Ozvěny dne 18. 9. 2001

18. září 2001
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

Afghánské hnutí Taliban pohrozilo USA vyhlášením svaté války, džihádu

Afghánské vládní hnutí Taliban pohrozilo Spojeným státům vyhlášením islámské svaté války, džihádu. Pokud Spojené státy zaútočí na Afghánistán, bude to podle vicepremiéra vlády Talibanu Mohammada Achunda cesta zničení amerického Bílého domu, NATO a všech spojenců Ameriky. Mezitím z Afghánistánu odjela pákistánská delegace. Ta se pokoušela přesvědčit vládnoucí hnutí Taliban o nutnosti vydání teroristy Usámy bin Ládina podezřelého z teroristických útoků ve Spojených státech. Mluvčí pákistánského ministerstva zahraničí odmítl výsledky jednání v Kábulu upřesnit, pouze řekl, že se delegace do Afghánistánu už nevrátí.

George Bush vyzval americkou veřejnost k pomoci obětem teroristických útoků

Prezident Spojených států George Bush vyzval americkou veřejnost k pomoci obětem teroristických útoků. Americká vláda i nadále připravuje ozbrojený úder proti pachatelům atentátu na cíle v New Yorku a Washingtonu. Více už zpravodajka Českého rozhlasu ve Spojených státech Olga Krupauerová.

Americký prezident George Bush zahájil s celým štábem Bílého domu pracovní den dvěma minutami ticha za oběti teroristických útoků. George Bush dnes opět jednal se členy Rady národní bezpečnosti o způsobu odvety a boji proti terorismu. Pentagon uchovává veškeré detaily plánování vojenské operace v tajnosti. Bush se dnes rovněž sejde se šéfem FBI Muellerem, který bude prezidenta informovat o postupu vyšetřování FBI, která má údajně seznam dvou stovek osob, které by mohly mít informace související s teroristickými útoky.

EU se zatím zdráhá jednoznačně podpořit případný vojenský úder

Evropská unie se zatím zdráhá jednoznačně podpořit případný vojenský úder Spojených států proti islámským radikálům v Afghánistánu. Patnáctka hodlá své stanovisko zveřejnit až v pátek na zvláštním summitu, který byl narychlo svolán do Bruselu. Telefonuje tamní zpravodaj Českého rozhlasu Milan Fridrich.

Evropská unie chápe, že Spojené státy chtějí tvrdě zaútočit na základny terorismu ve světě, ale v názoru na válku není jednotná. "Unie stojí na straně Washingtonu, Evropa ale zároveň nechce vyvolat válku, která by nepřinesla řešení krize, ale její prohloubení," prohlásil belgický ministr zahraničí Michel. Bruselští diplomaté připomínají, že rozhodnutí o vojenském úderu za atentáty v New Yorku a Washingtonu je plně v rukou Spojených států. Evropská unie čeká, jak se rozhodne americký prezident Bush. Do konce týdne proběhne série konzultací. "V pátek unie zformuluje své stanovisko vůči možné válce proti sponzorům islámského terorismu," uvedl bruselský diplomat. Experti na terorismus podle něj tvrdí, že atentátníci z USA měli určitě v záloze několik lidí, kteří mohou znovu zaútočit na neznámé cíle.

Minutou ticha dnes uctila Poslanecká sněmovna oběti teroristického útoku na USA

Minutou ticha dnes uctila Poslanecká sněmovna oběti nedávného teroristického útoku na Spojené státy americké. Premiér Miloš Zeman ve vystoupení před poslanci vyzval naše politiky, aby v nadcházejícím volebním roce nezneužívali této tragédie k získávání politických bodů. Takový přístup by považoval za politický hyenismus. Zeman zákonodárce také ujistil, že je vláda plně připravena poskytnout pomoc v jakékoli vojenské i nevojenské oblasti, nejen USA a NATO, ale celému civilizovanému světu.

Miloš Zeman, předseda vlády ČR: Toto je hodina zkoušky a útok na New York je útokem na Prahu, útok na Spojené státy je útokem na Českou republiku. Z toho vyplývá, že závazek vlády spojenecké pomoci není pouhou deklarací solidarity, že je široce míněnou nabídkou spektra aktivit vyplývajících z našich možností a ze sil této země, že je nabídkou nesenou vědomím odpovědnosti a tedy i vědomím možných nákladů a ztrát.

