Ozvěny dne 14. 4. 2002

14. duben 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprocházejí korekturou.

Colin Powell jednal v Ramalláhu s Jásirem Arafatem

Americký ministr zahraničí Colin Powell jednal v Ramalláhu s palestinským předákem Jásirem Arafatem. V jeho tamním sídle obleženém izraelskými vojáky se ho pokoušel přesvědčit, aby vyhlásil příměří. Zatím bez konkrétních výsledků. Schůzka se měla původně konat už včera, ale Powell ji odložil kvůli pátečnímu palestinskému atentátu, při kterém zemřelo šest Izraelců. Arafat pak ale vydal prohlášení, ve kterém odsoudil všechny teroristické útoky. Pokračuje Kateřina Šuranská.

Šéf americké diplomacie, který jako první zahraniční diplomat přerušil sedmnáctidenní Arafatovu izolaci, hodnotí schůzku kladně.

Colin Powell, ministr zahraničí USA: Právě jsme ukončili užitečné a konstruktivní jednání s předsedou Arafatem a členy jeho týmu. Vyměnili jsme si řadu návrhů a diskutovali o tom, jak postupovat dál. Členové mého týmu se znovu setkají s členy jeho týmu zítra.

Arafatovo stanovisko zatím zůstává stejné. Vyhlásí klid zbraní pouze, pokud se izraelská armáda stáhne z palestinských území. To potvrdil pro BBC i mluvčí palestinské samosprávy Džihátal Vazír.

Džihátal Vazír: Americká administrativa musí Izraelcům nařídit, aby skončili s útoky a vpády na naše území. Nemůžete mít příměří, pokud jedna strana, agresor, pokračuje ve střílení a zabíjení lidí a sama si rozhoduje, kdy skončí s tím, čemu říká zničení infrastruktury teroru.

Izrael trvá na svém a chce v ofenzívě pokračovat navzdory výzvám Colina Powella k ukončení akce. Izraelský ministr zahraničí Šimon Peres ale zdůrazňuje, že armáda na palestinských územích nemíní zůstat.

Šimon Peres, ministr zahraničí Izraele: Původně jsme řekli, že operace naší armády budou trvat asi čtyři týdny. Dva týdny už jsou za námi, takže teď už zbývá asi deset nebo čtrnáct dní do konce našich současných operací. To by platilo samozřejmě pouze tehdy, pokud by se nestalo něco nečekaného, nikdy jsme nezamýšleli na palestinských územích zůstat.

Polský premiér zve Izraelce a Palestince k mírovým rozhovorům do Varšavy

Polský premiér Leszek Miller zve Izraelce a Palestince k mírovým rozhovorům do Varšavy, a to v případě, že k jednacímu stolu zasednou. Z Varšavy telefonuje zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák.

Nabídku, aby se Palestinci a Izraelci sešli k jednání o míru na Blízkém východě ve Varšavě, oznámil Leszek Miller na mezinárodní konferenci Dialog civilizací. Na půdě polského parlamentu se na ní sešlo 350 intelektuálů z několika muslimských států Asie a Afriky a jejich kolegové z Evropy. Podobný návrh už dříve vyslovil i prezident Alexandr Kwaszniewski. Oficiální podobu dostala nabídka teprve teď. Šéf prezidentské kanceláře pro národní bezpečnost uvedl, že s návrhem už byli seznámeni velvyslanci Izraele a palestinské autonomie v Polsku.

Za páteční výtržnosti a násilnosti bylo obviněno šest fotbalových fanoušků

Za páteční výtržnosti a násilnosti si vysloužilo šest fotbalových fandů utkání Baník Ostrava - Sparta Praha obvinění. Ani hokejové utkání mezi Vítkovicemi a Spartou se neobešlo bez obvinění fanouška. Ten je obviněn za provolávání protiromských hesel a z podněcování k nenávisti vůči skupině osob. Na páteční zápasy v Ostravě dohlíželo na 150 policistů a 130 městských strážníků. Radikální fotbaloví fanoušci mění taktiku vzájemných střetů. Podle severomoravských policistů se jejich potyčky už v takové míře neodehrávají přímo na stadionech, ale přesouvají se do ulic měst, aby rozdrobili policejní síly. Bližší informace má Andrea Čánová z Českého rozhlasu v Ostravě.

Mezi nejagresivnější v regionu patří ortodoxní fanoušci ostravského Baníku. Policisté potvrzují, že mají úzké kontakty na stejně radikální příznivce polských klubů, například z Katovic, Opole či Wroclavi. Kriminalisté, kteří se diváckým násilím zabývají, také potvrzují, že většina klubových výtržníků patří mezi příznivce hnutí skinheads. Ostravští policisté se na riziková utkání, jako byl zápas mezi Baníkem Ostrava a pražskou Spartou, intenzivně připravují. V pohotovosti jsou desítky policistů a taktiku opatření už dokonce konzultují s psychology.

V Sokolově se snaží omezit prostituci

V Sokolově se snaží omezit prostituci. Začala platit nová městská vyhláška, která chce po vzoru Chebu dostat prostitutky za hranice města. Podrobnosti má Andrea Bocková, Český rozhlas Plzeň.

