Ozvěny dne 17. 4. 2002

17. duben 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprocházejí korekturou.

Korupce v Česku roste

Korupce v Česku roste, tvrdí to zpráva ministerstva vnitra, kterou dnes schválila vláda. Podle ní je míra korupce sice těžko měřitelná, ale zvýšil se počet evidovaných trestných činů, které s uplácením souvisejí. Jak informuje Aleš Heřmánek, vláda také přijala řadu opatření, jak se korupci bránit.

Policisté mají vytvořit společné týmy s některými pracovníky finančních úřadů. Zákon o správě daní se má změnit tak, aby policie mohla od daňových úřadů získávat více informací než dosud. Vláda souhlasila i s tím, aby ministerstvo vnitra začalo pracovat na takzvané řízené korupci, tedy jak říká šéf resortu Stanislav Gross, testu integrity zaměstnanců, především policistů a celníků.

Stanislav Gross, ministr vnitra ČR: U určených profesí bude povinen člověk, který chce u těchto profesí pracovat, bude povinen strpět takové jednání svého zaměstnavatele, které ho vystaví tomuto testu, respektive simulaci skutečné řekněme životní události, ve které on bude muset nějakým způsobem reagovat. A důsledky z jeho reakce budou takové, že v případě, kdy v tomto, v uvozovkách "testu spolehlivosti" nebo "testu integrity" selže, tak to bude důvod buďto pro rozvázání pracovněprávního vztahu nebo služebního poměru.

K tomu bude podle Grosse ovšem zřejmě potřeba změnit zákony, stejně tak jako v případech, kdy by takový test měl sloužit jako důkaz trestního jednání, to znamená, že provokatéři určitě nenastoupí hned od zítřka.

České ekonomice údajně hrozí kolaps

České ekonomice prý hrozí kolaps. Tvrdí to skupina vývozců ze všech odvětví našeho průmyslu, která žádá centrální banku a vládu, aby zasáhly proti silné koruně. Příliš rychle rostoucí kurs totiž vývozce znevýhodňuje a snižuje jejich zisky. Přitom se ale nezlevňují dovozy a inflace neklesá. Podle prezidenta Hospodářské komory Zdeňka Somra se vývozci shodují na tom, že hrozí zavírání podniků, přesun výroby do jiných zemí a masivní propouštění.

Zdeněk Somr: Podstatná část standardních mechanismů nezabírá. Je potřeba začít bít na poplach, že ta situace je opravdu natolik závažná, že hrozí destabilizace hospodářství. Nejsou pravdou optimistické scénáře, že takto česká ekonomika může fungovat a růst o tři nebo čtyři procenta. Jestli toto bude pokračovat, tak české ekonomice reálně hrozí zhroucení. Následně při odtoku peněz, při ztrátě pracovních míst, která hrozí, to znamená zhroucení sociálního systému.

Pokud do několika týdnů centrální banka proti sílící měně nezasáhne, budou podnikatelé žádat rezignaci bankovní rady.

V pankrácké věznici zemřel 36letý muž, který držel hladovku

V pankrácké věznici zemřel 36letý muž, který držel hladovku. Vězeň tvrdil, že byl za vydírání a omezování osobní svobody odsouzen nespravedlivě, a chtěl, aby se někdo zajímal o jeho případ. Výkon trestu mu měl skončit v únoru 2004. Podle předběžných závěrů byla příčinou smrti celková vyčerpanost organismu. Podrobnosti řekla Radiožurnálu tisková mluvčí Vězeňské služby Miloslava Havlíčková.

Miloslava Havlíčková: V průběhu pobytu na ošetřovně, kam byl umístěn po několika dnech vyhlášení hladovky, opakovaně odmítal podepsat souhlas s jakoukoliv hospitalizací na interním oddělení. Zdravotní péče o vězněného byla v plném rozsahu zajištěna, byla zajištěna v souladu se všemi předpisy, které tuto zdravotní péči upravují, a událost mimo jiné šetřila samozřejmě Policie ČR a neshledala v souvislosti s úmrtím cizí zavinění.

V českých věznicích jde zřejmě o první případ od roku 1990, kdy hladovka vězně skončila jeho smrtí. K nejznámějším hladovkářům v republice v posledních dvanácti letech patří kyjovský dělník a někdejší disident Miloslav Mareček. Ten první hladovku na protest proti perzekuci své osoby držel už krátce před listopadem 1989. Protestoval zejména proti tomu, že nebyli potrestáni lidé odpovědní za jeho pronásledování v osmdesátých letech.