Na Slovensku se prodávaly části amerických mrakodrapů

Na Slovensku se prodávaly části amerických mrakodrapů. Někteří Slováci pružně zareagovali na teroristické útoky proti Spojeným státům. Chtěli si prostřednictvím internetové dražby přivydělat na prodeji suvenýrů ze zřícených mrakodrapů Světového obchodního centra v New Yorku. Firma, která dražbu provozuje, ale jejich plány překazila a prodej podobných sběratelských kousků zakázala. Nabízeny byly úlomky mrakodrapů, patnáctiminutové video, požárnická čepice, prach, kousky betonu, železa, sklo a podobné věci. Vyvolávací ceny nabízených sběratelských kousků se různily a pohybovaly se od jedné do pěti tisíc slovenských korun.

Izraelský ministr obrany nařídil zastavit útočné operace proti Palestincům

Izraelský ministr obrany Benjamin Ben Eliezer dnes nařídil armádě zastavit všechny útočné operace proti Palestincům. Před ním zakázal nejvyšší palestinský představitel Jásir Arafat policistům střílet na Izraelce, a to i v sebeobraně. Jak televizi CNN řekl izraelský ministr zahraničí Šimon Peres, právě Arafatova výzva byla jedním z důvodů, proč Izrael zastavil palbu.

Šimon Peres, izraelský ministr zahraničí: Jásir Arafat v první řadě učinil jasné prohlášení o tom, že bude podporovat mír a klid zbraní. Svoji řeč pronesl v arabštině, takže mu jeho lidé mohli rozumět. Očekávám, že tuto výzvu bude brát vážně většina lidí na palestinské straně, včetně těch ozbrojených. Napětí částečně zmírňuje i přístup většiny islámských zemí k teroristickým útokům ve Spojených státech, ale rád bych viděl skutečné kroky, ne jen slovní odsouzení.

Čečenští povstalci mají údajně pod kontrolou větší část města Argun

Čečenští povstalci mají údajně pod svou kontrolou větší část města Argun a vedou tam ostré boje s ruskými jednotkami. Podle čečenských zdrojů pokračují boje i ve druhém největším městě Čečenska Gudermesu, které povstalci obsadili včera. Ruské úřady ale takové informace popírají. Hlavní představitel ruského prezidenta pro Čečensko Sergej Jastržembskij tvrdí, že Gudermes je zcela pod kontrolou federálních vojsk. Podle ruské televize tam bylo při včerejších bojích zabito deset ruských vojáků a sedmnáct povstalců.

Železničáři jsou opět připraveni stávkovat

Železničáři jsou opět připraveni stávkovat. Rozhodlo o tom představenstvo jejich odborového sdružení. Stávka bude vyhlášena v případě nevyplacení mezd zaměstnancům drah a lidem pracujícím v servisních firmách. Další od Dušana Valenty.

Stávka by mohla být vyhlášena už 15. října. Odbory mají strach, že jsou v ohrožení nejen železničáři, ale i stavební a opravárenské podniky.

Jaromír Dušek: Jestliže by tito lidé přišli už příští měsíc domů bez výplat, zkuste jejich manželkám říct, že už se tím vláda zabývá a že si zatím můžou půjčit od sousedů, zatím můžou jít žebrat a možná koncem roku budou mít zpátky svoje mzdy.

Říká odborový předák Jaromír Dušek.

Jaromír Dušek: My nebudeme čekat jako Zetor, jako ČKD, jako kdokoliv. My jsme odvedli práci státu a stát nedrží nejen slovo, ale nedodržuje ani vlastní zákony. Nám je trapně říkat, že nechceme žádná privilegia, že nechceme nic navíc, my chceme to, co je usneseno v jednotlivých zákonech, a bohužel nám to stát nedá.

Odbory proto požadují záruky, zejména na prostředky ze státního fondu dopravní infrastruktury. Resortní ministr Jaromír Schling slibuje, že vzniklé dluhy budou brzy zahlazeny.

Jaromír Schling, ministr dopravy a spojů ČR: Já jsem přesvědčen, že to zvládneme nejpozději do konce roku, ale možná, že už do konce října.

Těmto slovům ale odboráři nevěří. Že prý už podobných vět slyšeli dost a dost. Nepřijde-li výplata, vlaky zůstanou stát. Krizi na dráze prý mohou zažehnat pouze záruky šéfa tripartity nebo ministra financí.

Policie už má hotové obvinění pro Viktora Koženého

Policie už má hotové obvinění pro bývalého prezidenta Harvardských fondů Viktora Koženého. Spolu s ním je v jednom případě obviněn z podvodu také předseda představenstva a bývalý likvidátor Harvardského průmyslového holdingu Boris Vostrý. Podrobnosti Helena Šulcová.

