Ozvěny dne 13. 9. 2001

13. září 2001
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

Spojené státy pokračují v záchraně obětí teroristického útoku

Spojené státy pokračují v záchraně obětí teroristického útoku. Odklízejí trosky spadlých mrakodrapů a agenti vyšetřují zatčené podezřelé. Podle amerických úřadů bylo do zločinného spiknutí, jež vedlo k úterním teroristickým útokům v New Yorku a Washingtonu, zapojeno celkem asi padesát osob. Více už Petr Vavrouška.

Přímo na Manhattanu v New Yorku je naše severoamerická zpravodajka Olga Krupauerová, která sleduje obětavou práci záchranářů na místě tragédie z dvousetmetrové vzdálenosti.

Newyorčané provázejí potleskem a výkřiky "díky" hasiče a záchranáře, kteří míří do ohniska katastrofy na jihu Manhattanu. "Je to naprosté peklo, úplný armagedon," řekla Českému rozhlasu nedaleko místa neštěstí jedna ze záchranářek, která popisovala, jak v sutinách nacházejí části lidských těl. Záchranáři nenašli za posledních 24 hodin žádné další živé oběti. Jih Manhattanu je i nadále zahalen hustým černým dýmem. Záchranáři, kteří pokračují v nadlidském úsilí, se obávají, že se trosky stanou masovým hrobem pohřešovaných.

Vyšetřovatelé stále hledají černé skříňky z unesených letadel. Pátrání po lidech uvězněných pod troskami budov v New Yorku a Washingtonu pokračuje bez přestávky. V New Yorku bylo podle nejnovějších informací nalezeno 94 mrtvých. Na seznamu pohřešovaných, kteří měli být v době útoku v budovách Světového obchodního centra, je více než 4 700 lidí. Do centra města se neustále sjíždějí další dobrovolníci z celých Spojených států, kteří nabízejí pomoc.

Neuveden: Každý z nás věří, že najde další živé lidi, kteří jsou pod troskami. Všechno jde ale velmi ztuha, je to náročná práce. Velké stroje se snaží citlivě odstranit betonové a ocelové konstrukce, které jsou nad těly obětí. Bohužel už začínáme cítit mrtvolný zápach. Vím, že je to strašné, ale zároveň nám to pomáhá lokalizovat místa, kde mohou být mezi mrtvými i ještě nějací živí. Všechno bude trvat ještě velmi dlouho.

Vyklízení trosek z napadené části budovy amerického ministerstva obrany Pentagonu dnes zkomplikoval anonymní telefonát varující před bombovým útokem. Záchranné síly byly po oznámení z budovy staženy jen nakrátko. Dosud bylo v Pentagonu vyproštěno 70 mrtvých. Celkem ministerstvo odhaduje počet obětí na 190 osob. Podle newyorského starosty Giulianiho bylo v sutinách Světového obchodního centra objeveno dalších pět lidí, kteří katastrofu přežili. Starosta v telefonickém rozhovoru s prezidentem Georgem Bushem hodnotil jeho počínání, když řekl:

Rudolph Giuliani, starosta New Yorku: Oceňuji, jak rychle jste zareagoval v den, kdy bylo naše město napadeno. Okamžitě jste se s námi spojil, zajistil bezpečnost, vyslal záchranáře a další pomoc celému New Yorku. Svými činy budeme následovat váš přístup k věci. Odvedl jste skvělou práci.

Dodal starosta Giuliani. Prezident Bush mu odpověděl:

George Bush, prezident USA: Moje rozhodnutí je vyhrát tuto válku vyhlášenou Americe, ale připomínám, že se všemi Araby, Američany, muslimy musí být jednáno s úctou. Útok na nás je příležitostí spojit se s ostatními státy světa a vykořenit terorismus. Byla přijata všechna opatření, aby bylo létání bezpečné.

Řekl prezident George Bush, který vyhlásil zítřek Dnem modlitby a vzpomínek.