Německý ovčák v Kladně napadl a těžce zranil tříletého chlapce

Německý ovčák v Kladně napadl a těžce zranil tříletého chlapce, pokousal ho na krku. Chlapec byl ve vážném stavu převezen do pražské motolské nemocnice. Zvíře policie umístila do speciálních kotců k veterinárnímu vyšetření. Jak řekl Českému rozhlasu ředitel kladenské městské policie Stanislav Procházka, za událost je odpovědný majitel zvířete.

Stanislav Procházka: Jeho majitel byl pán, který byl ve věku 82 let, německý ovčák sice starší, ale velmi zdatný, když jsme přijeli na místo, tak musím říct, že teda ten pán nad ním neměl vůbec žádnou kontrolu, prostě nebyl schopen v tom jeho věku toho psa vůbec zvládat. Pes vyběhl údajně ze dvora, když sekali trávu na zahrádce, pes vyběhl nezajištěný, bez košíku a napadl to dítě na ulici. Je to mimořádný případ.

Případů, kdy pes zaútočí na člověka, v poslední době přibývá. Řada měst a obcí proto začala zpřísňovat vyhlášky o volném pohybu psů.

Soud stále nevynesl rozsudek v případu největší poštovní loupeže v ČR

Pražský městský soud ani dnes nevynesl rozsudek v případu největší poštovní loupeže v dějinách české kriminalistiky. V roce 1997 přepadli pražskou dejvickou poštu tři maskovaní lupiči a odnesli z ní rekordních 28,5 milionu korun. Případ, který po téměř pěti letech stále není uzavřen, dnes v soudní síni sledovala reportérka Radiožurnálu Vlasta Valentová.

Soudu stále chybí jednoznačný důkaz. Obhájci údajných lupičů dnes zpochybnili výpověď korunní svědkyně, která měla obžalované před poštou poznat. Jeden z trojice obžalovaných neodevzdal vzorek krve pro genetickou analýzu k porovnání nalezených vlasů. Jediným, ale nepřímým důkazem, jsou pachové stopy na místě činu. Pachovou zkoušku ale major Petr Staněk z Policie České republiky považuje za dostatečně vypovídající.

Major Petr Staněk: Ten pes je schopný rozeznat asi šest milionů pachů a pokud se ten odběr provádí tak, jak se provádět má, tak ten pes se v podstatě neplete. Nemůžu předjímat závěry soudu, který bude rozhodovat o vině a případně o trestu, ale z kriminalistického hlediska o tom pochyb nemám.

Hodnocení kriminalistů ale zpochybňuje advokát jednoho z obžalovaných Štěpán Roman.

Štěpán Roman: Policisté se mýlí a ta pachová zkouška není a nemůže být důkazem, protože my nevíme, co vlastně prokazuje, jestli je to důkaz omylu psa nebo důkaz, že tam pach je.

Přelíčení u Městského soudu v Praze pokračuje zítra.

Bývalý místopředseda ČMFS Jan Gottwald zůstane ve vazbě

Bývalý místopředseda Českomoravského fotbalového svazu Jan Gottwald zůstane ve vazbě. Brněnský krajský soud dnes zamítl žádost o jeho propuštění na kauci 13 milionů korun. Gottwald je podezřelý z hospodářské trestné činnosti se škodou za 400 milionů korun.

Richard Falbr po osmi letech opouští vedení ČMKOS

Šéf největší odborové centrály v zemi Richard Falbr po osmi letech opouští její vedení. Na víkendovém sjezdu konfederace odborových svazů už nebude kandidovat do jejího čela. Zůstává však v čele tripartity Ústeckého kraje a Mostecka a chce znovu vstoupit do ČSSD.

V Orlové odvolali havarijní stav vyhlášený kvůli úniku metanu

V Orlové odvolali havarijní stav vyhlášený kvůli úniku metanu v centru města. Koncentrace tohoto plynu se v kanalizaci dostaly na normální úroveň a výbuch už proto nehrozí. Zaměstnanci těžební společnosti nicméně situaci stále sledují.

Bez jasných výsledků skončila blízkovýchodní mise Colina Powella

Bez jasných výsledků skončila blízkovýchodní mise amerického ministra zahraničí Colina Powella. Šéf americké diplomacie se dnes v obleženém Ramalláhu sešel s palestinským předákem Jásirem Arafatem. Jejich jednání ale nevedlo k dohodě o příměří. Pokračuje Lenka Kabrhelová.