Policie vyšetřuje Viktora Koženého intenzivně už dva roky. Teď se tedy případ pravděpodobně podařilo dotáhnout do konce. První obvinění se týká podle mluvčí vyšetřovatelů Soni Jindrákové převádění majetku z Harvardských investičních fondů.

Soňa Jindráková: Je kladeno za vinu vyvedení majetku v hodnotě asi 11,5 miliardy korun ku škodě Harvardského průmyslového holdingu a jeho právních předchůdců.

To ale není vše. Kožený je podezřelý také z podvodu při kupónové privatizaci.

Soňa Jindráková: V souvislosti s vyváděním finančních prostředků z Harvardských investičních fondů nabytých prodejem akcií získaných v kupónové privatizaci na kyperskou společnost Zenko Trading, kterou ovládal.

Tím vznikla fondům škoda asi 250 milionů korun. Vyšetřovatel obchody Viktora Koženého i nadále prověřuje a není vyloučeno, že se obvinění ještě rozšíří. Kožený žije už několik let na Bahamách. Otázkou tedy je, zda se vyšetřovateli vůbec podaří obvinění doručit.

Soňa Jindráková: V podstatě v první fázi pan vyšetřovatel nejdříve obvolá nebo obešle pana Koženého a vyzve ho k případné spolupráci.

Česká republika nemá s Bahamským společenstvím uzavřenou dohodu o vydávání stíhaných osob. Kožený by tak musel vycestovat do jiné země.

Soňa Jindráková: Pan vyšetřovatel samozřejmě má i druhou verzi.

Jakou, ale nechtěla Jindráková upřesnit. Pokud by se přece jen podařilo Koženého do České republiky dostat a obvinění se ukáže jako pravdivé, může jít až na dvanáct let do vězení.

Na českobudějovickém sídlišti Máj se dopoledne zřítil stavební jeřáb

Stavební jeřáb se dnes dopoledne zřítil na budovaný objekt multikina na největším českobudějovickém sídlišti Máj. Případ sleduje Ivan Mls.

Jeřáb stál v těsné blízkosti objektu, kde funguje řada prodejen a kam běžně přicházejí lidé. Ve chvíli neštěstí pracovali na místě tři dělníci, z nichž dva byli zraněni. Jednoho odvezla záchranná služba s těžkým zraněním do nemocnice. Policejní mluvčí Lucie Ptáčková Českému rozhlasu přiblížila okolnosti nehody.

Lucie Ptáčková, mluvčí Policie ČR: V ulici Milady Horákové se při demontáži jeřábu zlomilo rameno tohoto jeřábu v horní půlce, rameno z výšky 40 metrů dopadlo na střechu multikina a přilehlé prodejny. Poškozena byla střecha multikina, klimatizace, která je na této střeše umístěna, a další hmotná škoda je na jeřábu. Případ policie šetří podle paragrafu 158 Trestního řádu pro podezření z trestného činu obecného ohrožení.

Vzniklou škodu by měli zástupci stavební firmy stanovit zítra. Zítra budou také trosky jeřábu demontovány.

Vytrvalý déšť zvýšil hladiny některých řek v Moravskoslezském kraji

Vytrvalý déšť zvýšil hladiny některých řek v Moravskoslezském kraji. Aktuální situaci Českému rozhlasu popsal dispečer Povodí Odry Petr Gral.

Petr Gral: Máme dva druhé stupně, a to v Bartošovicích a v Odrách na Odře, dále máme čtyři první stupně, a to v Karlovicích, v Opavě na Opavě a v Děhylově na Opavě a v Brance na Moravici. Srážky už by vlastně měly být jen minimální. Možná ještě nějaké jedničky budou, ale všechny toky už by měly klesat.

Malé politické strany protestují proti novele zákona o obecních volbách

Malé politické strany protestují proti novele zákona o obecních volbách. Poslanecká sněmovna připravila tuto předlohu k závěrečnému hlasování. Jednání poslanců sleduje náš parlamentní zpravodaj Vladimír Hrubý.

Spor vedou poslanci o takzvanou pětiprocentní klauzuli. Podle malých stran novela nahrává velkým stranám a diskriminuje především nezávislé kandidáty, kteří by se chtěli dostat do obecních zastupitelstev. Sociální demokrat Zdeněk Koudelka ale nevidí v novele žádný problém.

