Ozvěny dne 17. 6. 2001

17. červen 2001
Ozvěny dne

Přepis pořadu Ozvěny dne z 17. června 2001 18 hodin.

Zdravotní stav lidí přiotrávených nápojem z neznámé byliny se zlepšuje

Zdravotní stav asi třiceti lidí, kteří se v Praze při meditaci přiotrávili nápojem z neznámé byliny, se zlepšuje. Část z nich už opustila nemocnice a policisté je vyslýchají. Organizátor akce Petr Chobot zatím obviněn nebyl. Případ sleduje Dušan Valenta.

Lidé se přiotrávili při meditaci v tělocvičně fakulty tělesné výchovy a sportu v pražských Vokovicích.

Petr Chobot: Najednou se začali podivným způsobem chovat takřka všichni, vylézali ze spacáků, nebylo možné s nimi naprosto navázat verbální kontakt.

Popisuje včerejší zážitky organizátor meditace Petr Chobot. Lidé se měli uvolnit, a tak jim připravil speciální čaj.

Petr Chobot: Ta směs byla vyráběna jedním starým indiánským šamanem v Peru a vlastně šlo o bylinky, které slouží ke zlepšení fyzické kondice.

Lékařům se během noci podařilo stabilizovat zdravotní stav většiny postižených. Potvrzuje to primář interního oddělení Nemocnice Na Homolce Jan Kábrt.

Jan Kábrt: Dostávali tedy infúzní terapii, byli hodně zavodněni, po nějakých osmi hodinách se ta porucha vědomí zlepšovala a normálně komunikují.

Vyšetřovatelé zatím zjistili, že se Chobotovy seance zúčastnilo zhruba 35 mladých lidí. Otrávili se skopolaminem z neznámé exotické rostliny. Hovoří Adam Arnold z pražské policie.

Adam Arnold: Policisté provádějí výslechy osob, které jsou postupně propouštěny z nemocnice. Do této chvíle nebyl nikdo obviněn.

Nikdo z účastníků meditace však nechce o svých zážitcích veřejně hovořit. Podobně se vyjadřují také příbuzní postižených.

Neuvedena: Nebudeme to asi komentovat.

Organizátorovi akce Petrovi Chobotovi hrozí, že se na něj sesype lavina žalob. Lidé, od kterých vyinkasoval za meditaci 2 000 korun a pak je přiotrávil bylinným odvarem, ho nyní podle známého pražského advokáta Oldřicha Choděry mohou v občansko-právním sporu žádat o náhradu škody.

Oldřich Choděra: Pokud těmto lidem, kteří se přiotrávili, vznikla nějaká škoda, nějaká újma, mohou její náhradu požadovat, a to na tom, kdo jim ten čaj podal. Znamená to například, že někdo mohl mít sjednánu na dnešní den v zaměstnání nějakou brigádu, nemohl nastoupit, potom tedy se mu zmenšil majetek právě o tu částku, kterou nevydělal. Někdo může být poškozen na zdraví, může to mít nějaké následky a i toto může uplatňovat. Samozřejmě musí se obrátit na soud a jsem přesvědčen, že soud by dotyčného odsoudil.

Co některé lidi vede k tomu, aby třeba i platili za duchovní zážitky, které v sobě skrývají značné riziko? Psycholog Pavel Říčan nabízí odpověď: "Duchovno hledající lidé chtějí mít okamžitou vlastní zkušenost."

Pavel Říčan: Trochu jak to je v duchu naší konzumní společnosti, tak chtějí pokud možno hned intenzivní zážitek. Je to nebezpečné. Naše tradiční spiritualita má takové prostředky, jako půst, bdění, rozjímání, meditace. Tohleto je něco, co je dovezeno kdoví odkud, i když to je solidní, tak je to něco, co je z nějakého jiného světa a může to být nebezpečné, může to člověka dostat do psychózy v krajním případě.

Novým předsedou Českomoravského fotbalového svazu byl zvolen Jan Obst

Novým šéfem našeho fotbalu je Jan Obst. Zvolila ho na dnešní mimořádné valné hromadě Českomoravského fotbalového svazu. Obst ve funkci vystřídá Františka Chvalovského, který je od března ve vazbě pro podezření z miliardových podvodů vůči Komerční bance. Více už Filip Šedivý.

Zvolení 49letého Jana Obsta předcházelo odvolání Františka Chvalovského, odstoupení jednoho ze čtveřice kandidátů Rudolfa Bati a vypadnutí Jana Sykory po prvním kole tajné volby. Po druhém nastala patová situace. Ani jeden z uchazečů Jan Obst a Pavel Mokrý totiž nezískal potřebnou nadpoloviční většinu hlasů v české i moravské komoře zároveň. Následovalo proto dohadovací řízení pěti zástupců z obou stran, po kterém moravský favorit Pavel Mokrý svou kandidaturu stáhl a Jan Obst byl aklamací, při které se pouze dva delegáti moravské komory zdrželi hlasování, zvolen.