Izraelský rozhlas informoval o "arabské stopě, kterou sledují američtí vyšetřovatelé

Izraelský rozhlas informoval o takzvané "arabské stopě", kterou sledují američtí vyšetřovatelé. Tato stopa naznačuje kontakty lidí podezřelých z účasti na atentátech na příslušníky organizace Fattah prezidenta palestinské samosprávy Jásira Arafata. Z Jeruzaléma informuje zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Janev.

Izraelský rozhlas uvedl, že podezřelí z účasti na atentátech mají pasy některých blízkovýchodních zemí a že se stýkali také s příslušníky organizace Fattah. Podezřelí měli údajně široké zázemí mezi přistěhovalci v USA. Palestinské vedení i všechny hlavní organizace působící v palestinské autonomii odmítají jakoukoli spojitost s atentáty a odsuzují je jako teroristické útoky proti nevinným lidem. Jak izraelské, tak palestinské sdělovací prostředky přebírají informace o vyšetřování od amerických médií nebo zpravodajských agentur, které se odvolávají na informace sdělené vyšetřovateli. Jak v Izraeli, tak v palestinské autonomii zatím panuje přesvědčení, že za atentáty stál dlouho hledaný saúdskoarabský miliardář a terorista Usáma bin Ládin.

Afghánci hojně opouštějí Kábul z obavy před možným americkým odvetným útokem

Podle zpráv agentury Reuters Afghánci hojně opouštějí hlavní město Kábul nebo provádějí zákopy v obavě před možným americkým odvetným útokem. S tím, jak se ukazují stále další a další stopy vedoucí k disidentovi Usámovi bin Ládinovi, který se skrývá v Pákistánu, se totiž obávají, že americký útok je jen otázkou času. Podle místních obyvatel je centrální část Kábulu téměř vyklizená.

Česká republika zítra uctí památku obětí teroristických útoků v USA

Česká republika zítra uctí památku obětí teroristických útoků na Spojené státy. Vláda podobně jako členské země Evropské unie vyhlásila pátek 14. září Dnem státního smutku. Podrobnosti doplňuje Aleš Heřmánek.

Státní vlajky na úředních a veřejných budovách budou zítra vyvěšeny na půl žerdi. Vláda, jak řekl vicepremiér Pavel Rychetský, zároveň vyzývá občany, aby památku obětí uctili přesně v poledne třemi minutami ticha.

Pavel Rychetský, místopředseda vlády ČR: Vláda doporučuje právnickým a fyzickým osobám, aby zvážily v uvedený den konání veřejných akcí, které by mohly narušit důstojný průběh státního smutku.

Vláda po dnešním mimořádném zasedání také prohlásila, že dostojí závazkům vyplývajícím z našeho členství v NATO. Podpořila tak včerejší stanovisko Severoatlantické rady, která prohlásila, že je připravena splnit článek 5. Washingtonské smlouvy o společné obraně členských zemí v případě zahraničního útoku. Mluvit o konkrétních krocích je ale podle ministra zahraničí Jana Kavana předčasné.

Jan Kavan, ministr zahraničí ČR: Především je třeba identifikovat pachatele toho teroristického kroku. Pachatel teoreticky může být členský stát OSN, i když si myslím, že to je vysoce nepravděpodobné, za druhé národněosvobozenecké hnutí, které vnímáme jako třeba stát ve zrodu, a za třetí, což si myslím, že je nejpravděpodobnější, může jít o nevládní teroristické uskupení, které není napojené na žádné státní struktury.

Pak už podle Kavana záleží na žádosti Spojených států o konkrétní pomoc, a také na vyjádření celé aliance. Konečné rozhodnutí by pak bylo především na vládě a parlamentu.

