránily v letu do Británie kontroly migračních úředníků

Přibližně pěti desítkám lidí zatím zabránily v letu do Velké Británie kontroly britských úředníků na ruzyňském letišti v Praze. Opatření má zabránit pokračujícímu dlouhodobému přílivu romských žadatelů o azyl z Česka. Romové a někteří ochránci lidských práv krok Britů označují za diskriminační a rasistický. Londýn i česká vláda to ale odmítají. Podle mluvčího britského velvyslanectví Zbyňka Havránka se žádosti jednotlivých cestujících o odlet posuzují na základě britských imigračních pravidel a nikoliv etnického původu žadatele. Nové kontroly provádějí migrační úředníci na základě česko-britské dohody z letošního února.

V Bonnu byla schválena kompromisní dohoda o naplňování Kjótského protokolu

Plenární zasedání účastníků bonnské konference věnované omezení globálního oteplování schválilo kompromisní dohodu o naplňování Kjótského protokolu. Více Zita Senková, stálá zpravodajka Českého rozhlasu v Německu.

Průmyslové mocnosti nakonec překonaly vzájemné rozpory, zejména ve sporném bodě Kjótského protokolu, a to v otázce kontrolních mechanismů jeho naplňování. Zatímco Evropská unie požadovala velmi přísná opatření, Japonsko bylo pro mírnější kontroly. Kompromis prosazovaný unií nakonec podpořily i další váhající státy, Rusko, Kanada a Austrálie. Evropská unie ustoupila v otázce směrných čísel pro snižování emisí kysličníku uhličitého, prosadila však přísnější kontrolní opatření, proti nimž bylo právě Japonsko. Kjótský protokol počítá s tím, že do období let 2008 až 2010 se emise oxidu uhličitého a dalších plynů způsobujících skleníkový efekt sníží na planetě o 5,2 % ve srovnání s rokem 1990. Spojené státy už v březnu odmítly protokol s tím, že poškozuje jejich ekonomiku a příliš nahrává rozvojovým zemím.

Význam kompromisní dohody zhodnotil pro Český rozhlas ministr životního prostředí Miloš Kužvart.

Miloš Kužvart, ministr životního prostředí ČR: Tento text umožňuje ratifikační proces zahájit v zemích, které si přejí ratifikovat Kjótský protokol okamžitě, to je nejdůležitější závěr. A za jakou cenu ten kompromis? !!NEROZUMÍM!! skutečně kompromisní byl přijat, je možné charakterizovat velmi stručně, problémy, které se týkají některých technických otázek a právních otázek, budou předmětem jednání až zhruba za tři měsíce.

Rakousko bude pokračovat ve zkoumání bezpečnosti JETE

Rakousko bude pokračovat ve zkoumání bezpečnosti Temelína na základě procesu z Melku. Tento proces ale podle Vídně zdaleka nekončí. Analýzy o Temelínu budou dokončeny nejdříve na podzim. Prohlásil to dnes v Bruselu rakouský ministr životního prostředí Wilhelm Molterer po jednání s komisařem Günterem Verheugenem. Informuje náš zpravodaj v Bruselu Milan Fridrich.

Rakouský ministr řekl, že zkoumání bezpečnosti Temelína pod patronátem Evropské komise je jedinou cestou, jak zjistit, zda je možné uvést Temelín do plného provozu. Molterer po jednání s Verheugenem připomněl, že Česká republika v Melku souhlasila s tím, že pokud by konečná zpráva Evropské komise o Temelínu byla negativní, neuvede tuto elektrárnu do provozu. "Základní východisko z Melku stále platí," řekl Molterer a dodal, že to by si měli uvědomit všichni rakouští politici. Wilhelm Molterer tak narážel na víkendové výroky představitelů strany Svobodných, že pokud česká vláda uvede Temelín do provozu, mělo by Rakousko zablokovat vstup České republiky do Evropské unie. Rakouský ministr upozornil, že podobné názory jsou emocionální a neuvážené, protože Česká republika má právo si vybrat, jakou energii bude využívat.