Zdeněk Koudelka, poslanec za ČSSD: Takhle, malých obcí se to prakticky nedotkne, protože nezávislí kandidáti jsou především v malých obcích, a jestliže máme například desetičlenné zastupitelstvo, tak aby se tam nějaký kandidát dostal, tak musí získat nejméně 10 % hlasů, jestli máme ještě méněčlenné zastupitelstvo, třeba pětičlenné, tak musí dostat alespoň 20 %, takže se to týká zastupitelstev, které jsou větší než dvacetičlenné, což jsou v podstatě okresní města a více, a zvláště v těch velkých městech, jako je Brno, Ostrava, ale i Praha, tak tam prakticky nezávislí kandidáti jako jednotlivci neexistují již dnes.

S nutností pěti procent hlasů voličů pro vstup do obecního zastupitelstva zásadně nesouhlasí lidovecký poslanec Jan Kasal.

Jan Kasal, poslanec za KDU-ČSL: To se dá velice jednoduše matematicky dokázat, nemá ani teoretickou šanci, i kdyby získal všechny hlasy od všech občanů v té obci, tak nemá šanci se dostat do zastupitelstva, což je absurdní, na tom se určitě shodneme.

Spor o zákon o obecních volbách by měli poslanci vyřešit ještě tento týden.

Příští rok v září přečísluje Český Telecom všechny své telefonní stanice

Příští rok v září přečísluje Český Telecom všechny své telefonní stanice. Během tří hodin v noci z 21. na 22. září roku 2002 změní čísla u více než 3 800 000 pevných linek. Důvodem změny je harmonizace čísel s Evropskou unií a uvolnění některých číselných řad novým operátorům. Podle mluvčího Telecomu Vladana Crhy oznámí firma nová čísla svým zákazníkům se značným předstihem.

Vladan Crha: Tato informace bude součástí každého vyúčtování, tedy každého telefonního účtu od tohoto září, tedy od účtu, který přijde v říjnu, až do příštího roku. A další možnosti, jak si mohou zjistit nejenom své telefonní číslo, ale i telefonní číslo známých nebo přátel nebo třeba obchodních partnerů, je internetová aplikace na adrese www.telecom.cz/přečíslování, tam si prostým zadáním toho původního nebo stávajícího telefonního čísla můžete zjistit, jak bude to číslo vypadat po přečíslování, tedy po 22. září roku 2002.

Zmíněná internetová aplikace bude spuštěna tento týden ve čtvrtek. U přístrojů s tónovou volbou se mohou zákazníci o nových číslech informovat také na zpoplatněné lince Telecomu 14 111.

Herec Miroslav Horníček se zotavuje z vážné cévní mozkové příhody

82letý herec Miroslav Horníček se už několik dní zotavuje v liberecké nemocnici z vážné cévní mozkové příhody. Podle mluvčí nemocnice Vojtěchy Kadlecové se jeho stav lepší a začal už s rehabilitací. Horníčkův pobyt v liberecké nemocnici vyšel najevo při dnešním propouštění herce Oldřicha Kaisera, který se tam před dvanácti dny podrobil po těžké autonehodě operaci páteře.

Ozvěny z burzy

Akcie na pražské burze dnes podruhé od útoku teroristů na New York a Washington posílily, když se do pozitivního pole dostaly až po příznivém zahájení burz ve Spojených státech. Objem zobchodovaných cenných papírů přitom dosáhl téměř 15 miliard korun. Další informace připojuje Dana Bébrová ze společnosti Patria Finance.

Dana Bébrová: České akcie dnes hned po zahájení obchodování oslabily, když nejistota z budoucího vývoje na politickém poli přetrvává a investoři zatím pasivně pozorují vývoj. Později většina evropských burz začala posilovat, a tak i ceny českých akcií k odpoledni postupně rostly, neboť vývoj na těchto burzách se stal v posledních dnech hlavním indikátorem vývoje i pro naše akcie. Mezi nejlikvidnější tituly patřily akcie Komerční banky a Českých radiokomunikací, jejichž ceny zaznamenaly v posledních dnech nejsilnější propady. V nadcházejících dnech můžeme očekávat pokračující vysokou !!NEROZUMÍM!! cen s malými objemy obchodů. Investoři v současnosti přehlížejí fundamentální data a rozhodují se více podle sentimentu.

Česká měna dnes zakončila obchodování při kursu 34 koruny 29 haléřů za euro, což odpovídá kursu 17,54 za marku. Dolar se prodával za 37 korun a 20 haléřů.