"Bez ukončení izraelských operací na palestinských územích příměří v oblasti není možné," prohlásil po rozhovoru s Jásirem Arafatem šéf americké diplomacie Colin Powell. Obě znesvářené strany také vyzval k obnovení vzájemných bezpečnostních kontaktů. Předsedovi palestinské správy Jásiru Arafatovi jasně zopakoval, že není možné nadále se vykrucovat. Terorismus musí skončit.

Colin Powell, ministr zahraničí USA: Jak už jsme prezident Spojených států a já několikrát zopakovali, jsme zklamáni vystupováním palestinského předáka Jásira Arafata. Věřili jsme, že mohl učinit víc, a pokud se nerozhodne, tak bude velmi těžké pro Spojené státy nebo kohokoliv jiného dosáhnout úspěchu v tom, co chce palestinský lid, a to je mír a vlastní stát.

Podle Arafata byl rozhovor s Powellem velmi užitečný. Palestinský vůdce ale zopakoval, že izraelská ofenzíva na palestinských územích i jeho věznění v Ramalláhu jsou nepřijatelné.

Jásir Arafat: Ptám se mezinárodního společenství, ptám se amerického prezidenta Bushe a musím se také ptát spojených národů: "Je toto možné akceptovat, že nemůžu vyjít ven z těchto dveří? Je to přijatelné? Myslíte, že se to neodrazí na stabilitě a míru na Blízkém východě?"

Izraelská ofenzíva se podle Powella schyluje ke konci. Izraelský premiér Ariel Šaron poskytl šéfovi americké diplomacie časový plán jejího ukončení. Televizní stanici BBC to potvrdila mluvčí izraelského ministra zahraničí Jafa Ben Ari.

Jafa Ben Ari: Armáda se už začala stahovat, opustila Tulkarm a Kalkílii a další města v oblasti. Jednou jsme ale udeřili proti terorismu a musíme si být jisti, že se teror nevrátí nazpět.

Powell nyní jedná v Káhiře se svými resortními protějšky z Egypta Ahmadem Máhirem a Jordánska Marvánem Muhašírem. O zprostředkování izraelsko-palestinského příměří se v regionu budou nadále snažit šéf americké CIA George Tenet, vyslanec Anthony Zinni a zmocněnec pro Blízký východ William Burns.

Kábul čeká na krále

Kábul čeká na krále. V příštích hodinách by měl bývalý král Muhammad Záhir Šáh téměř po třiceti letech v exilu vkročit opět na afghánskou půdu. Na místě je také spolupracovnice Radiožurnálu z agentury Epicentrum Petra Procházková.

Přijíždí sice, jak sám zdůrazňuje, jako soukromá osoba, ovšem všichni Afghánci předpokládají, že se i přes svůj poměrně vysoký věk, je mu 87 let, zapojí aktivně do politiky. Především by měl 10. června tohoto roku zahájit zasedání velkého afghánského shromáždění Loja džirgy, které má zvolit další prozatímní vládu. Do té doby uskuteční řadu setkání s afghánskými politiky a vlivnými osobnostmi. Bude však pečlivě střežen, protože už několikrát se objevily informace, že je na něj připravován atentát. Proto také jeho přílet doprovázejí mimořádná bezpečnostní opatření. Zatím není jasné, kde přesně letadlo s monarchou přistane, zda v Kábulu, nebo na americké vojenské základně Bagram.

Náčelník generálního štábu nizozemské armády odstoupil z funkce

Náčelník generálního štábu nizozemské armády odstoupil z funkce kvůli aféře kolem masakru v bosenské Srebrenici v roce 1995. Ze stejných důvodů rezignovala včera celá nizozemská vláda. Generál Ad van Baal byl v době masakru, který je považován za největší zvěrstvo na evropském kontinentu od druhé světové války, druhou nejvýše postavenou osobou nizozemské armády.

Premiéra Miloše Zemana přijal v Kremlu ruský prezident Vladimír Putin

Premiéra Miloše Zemana přijal v Kremlu ruský prezident Vladimír Putin. Událost sledoval moskevský zpravodaj Českého rozhlasu Petr Voldán.

Asi hodinový rozhovor se týkal řady otázek, mezi jinými i takzvaných Benešových dekretů. Jak sdělil Miloš Zeman novinářům, všichni ruští politici zjevně podpořili stanovisko, podle kterého není možné měnit výsledky druhé světové války. Tuto reakci zaznamenal premiér také u ruského prezidenta. Vladimír Putin se při rozhovoru vyslovil také k úrovni vzájemných vztahů obou zemí.

Vladimír Putin, ruský prezident: S uspokojením oceňuji zlepšení celkové politické atmosféry rusko-českých vztahů v poslední době.