Jak Českému rozhlasu sdělil vedoucí odboru vnitřních věcí úřadu města Vladimír Cabalka, podle stávající vyhlášky byly postihovány pouze prostitutky provozující nejstarší řemeslo na světě v ulicích Sokolova. Podle nové vyhlášky bude pořádková služba města v součinnosti s Policií České republiky postihovat nejen prostitutky, ale také jejich zákazníky. Podle Vladimíra Cabalky nyní hrozí oběma bloková pokuta na místě ve výši 1 000 korun. Ve správním řízení může být ale porušení nové městské vyhlášky pokutováno částkou až 30 000 korun.

Burza náhradních dílů v Chotusicích nedá spát některým starousedlíkům

Burza náhradních dílů v Chotusicích na Kutnohorsku nedá spát některým starousedlíkům. Obyvatelé si stěžují hlavně na chování motoristů, kteří burzu navštěvují. Zastupitelství Chotusic proto už přijalo některé dopravní změny, které by měly problémy zmírnit. Pokračuje Michal Trnka, Český rozhlas - Regina.

Podle chotusického starosty Pavla Bureše přiměli právě nespokojení obyvatelé vedení obce k dopravnímu omezení v některých ulicích. Po dohodě s dopravními policisty bylo v určitou denní dobu zakázáno parkování při okrajích komunikace vedoucí středem Chotusic. S tímto krokem nesouhlasí provozovatel pravidelných prodejů náhradních dílů Pavel Jeřábek. Naopak starosta Pavel Bureš chápe rozhořčení obyvatel, kteří si upravují travnaté plochy v okolí svých domů. Představitelé obecního úřadu poukazují rovněž na nutnost průjezdnosti obcí v případě, že by tudy musel spěchat vůz Hasičského záchranného sboru nebo záchranné služby.

Počet obětí čtvrtečního výbuchu v tuniské Djerbě stoupl na šestnáct

Počet obětí čtvrtečního výbuchu cisterny s plynem, která narazila do synagogy v tuniské Djerbě, stoupl na šestnáct. Svým zraněním v noci podlehli další tři němečtí turisté, dvě ženy a dítě. Dohromady tak při explozi zahynulo jedenáct Němců. Německý ministr vnitra Otto Schily prohlásil, že událost byla nejspíš atentátem a nikoli nehodou, jak tvrdí tuniské úřady. Stejný názor už vyjádřil také Izrael.

Svržený venezuelský prezident Hugo Chávez znovu převzal úřad hlavy státu

Svržený venezuelský prezident Hugo Chávez oficiálně znovu převzal úřad hlavy státu. Stalo se tak necelé dva dny poté, co se moci ve Venezuele chopili jeho odpůrci, kterým se nelíbila Chávezova politika přátelských vztahů s Kubou. Tradičním spojencem Venezuely jsou přitom Spojené státy. Chávezův návrat si vynutily tisíce jeho příznivců, kteří demonstrovali v ulicích Caracasu. Pouhý den vydržel v prezidentské funkci Pedro Carmon, kterého pak na několik hodin vystřídal Chávezův viceprezident Diosdado Cabello.

Obyvatelé Východního Timoru dnes volili svého prezidenta

Obyvatelé Východního Timoru, který za pět týdnů oficiálně vyhlásí nezávislost, dnes volili svého prezidenta. Podle pozorovatelů proběhlo hlasování v klidu a nikdo si nestěžoval na žádné podvody. Oficiální výsledky budou oznámeny ve středu, ale předběžné informace budou k dispozici zítra večer. Za favorita je považován legendární bojovník za nezávislost Východního Timoru Alexandro Gušmao. Východní Timor byl pět století pod portugalskou nadvládou a potom ho 24 let okupovala Indonésie.

Dva astronauti z raketoplánu Atlantis úspěšně připojili nosník k ISS

Dva astronauti z raketoplánu Atlantis po sedmi hodinách práce úspěšně připojili nosník k Mezinárodní vesmírné stanici. Třináct metrů dlouhou konstrukci začali jejich dva kolegové připevňovat ve volném kosmu už ve čtvrtek. Nosník ponese gigantické solární panely a jeho hodnota je kolem 600 milionů dolarů.

Rakouská ministryně zahraničí žádá symbolické odškodnění odsunutých Němců

Symbolické odškodnění sudetských Němců odsunutých po druhé světové válce požaduje po nás rakouská ministryně zahraničí Benita Ferrerová-Waldnerová.

Nedostavěný památník v Lidicích by měl nahradit park

Nedostavěný památník v Lidicích po letech zmizí, nahradit by ho měl park. Lidice, které se za druhé světové války staly terčem bezprecedentní odplaty nacistů, se konečně dočkají důstojného vzpomínkového místa.

Dvě stíhačky MiG-23 nejspíše skončí v muzeu

Dvě stíhačky MiG-23, které sloužily československému vojenskému letectvu, nejspíše skončí v muzeu. O tom, jestli letouny rozšíří sbírky Slovenského vojenského muzea, bude ve středu jednat kabinet Miloše Zemana.