Jan Obst, předseda Českomoravského fotbalového svazu: Po téhle, dá se říci, náročné volební proceduře nemám ještě věci tak srovnány, abych mohl vystupovat s nějakým zásadním prohlášením. Já jenom mohu říci, že jsem velice rád, že valná hromada skončila tímto výsledkem, to znamená, že dospěla ke zvolení předsedy. Chtěl bych už tímto způsobem poděkovat všem delegátům, kteří připravovali moji kandidaturu a podporovali mě v české části, a velice bych chtěl ocenit i moudrý a státnický přístup moravské komory, bez jejíhož souhlasu by nebylo moje zvolení možné, tak bych chtěl poděkovat za velmi konstruktivní a státnický přístup v rámci dohodovacího řízení, jehož výsledkem je tato dnešní volba.

Novým předsedou ODA je senátor Michael Žantovský

Novým předsedou ODA je senátor Michael Žantovský. Delegáti celostátní konference v Třešti na Jihlavsku ho ale zvolili až napotřetí. Jednání sleduje Petrus Matakidis z Českého rozhlasu Brno.

Už dopoledne proběhla tři kola, ta vždy ale skončila patem mezi úřadujícím předsedou Danielem Kroupou a Oldřichem Kužílkem. Byla tedy vyhlášena druhá volba s novými kandidáty. Michael Žantovský nejprve kandidaturu odmítnul kvůli hlasům, které se proti němu ozvaly ze sálu. V dalším kole pak kandidaturu přijal. Jeho soupeřem byl Ivo Kaplan z pražské organizace. Je třeba připomenout, že třetina delegátů se volby předsedy odpoledne už neúčastnila. Michael Žantovský po svém zvolení uvedl, že chce upevnit postavení ODA ve Čtyřkoalici. Neupřesnil však, co konkrétně takové tvrzení znamená.

Novými místopředsedy ODA jsou Oldřich Kužílek, Oldřich Malota a Martin Sedeke. Spolu se stranou přebírá Žantovský i 70milionový dluh, kterého se aliance ani po devíti letech nedokázala zbavit. V roce 1992 si na volby půjčila od Kreditní a průmyslové banky 40 milionů, úvěr však nesplácela a úroky zvýšily částku skoro na dvojnásobek.

Další oběť mezi českými turisty mají na svědomí Vysoké Tatry

Další oběť mezi českými turisty mají na svědomí Vysoké Tatry. 30letý muž z Chrudimi včera na skále při sestupu ze sedla Váhy do Těžké doliny uklouzl a svým zraněním na místě podlehl. Zprávu o nehodě podala záchranářům přítelkyně mladého horolezce. I přesto, že byli oba Češi členy horolezeckého oddílu z Pardubic, neměli podle záchranářů ani dostatečnou výstroj, ani zkušenosti. V nejvyšších slovenských horách už letos zahynulo šest lidí, z toho pět z České republiky.

Slovinská veterinární správa zakázala dovoz hovězího z České republiky

Slovinská veterinární správa zakázala dovoz hovězího z České republiky. Pokračuje náš zvláštní zpravodaj v Lublani David Šťáhlavský.

Zákaz znamená, že se do Slovinska s okamžitou platností nesmí dovážet živý dobytek, hovězí maso ani jiné produkty z hovězího. Nepostihuje přitom jen Českou republiku, ale i Itálii. Obě země se ocitly na černé listině spolu se Švýcarskem a devíti členskými státy Evropské unie, kterým lublaňské úřady zakázaly dovoz už dříve. Restrikce vůči Česku nejsou překvapivé. Slovinští veterináři čekali s konečným rozhodnutím na definitivní potvrzení prvního případu nemoci šílených krav u nás. Slovinsko si tradičně střeží nezávadnost potravin a zejména hovězího, které zde s oblibou konzumují za syrova. Tatarský biftek se běžně prodává i v lahůdkářstvích.

Na Slovensku bude z preventivních důvodů utracena kráva z nizozemského chovu

Na Slovensko v roce 1995 dovezli krávu z nizozemského chovu s výskytem nemoci šílených krav. Zvíře proto bude z preventivních důvodů zítra utraceno a výsledky budou známy večer. V diskusním pořadu soukromé televize Markíza to řekl tamní ministr zemědělství Pavel Koncoš. Farma v obci Žamberovce v levickém okresu na středním Slovensku je nyní uzavřena. Slovensko zatím netestuje na BSE všechny poražené krávy. V uplynulých třech měsících ale veterináři otestovali více než 1 500 vzorků s negativním výsledkem. Podle Koncoše je riziko výskytu BSE na Slovensku blízké nule.