Indonésie prožívá převratnou změnu

Indonésie prožívá převratnou změnu. Lidové poradní shromáždění dnes odvolalo prvního demokraticky zvoleného prezidenta Abdurahmana Vahída a na jeho místo nastoupila Megawatti Sukarnoputriová. Vahíd ovšem už v neděli našeho času vyhlásil výjimečný stav a není jasné, jaká bude jeho reakce. Situaci na politické scéně shrnul pro Český rozhlas náš chargé d'affaires v Jakartě Lubomír Frebord.

Lubomír Frebord: Viceprezidentka Megawatti Sukarnoputri složila prezidentskou přísahu a ve své nástupní řeči vyzvala politickou reprezentaci země k jednotě v zájmu stabilizace situace v Indonésii. Prezident Vahíd nadále odmítá uznat skutečnost, že byl sesazen z funkce prezidenta. Podporu prezidentce Megawatti vyjádřili všichni představitelé zemí Sdružení jihovýchodní Asie a rovněž řada jiných státníků včetně prezidenta Bushe.

Americký prezident George Bush bude až do zítřka v Římě

Americký prezident George Bush bude až do zítřka v Římě. Dnes se setká s italským prezidentem Ciampim, s premiérem Berlusconim, a jak dodává spolupracovnice Radiožurnálu Vědunka Lunardi, byl také přijat v papežském letním sídle v Castlegandolfu.

Papež Jan Pavel II. tlumočil americkému prezidentu obavy katolické církve nad propastnými rozdíly mezi bohatými a chudými zeměmi a podtrhl, že zrychlující se proces ekonomické globalizace nesmí ztrácet ze zřetele solidaritu. Papež apeloval na Spojené státy, aby se staly příkladem pro celý svět a odmítly postupy znehodnocující lidský život od jeho početí do přirozené smrti. Odsoudil tak eutanazii, trest smrti i využívání lidských embryí pro výzkum. Odpolední setkání amerického prezidenta s premiérem Berlusconim potvrdilo plnou shodu v přístupu vlád obou zemí k řadě mezinárodně-politických témat, v první řadě k americkému projektu národní protiraketové obrany.

Odvetné akce odpůrců globalizace za smrt italského demonstranta pokračují

Odvetné akce odpůrců globalizace za smrt italského demonstranta pokračovaly i dnes. Mladého aktivistu zastřelil italský karabiník při srážkách, které se odehrály v Janově během zasedání zemí G8. Po útocích na italské a kanadské velvyslanectví v Británii přišly exploze v Aténách. Radikálové nastražili před banku a výzkumné centrum nálože, které způsobily menší škody. Několik rozbitých oken a zdi popsané nápisy, zůstaly po nočním řádění vandalů na italském konzulátu ve švédském Malmö. Proti tvrdosti zásahu italské policie a zadržování účastníků demonstrací v Janově protestovali odpůrci globalizace ve Varšavě. Před velvyslanectvím Itálie byl i stálý zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Pavel Novák.

Šest desítek příznivců iniciativy Anti G8 požadovalo před italským velvyslanectvím propuštění zadržených demonstrantů, zvláště pak tří Poláků, kteří byli zatčeni při policejní prohlídce dvou školních budov v Janově, ve kterých byli účastníci demonstrací ubytováni. Podle italských zákonů jim hrozí až několikaleté vězení za členství v ozbrojené skupině. Pod okny velvyslanectví shromáždění mladí lidé skandovali italsky i polsky hesla odsuzující zásah italské policie. Na chodníku před budovou zastupitelského úřadu zapálili svíčky na památku zabitého demonstranta Carla Giulianiho. Zástupce odpůrců globalizace přijal italský velvyslanec. Jejich petici požadující propuštění zadržovaných demonstrantů ale odmítl přijmout s tím, že obsahuje křivá obvinění italských bezpečnostních sil.

Letiště v sicilské Katanii bylo uzavřeno kvůli popílku z Etny

Letiště v sicilské Katanii bylo uzavřeno kvůli popílku z Etny. Spad popela doprovází intenzivní sopečnou aktivitu sicilského vulkánu. Etna zesílila činnost minulý týden a od té doby vyvolává obavy lidí, kteří žijí na jejím úpatí. Tok lávy zatím záchranáři udržují v dostatečné vzdálenosti od lidských obydlí a před popílkem chrání místní obyvatele i turisty deštníky.