V Brně skončil mezinárodní festival Setkání Incounter

V divadle Husa na provázku skončil dvanáctý ročník brněnského mezinárodního festivalu vysokých divadelních škol s názvem Setkání Incounter. Odborná porota letos ocenila pětici divadelních škol ze zahraničí. Bouřlivou atmosféru v divadle zachytil Zdeněk Přidal.

Své oblíbené představení volili také diváci.

Neuveden: Vítěz získal z těch 240 sto jedenáct hlasů a jsou to moskevští Ščukinovci.

V letošním ročníku divadelního festivalu nejvíce zaujaly porotu představení rakouské, bulharské, polské, finské a také jihoafrické divadelní školy. Ta si připravila komorní hru Voza Albert pojednávající o životě v bývalém apartheidu. Po oficiálním skončení festivalu jeho prezident Petr Oslzlý řekl:

Petr Oslzlý: Už je to druhý rok, kdy jsou tady jihoafrické školy, a myslím si, že to nejsou první školy, které budou z jiných kontinentů. Očekáváme indickou školu a myslím si, že nějakou arabskou školu zde budeme určitě v příštích letech mít.

Herečka Stella Zázvorková slaví dnes 80. narozeniny

Krásné a kulaté narozeniny dnes slaví herečka Stella Zázvorková. Je jí neuvěřitelných 80 let. Slaví prací, natáčením dokumentu. Stella Zázvorková si zahrála více než 50 divadelních a 180 filmových a televizních postav. Nejraději vzpomíná na své začátky v herecké škole u E. F. Buriana a také na spolupráci s Janem Werichem. Stellu Zázvorkovou můžete nyní na divadle vidět v roli Marie Terezie v představení Milá máti, drahá dcero, a také v komedii Tanec mezi vejci. Za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli ve filmu Babí léto dostala Českého lva.

Stella Zázvorková: Tuhletu sošku kam odložím? No, na hodně viditelné místo, aby každý, a bude za ní svítit světlo, víte, aby byla taková prozářená.

Matějská pouť přivítala dnes své poslední návštěvníky

První jarní pouť v Evropě, Matějská, přivítala na pražském holešovickém Výstavišti své poslední návštěvníky. Ti se mohli vyřádit na 135 domácích i nizozemských atrakcích. Přesto některé kolotoče z Výstaviště ještě nezmizí. Příští týden se můžete povozit třeba na obřím holandském kole nebo další dvacítce atrakcí. Letos Matějskou navštívilo na 800 000 lidí. Tradice této pouti je v Národní knihovně v Praze archivována od roku 1595. Letos jí je tedy 407 let.

Zábavní centra chybí návštěvníkům severní Moravy a Slezska

Zábavní centra naopak chybí návštěvníkům severní Moravy a Slezska. Zjistila to anketa, která by měla pomoci rozvíjet cestovní ruch v regionu. Zpracovatel studie Vladimír Vavrečka o stížnostech říká:

Vladimír Vavrečka: Když vyjíždíme na dovolené, tak to není jenom o tom koupání, není to jenom o tom lyžování, ale je to o tom, že v případě zrovna ne vhodného počasí, potřebuji nějak trávit ten volný čas, a ten kraj skutečně má tady velice limitovanou nabídku. Jednou z velice významných skupin jsou samozřejmě rodiče s dětmi. Rodiče si stěžují na nedostatek možností atrakcí pro děti, zabavení těch dětí. No, a samozřejmě s tím souvisí taková velice problematická záležitost, a to je otázka dostupnosti toho kraje. Ta dopravní infrastruktura je třetí takovou oblastí, kterou velice postrádali ti turisté.

První vlaštovky jsou tady

První vlaštovky jsou tady. S příchodem jara přilétly na Rokycansko, kde je pozorovali ornitologové. Návrat opeřenců z jejich zimovišť umožnilo oteplení, se kterým vzlétl i první hmyz a vlaštovky získaly základní potravu. Podle odborníků nejprve přiletěli samečci. Vyhledávali loňská hnízdiště a obsazovali svá teritoria, která budují v blízkosti člověka. Vlaštovky v Čechách hnízdí do srpna. Mezitím se dvakrát stačí rozmnožit. Do teplejších krajů se vydávají s příchodem podzimu.

V Krkonoších stále panuje zima

Přestože k nám už první vlaštovky dorazily, v Krkonoších stále panuje zima. Ve vyšších polohách se lyžovalo o tomto víkendu a vlekaři předpokládají, že si milovníci zimních sportů přijdou na své i příští sobotu a neděli. Kromě Pece pod Sněžkou pokračuje lyžařská sezóna také na Horních Mísečkách a ve Svatém Petru. Na svazích leží od 30 do 75 centimetrů sněhu. Sjezdovky provozovatelé upravují umělým sněhem. Sjízdné jsou stále i běžecké tratě v okolí horských středisek, i když upravena je jen část z nich.

Spustit audio

Více z pořadu