Rakouská vláda je nejednotná v otázce rozšiřování EU

Rakouská vláda je nejednotná v otázce rozšiřování Evropské unie. Nacionalistická strana Svobodných opět žádá zrušení Benešových dekretů. Z Vídně telefonuje zpravodajka Marie Woodhamsová.

Wolfgang Schüssel prohlásil, že pokud bude ve funkci spolkového kancléře, nebude v jeho zemi plebiscit o rozšíření Evropské unie. Vicekancléřka, šéfka strany Svobodných dnes hovořila jinak. Susanne Riese-Passerová trvá na uspořádání referenda. "Protože lid musí nést důsledky rozšíření Evropské unie, musí se mu také dát možnost hlasovat o výsledcích vstupních jednání," řekla v televizním pořadu Presse Stunde. Současně zdůraznila, že podmínkou vstupu České republiky do Evropské unie je zrušení nebo upravení Benešových dekretů, neboť odporují lidským právům. O Temelínu prohlásila, že tam jedna katastrofa stíhá druhou.

Makedonská armáda se dnes opět střetla s albánskými povstalci

Makedonská armáda se dnes opět střetla u vesnice Slupčane nedaleko města Kumanovo s albánskými povstalci. Další přestřelka proběhla ve středu města Tetovo na severozápadě země. Při tomto incidentu byl jeden člověk zraněn. Politické strany v Makedonii se už třetí den snaží shodnout na bodech mírového plánu prezidenta Borise Trajkovského. O průběhu rozhovorů nebyly dosud zveřejněny žádné informace. Trajkovského návrh předpokládá příměří, vyhlášení amnestie pro většinu povstalců, kteří dobrovolně složí zbraně, a větší zastoupení makedonských Albánců ve státních orgánech. Plán podporuje Evropská unie.

Vladimír Putin jednal v Bělehradě s Vojislavem Koštunicou

Ruský prezident dnes v Bělehradě po setkání s jugoslávským prezidentem Vojislavem Koštunicou označil za největší problém Balkánu počínání kosovských extrémistů. Další podrobnosti připojuje stálý zpravodaj Českého rozhlasu Petr Voldán.

"I když to bude těžké, je nutné teroristy odzbrojit a naplnit rezoluce Rady bezpečnosti OSN," prohlásil Putin. V Kosovu pak při vystoupení před příslušníky ruského kontingentu mezinárodních mírových sil se vyslovil pro uzavření nové dohody o Balkánu, která by zajišťovala stabilizaci v regionu. Komplexní přístup takového dokumentu by měl podle ruského prezidenta zaručovat základní principy mezinárodních vztahů, především suverenitu a územní celistvost. V Makedonii se pak podle Putina opakuje kosovská varianta vývoje. Situaci tam označil za nebezpečnou a upozornil například na nezbytnost zastavení přílivu financí pro ozbrojence i na špatnou koordinaci činnosti mezinárodních institucí, které působí na Balkánu.

V Bulharsku skončily parlamentní volby

Přesně v osmnáct hodin skončily v Bulharsku parlamentní volby. Ty rozhodnou o tom, zda zůstane u moci prozápadní Občanské demokratické hnutí premiéra Ivana Kostova nebo se na politické výsluní vrátí bývalý car Symeon II. S aktuálními informacemi ze Sofie se hlásí zvláštní zpravodaj Robert Mikoláš.

Většina volebních místností se uzavřela přesně v 19 hodin, tedy v 18 hodin středoevropského letního času. V některých místech však budou ti lidé, kteří v tuto dobu čekali na hlasování, moci volit až do dvacáté hodiny. Jak Českému rozhlasu řekl tajemník ústřední volební komise Valentin Georgiev, do sedmnácté hodiny odvolilo 52 % oprávněných voličů. Celková účast se odhaduje na 68 až 70 %. Podle Georgieva došlo v průběhu dnešního dne ke dvěma vážnějším narušením volebního embarga. V jednom případě ho porušili členové komisí za celostátní hnutí Symeona II., kteří se ve volebních místnostech prezentovali svou politickou příslušností. Právě Symeon má největší šanci na úspěch. První výsledky budou známy už za několik minut.

Americké sdělovací prostředky hodnotí Bushovu návštěvu Evropy poněkud rozpačitě

Prezident Spojených států George Bush se po pětidenní cestě po Evropě vrátil zpět do Washingtonu. Jak informuje washingtonská zpravodajka Českého rozhlasu Olga Krupauerová, Bushovo turné hodnotí americké sdělovací prostředky poněkud rozpačitě.