K věci

Dnešní jednání ministra dopravy se zástupci Odborového sdružení železničářů neodvrátilo hrozbu stávky. Odbory nedostaly od ministra jasnou záruku, že říjnové mzdy budou včas vyplaceny. Problém se týká především opraváren a železničních stavebních firem. O tom, do jaké míry je hrozba stávkou oprávněná a jak je to vůbec se stáními penězi pro České dráhy a fond dopravy, teď bude mluvit s redaktorem týdeníku Ekonom Petrem Korbelem Aleš Heřmánek.

Dobrý večer, pane Korbele.

Petr Korbel: Dobrý večer.

Není to vyhrožování odborářů stávkou trochu předčasné? Zatím peníze dostávali a dostávají.

Petr Korbel: Tak, já si myslím, že předčasná by určitě byla stávka, pevně doufám i jako občasný cestující, že k ní nedojde. Stávky nejsou nic dobrého, je to mimořádný prostředek v krajní situaci. Na druhé straně je však oprávněný požadavek, aby lidé dostali za práci zaplaceno. Srovnám-li stávku za vyplácení mezd s blokádou Prahy, jejímž cílem bylo prosadit změnu zákona, aby mohly být dováženy ojetiny starší pěti let, pak se mi taková stávka jeví přece jen o něco oprávněnější.

Řekl jste, že by ti lidé měli dostat zaplaceno za práci, kterou udělají. To je samozřejmé. Ovšem například výstavby koridorů se zpožďují, protože na ně nejsou peníze a ty firmy, které vlastně tu výstavbu obstarávají, jsou soukromé, je tedy asi především problém těch firem, že nedokážou obstarat jiné zakázky, než právě výstavbu koridoru.

Petr Korbel: Tak, ten problém je asi složitější, firmy musejí dodržovat termíny, k nimž se zavázaly, a v této souvislosti jsou jejich ostatní zakázky celkem vzato nadbytečným tématem diskuse. Příčina zpoždění je skutečně nedostatek peněz. Ty koridory už měly totiž dva roky fungovat, jenže kdysi se na ně schválilo 49 miliard korun, což bylo podhodnocené. Nabíhala zpoždění, asi před dvěmi lety Zemanova vláda souhlasila se zvýšením částky na 73 miliard a ten nový harmonogram se, pokud vím, zatím daří plnit.

Ovšem ne finanční?

Petr Korbel: I finanční v podstatě, ale objevil tam Nejvyšší kontrolní úřad, pokud vím, problém s úroky, které prostě se protáhly tím, jak se protáhla doba výstavby, takže tam zase chybí asi deset miliard.

Potom je tady další problém se státními penězi, a to je dotace na osobní dopravu, na to také odboráři poukazují, že vlastně stát zatím Českým drahám nezaplatil tolik, kolik v letošním roce měl. Ovšem s těmito penězi se v rozpočtu počítalo.

Petr Korbel: Dráhy měly dostat peníze z fondu dopravní infrastruktury, a ten se měl naplnit z prodeje telekomunikací. Ale my si můžeme klást otázku, proč takový fond, který je trochu nestandardní. Důvodem asi je, že běžné příjmy nekryjí běžné výdaje, ale hlavní problém posledních asi tak sedmi let je, že se prostě nedaří vybírat daně.

Problém ohrožených výplat je daleko širší, ale když ho zjednodušíme, jedná se o nehospodárnost na Českých drahách a hlavně o opožděnou transformaci Českých drah, které skutečně nefungují jako podnikatelský subjekt.

Petr Korbel: Tak, dráhy jsou "modrá armáda", se říkalo, a určitě se v ní občas hospodaří jako v armádě, takže krajně nehospodárně. Ale zase to není tak úplně jednoduché, protože například přeprava nákladů po silnici je fakticky oproti železnici zvýhodněna. Tam se totiž ten dopravce nemusí starat o spodek, o silnice, dráhy se samozřejmě budou muset současné situaci přizpůsobit, ale ona i ta transformace něco stojí, protože například propouštění lidé mají ze zákona nárok na odstupné a v součtu jsou to ohromné peníze. Takže jsme zpět u naplnění té strany příjmů, kde se musí plnit to, co bylo slíbeno.

Především o penězích na Českých drahách jsme mluvili s redaktorem týdeníku Ekonom Petrem Korbelem. Pane Korbele, díky a někdy zase na slyšenou.

Petr Korbel: Na slyšenou.

autoři: jkr , Václav Müller
Spustit audio

Více z pořadu