Ovocnáři letos očekávají o polovinu nižší úrodu jablek

O polovinu nižší úrodu jablek a nárůst jejich prodejní a výkupní ceny očekávají v letošním roce ovocnáři. Nízká úroda se nejvíce dotkne malých domácích pěstitelů. Zpracovatelé očekávají komplikace u padaných jablek. Další informace připojuje Blanka Číhalová, Český rozhlas Brno.

Tajemník Ovocnářské unie Martin Ludvík uvedl, že v letošním roce odhadují celkovou sklizeň na 230 000 tun. Oproti loňské nadúrodě je to však pouze polovina.

Martin Ludvík: Nízká sklizeň bude zejména u drobných pěstitelů, mám tím na mysli zahrádkáře, protože loni skutečně tam byla extrémní úroda.

Kvalitních jablek pěstovaných v sadech by měl být na trhu dostatek.

Martin Ludvík: Potom zjara příštího roku zřejmě nastoupí trošku větší dovozy jablek z Evropské unie, než byly v letošním roce, a to s sebou ponese samozřejmě i zvýšení cen pro spotřebitele.

Podle generálního ředitele Hamé Babice Leoše Novotného se zvýší také výkupní cena padaných jablek.

Leoš Novotný: Očekáváme neúrodu v řádu asi tak padesáti procent a předpokládám, že tam se to promítne do nákupních cen, kdy ty ceny půjdou nahoru.

Obava z konzumace hovězího masa klesla

Obava z konzumace hovězího masa po potvrzeném výskytu nemoci šílených krav v Dušejově na Jihlavsku klesla. Lidé v posledních týdnech kupovali hovězí ve stejném množství jako loni. Michalu Filovi z Českého rozhlasu Brno to potvrdil předseda Českého svazu zpracovatelů masa Ladislav Steinhauser.

Ladislav Steinhauser: Stejně jako v západní Evropě, i v České republice se spotřeba hovězího masa výrazně zvýšila a v současné době už jsme téměř na 92 procentech normálního stavu.

Loni byla roční spotřeba hovězího masa v České republice více než 12 kilogramů na osobu. Současné vyrovnání tohoto stavu po aférách s nemocí BSE je způsobeno nižší cenou hovězího. Ta by měla vydržet zřejmě ještě do konce roku. V současné době vyprodukují zemědělci kilogram hovězího masa za 38 až 40 korun. Zpracovatelé ho vykupují za 32 až 35 korun.

Ladislav Steinhauser: Předpokládáme, že cena hovězího masa v tuto chvíli se nebude hýbat, je dost nereálné, že by se zvedla, ale z dlouhodobého hlediska říkám stále to stejné: "Užívejme si nízké ceny hovězího masa, bude se zvedat."

Skupinka výtvarníků s motorovými pilami se sjela v Harrachově

Skupinka šestnácti výtvarníků s motorovými pilami obsadila prostor u lanovky na Čertovu horu v Harrachově. Na druhý ročník akce "Sochání motorovou pilou" se umělci, jejichž doménou je práce se dřevem, sjeli z celé České republiky i Slovenska. Podle hlavního organizátora, sochaře Ivana Šmída zůstanou vytvořená díla v Harrachově jako venkovní či interiérové dekorace. Dřevo poskytl umělcům zdarma Krkonošský národní park.

Ozvěny z burzy

Akcie na pražské burze dnes vytrvale posilovaly. Celkem proběhly obchody asi za půl miliardy korun. Dnešní dění shrnuje Richard Skácel z Raiffeisen Capital and Investment.

Richard Skácel: Nejvíce vyrostl Český Telecom, který posílil o více jak 5 %, zdárně mu sekundovaly zejména akcie ČEZ o 4,5 %, a Unipetrolu, ten posílil o 4,8. Důvodem jsou částečně nové zprávy ohledně privatizace Telecomu, u Unipetrolu vyšly výsledky, které nezklamaly, dá se říct, že možná jde i o určitou korekci těch předchozích propadů, kdy prostě trh se rozhodl nedat šanci těm, co si levně nenakoupili. To je taková věta, myšlenka dne.

Tuto myšlenku doplníme ještě o kurs koruny k euru, 33 korun a 80 haléřů. K dolaru je to přesně 39 korun. Koruna je stabilní a díky dobrým privatizačním prodejům taková ještě dlouho zůstane.