"George Bush se Evropanům představil, nikoho ale nepřesvědčil. Vtipkující prezident získal body za image, jeho myšlenky mu nevynesly nic," napsal dnešní list The Washington Post. Bushovi se podle listu podařilo argumentovat, že Spojené státy se budou v Evropě i nadále angažovat. Bush navrhl široké rozšíření Severoatlantické aliance a dlouhodobé partnerství s Ruskem. Amerika musí ale podle listu The Washington Post podpořit své sliby konkrétními činy. To platí především pro Makedonii, kam Bush odmítá poslat americké jednotky, přestože jde o kandidáta na členství v NATO. Další dnešní list The New York Times konstatuje, že Bushovi se během evropského turné nepodařilo zúžit propast mezi USA a Evropou v otázce globálního oteplování. Bushova energetická politika naopak ještě zhorší emise skleníkových plynů v USA.

Více než tisíc pstruhů otrávil na Zlínsku neznámý pachatel

Více než tisíc pstruhů otrávil na Zlínsku neznámý pachatel. Smrt přinesla rybám na dvoukilometrovém úseku řeky Dřevnice u obce Zádveřice zatím neznámá jedovatá látka. Českému rozhlasu to potvrdil zlínský policejní mluvčí Ivo Mitáček.

Ivo Mitáček, mluvčí Policie ČR: Rybářskému svazu ve Zlíně vznikla tak škoda 15 000 korun. Policisté na místě nezjistili, odkud otrava pochází, a odebrali vzorky. Ty byly zaslány na expertízu a čekáme na výsledky. Podle nich by bylo možné zjistit znečišťovatele. V této chvíli případ šetříme jako ohrožování životního prostředí a samozřejmě je to vše v šetření.

Termín registrace u česko-německého fondu budoucnosti je 11. srpen 2001

Romové, kteří nemají jasné důkazy o svém utrpení během druhé světové války, mohou i tak žádat o odškodnění u česko-německého fondu budoucnosti. Terénní pracovníci ze společnosti Člověk v tísni s Romy pořizují nahrávky jejich výpovědí a pomáhají jim s vyřizováním formalit. Jak Českému rozhlasu řekla Jana Kramářová, organizace eviduje už přibližně 1 600 žádostí o odškodnění, mimo jiné od dědiců postižených.

Jana Kramářová: Pozůstalí můžou požádat, ale pouze těch, kteří zemřeli po 15. únoru 1999. Že ozývá se nám třeba řada lidí, kteří chtějí žádat za svoje rodiče, kteří třeba zemřeli před třinácti lety, a takovým lidem bohužel nemůže být vyhověno. Termín registrace u česko-německého fondu je 11. srpen 2001, ale do toho 11. srpna je vlastně potřeba projevit o odškodnění zájem, potom ještě běží půlroční lhůta dodání těch dokladů a osobní výpovědi.

Po dvou letech se vrací do pražské ZOO gorily

Po dvou letech se vrací do pražské ZOO gorily. Pavilon opic byl rekonstruován a nově se představí ze začátku září. Tisková mluvčí pražské ZOO Iva Vilhumová Radiožurnálu řekla, že jako první přicestoval z arabského Kataru šestiletý samec gorily nížinné.

Iva Vilhumová: Na začátku tohoto týdne jsme přivezli prvního lidoopa zase zpátky k nám do zoologické zahrady. Je to malý sameček gorily nížinné, který přišel k nám z Afriky. V současné době jsme ho museli umístit do karantény, protože vlastně to je zvířátko, které je původně z volné přírody a byl v soukromém chovu u jednoho afrického šejka, takže my nemáme přesné zprávy o tom, v jakých podmínkách byl chován. Velice brzo přijdou dvě samičky z australského Sydney a pár ze Dvora Králové.

Třetí den dnes uzavřel 39. ročník festivalu Kmochův Kolín

Třetí den dnes uzavřel 39. ročník mezinárodního festivalu dechových hudeb Kmochův Kolín. Průběh dnešního programu shrnul redaktor Jiří Dohnal.

Dnes odpoledne proběhl na Karlově náměstí hlavní festivalový program, monstrkoncert. Ten byl rozdělen do tří bloků. V prvním se představilo společně šest mládežnických orchestrů, ve druhém pak pět dechových orchestrů dospělých. Na závěr se spojily všechny zúčastněné orchestry, které zde na 39. ročníku Kmochova Kolína účinkovaly. Bylo to asi 1 400 hudebníků. Ti kromě evropské hymny zahráli osm Kmochových pochodů.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: jkr , Václav Müller
Spustit audio

Více z pořadu