Konstatoval Vladimír Putin. Premiér Zeman také shrnul výsledky jednání o likvidaci ruského dluhu.

Miloš Zeman, předseda vlády ČR: Myslím si, že tam ještě zbývá poměrně malá část, o jejímž využití se bude dále jednat pro některé užitečné konkrétní projekty, ale v zásadě říci, že jsme tento problém vyřešili.

Spalovna v Trmicích zlikviduje část nebezpečného odpadu ze Svitavska

Spalovna v Trmicích na Ústecku zlikviduje část nebezpečného odpadu, který se stále těží v jedné ze štol na Svitavsku. Podrobnosti má Jaroslav Plašil z Českého rozhlasu Ústí nad Labem.

Podle Ivo Keclíka z referátu životního prostředí ve Svitavách pochází odpad ze sanované druhé štoly u obce Vranová Lhota.

Ivo Keclík: Tato lokalita patří k největším ekologickým zátěžím v okresu Svitavy. Vytěžený nebezpečný odpad bude z větší části skladován na zabezpečených skládkách, kde projde úpravou tak, aby dále neškodil životnímu prostředí.

Pouze malou část vytěženého materiálu zlikviduje spalovna nebezpečných odpadů v Trmicích na Ústecku. Tam už byl také speciálně zabezpečený náklad přepraven. Jak Českému rozhlasu řekl ředitel trmické spalovny Aleš Strnad, likvidace odpadu neznamená pro okolí žádné nebezpečí.

Aleš Strnad: Je normálně přijat a zabezpečen tak, aby se v Trmicích zneškodnil. Nehrozí žádné nebezpečí určitě. Protože ten odpad samozřejmě může být zneškodněn u nás na té spalovně, na to jsme tam zařízení a vybavení.

Zákon o státní službě má v Senátu šanci na úspěch

Zákon o státní službě má v Senátu šanci na úspěch. Prováděcí normu služebního zákona, která mimo jiné nově upravuje i platy ústavních činitelů a soudců, ale senátoři zřejmě vrátí sněmovně. Podrobnosti od senátní zpravodajky Radiožurnálu Dany Jaklové.

Senátoři ČSSD a Koalice jsou přesvědčeni, že zákon o státní službě je prvním krokem k odpolitizování našeho úřednictva. O tom je přesvědčený i zpravodaj normy z ústavně právního výboru, nezařazený čtyřkoaliční senátor Edvard Outrata.

Edvard Outrata, senátor: Oddělí úplně politickou sféru od administrativní a tlačí profesionalizaci této státní správy.

Proti normě je klub ODS. Radiožurnálu to vysvětlil jeho člen z ústavně právního výboru Senátu Jaroslav Kubera. Reforma veřejné správy, se kterou služební zákon souvisí, občanovi podle něj nepomůže, zato ho bude stát spoustu peněz.

Jaroslav Kubera, senátor: Ve skutečnosti to znamená návrat k národním výborům, naprosté potlačení samosprávy, ta už nebude mít v budoucnu žádný vliv, protože ty obecní úřady budou zcela podřízeny exekutivě.

Platy ústavních činitelů a soudců by se mohly v souvislosti s novými platovými pravidly pro státní úředníky zvýšit. Senátorům se to ale nelíbí, a tak zřejmě pasáž o platech z prováděcí normy ke služebnímu zákonu vypustí a vrátí sněmovně.

Už čtyři roky trvají stížnosti nájemníků domů v Dlouhé ulici v Praze

Už čtyři roky trvají stížnosti nájemníků domů v Dlouhé ulici v Praze na rušení nočního klidu. Důvodem je produkce klubu Roxy. Přestože se provozovateli podařilo snížit hladinu hluku, městský hygienik stále není spokojen. Jako další krok k řešení problému nabízí Linhartova nadace, která klub spravuje, úpravu dramaturgického plánu. Současnou situaci zhodnotil starosta městské části Praha 1 Jan Bürgermeister.

Jan Bürgermeister: Pokud se změní dramaturgický plán a problém bude ve formálním výkladu měření, a jinak už všichni budou spokojeni nebo smířeni s daným stavem věcí, tak Roxy nebude pronásledovat žádnými problémy. Situace teď již čtvrtým rokem je taková, že se tu provozují kulturní akce, kde jsou až tisícové návštěvy v nezkolaudovaných prostorech, a to je věc, která je plná rizika, vždyť tu není jenom hygienik, jsou tu i požárníci a ty věci tu v pořádku nejsou.

Spustit audio

Více z pořadu