K věci

Indonéského prezidenta Vahída dnes po měsících politických tahanic vystřídala dosavadní viceprezidentka Megawatti Sukarnoputriová. S publicistou Milanem Slezákem bude teď o budoucnosti jedné z nejlidnatějších zemí světa mluvit Jaroslav Skalický.

Před dvěma lety padla v Indonésii autoritativní vláda a Vahíd se stal prvním zcela demokraticky zvoleným prezidentem. Proč se tak brzy Indonésie dostala do potíží a v podstatě na pokraj občanské války?

Milan Slezák: No, víte, dva roky jsou opravdu velmi málo na to, aby se ty problémy, které se objevily po pádu prezidenta Suharta, podařilo vyřešit. Ono by bylo spíš zapotřebí dvou generací. Ty problémy samozřejmě byly už za vlády Suhartovy, jenomže Suharto byl silná osobnost, vyšel z armády, byl to generál a dokázal ty, za podpory armády, ty problémy tlumit takovou, řekl bych, železnou patou. Bylo to něco podobného, co jsme viděli ve východní Evropě nebo v Sovětském svazu, ale přirozeně, když ta železná pata trochu poodstoupí nebo změkne, tak pak teda ty problémy, které jsou nevyřešené a pouze potlačované, se objeví, a to jsme viděli v Sovětském svazu, to jsme viděli v Jugoslávii a totéž se vlastně stalo i v Indonésii. Já si myslím, že by si s těmi problémy, které tam jsou, to znamená špatná ekonomika, velmi silné separatistické tendence a také nedůvěra k politikům, která přetrvává od Suhartových dob, těžko by si s tím někdoporadil za ty dva roky.

Sukarnoputriová v roli nové prezidentky vyzvala Indonésany, aby zapomněli na rozpory a pustili se do vytvoření silného a jednotného národa. Je to vůbec možné v případě země, kterou tvoří přes tisíc ostrovů a velká řada etnik?

Milan Slezák: No, já si myslím, že když se to nepovedlo za těch sedmdesát let, je to téměř sedmdesát let, co je Indonésie nezávislá, co se osvobodila od holandské nadvlády, tak si myslím, že se to stěží povede v budoucnu. Ono opravdu těch protikladů je tam velmi mnoho, počínaje náboženskými, přes kulturní a přes také nacionální, že je obtížné to udržet dohromady. Ona je to taková umělá jednota, je to prostě dáno tím, že Holanďané si tam kdysi vyrobili na Portugalcích velké území, dali ho dohromady, dokud ho drželi Holanďané, tak to nějak fungovalo.

Pokud by se Indonésii podařilo překonat nynější krizi, a z toho, co říkáte, to určitě nebude snadné, může v budoucnu díky své velikosti hrát nějakou významnější roli ve světovém dění, ať už v politice nebo ekonomice?

Milan Slezák: Přiznám se, že jsem skeptik, já opravdu si myslím, že ta jednota země je velmi umělá, že se ji nepodaří v nějaké dohledné době obnovit. Kdyby se to ale podařilo, a to znamená ale také pustit některá ta okrajová území, která opravdu těžko jdou dohromady s Jávou a s těmi hlavními indonéskými ostrovy, pokud by se to tedy povedlo, tak vidím jednu důležitou úlohu, hráz proti čínskému pronikání na jih. Ono, Čína, ať je u moci jakýkoli režim, tak bude na vzestupu, bude to z podstaty věci lidnatá, ekonomicky poměrně úspěšná, vojensky silná země, z podstaty věci bude prostě pronikat dál a dál do Jihočínského moře a na jih. Takovou hráz proti čínskému pronikání hrála vlastně Indonésie i za Suharta a koneckonců mohla být také příkladem, to také dosud dělala. On je to vlastně nejlidnatější muslimský stát na světě a stále ještě ten indonéský islám je takový, řekl bych, umírněný a vstřícný, rozhodně to není to, co právě vidíme v Afghánistánu nebo v Íránu, čili potud by mohla být velkým příkladem pro muslimský svět, velké muslimské země, kde je islám vlastně hlavním náboženstvím a přesto to není země nesnášenlivá.

Hostem dnešního pořadu K věci byl publicista Milan Slezák. Díky a na slyšenou.

Milan Slezák: Na slyšenou.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: jkr , Václav Müller
Spustit audio

Více z pořadu