Česká armáda je připravena pracovat jako součást vojsk NATO

Česká armáda je připravena pracovat jako součást vojsk Severoatlantické aliance. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík ale počítá s tím, že pokud se naši vojáci zúčastní případné odvetné operace za teroristické útoky v New Yorku, půjde jen o speciální brigádu, rotu nebo četu. Podle Tvrdíka jsou tyto jednotky v pohotovosti a schopné rychlé reakce.

Jaroslav Tvrdík, ministr obrany ČR: To záleží na tom, jak velkou sílu by ta příslušná jednotka měla mít. Záleží to na dané konkrétní situaci. Armáda České republiky je ve stupni pohotovosti alfa, to znamená ten základní stupeň. Jednotky, které by mohly připadat v úvahu, jsou v pohotovosti. Může to být v řádu hodin, ale říkám znovu, záleží to na velikosti té jednotky, která by byla požadována. Je potřeba v první řadě říct, že o tom bude rozhodovat vláda a parlament, nikoliv ministr obrany, nikoliv pouze aliance.

Nad územím ČR jsou zakázány všechny neplánované civilní lety

Nad územím České republiky jsou od dnešního poledne zakázány všechny neplánované civilní lety. Platí i pro malá letadla nebo rogala, které se pohybují ve výšce do 300 metrů. Do vzduchu tak smějí jen pravidelné linky, charterové lety a stroje zajišťující záchranu života. Ministr dopravy Jaromír Schling řekl, že toto opatření bude platit do doby, než se sníží bezpečnostní riziko.

Jaromír Schling, ministr dopravy a spojů ČR: Krizový štáb potvrdil své včerejší rozhodnutí, proto jsme vyhlásili opravdu ten připravený zákaz nepravidelných letů až do odvolání, respektive do doby, než na základě projednání v krizovém štábu podle situace ta opatření zmírníme. Důvody jsou ty, že nemáme jistotu, že by na území České republiky nemohlo dojít k teroristickému činu.

Celkem 65 lidí z ČR hledá kontakt na blízké osoby ve Spojených státech

Počet těch, kteří v České republice stále nemají zprávu o svých blízkých pobývajících ve Spojených státech v době teroristických útoků, se zvyšuje. Na ministerstvu zahraničí slouží pro potřeby informovanosti další linka. Podrobnosti od Vlasty Valentové.

Celkem 65 lidí, takový je aktuální počet Čechů, kteří prostřednictvím takzvané "horké linky" ministerstva zahraničí hledají své blízké ve Spojených státech. Českému rozhlasu to sdělil ředitel konzulárního odboru ministerstva Ivan Záleský.

Ivan Záleský: 65 lidí hledá kontakt na své osoby ve Spojených státech, které se v těch inkriminovaných chvílích pohybovaly v New Yorku nebo ve Washingtonu.

Telefonátů na pražské krizové lince přibývá i proto, že někteří lidé pátrají po svých známých i v jiných lokalitách Spojených států. Ministerstvo zahraničí proto ode dneška horkou linku posílilo. Telefonní čísla jsou tedy dvě 02 24 18 27 40 a nově i 02 24 18 25 51. Mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil vyzývá, aby se lidé v žádném případě nerozpakovali na tato čísla v případě pochybností o svých blízkých zavolat.

Aleš Pospíšil, mluvčí ministerstva zahraničí: Nadále platí, nemáme informace, že by mezi oběťmi tragédie byli naši občané. Všichni čeští diplomaté na území Spojených států se snaží získat maximum informací o pohybu českých občanů a vaše informace na naše ministerstvo jim jejich práci výrazně usnadní.

Podle informace, kterou jsme právě teď dostali z ministerstva zahraničí, přibyla k oběma linkám v tuto chvíli ještě jedna, bezplatná. Její číslo je 0800 200 000.

NATO a Rusko vyzvaly mezinárodní společenství ke společnému boji proti terorismu

NATO a Rusko vyzvaly mezinárodní společenství ke společnému boji proti terorismu. Vyplynulo to ze zasedání stálé společné rady NATO - Rusko, která se dnes mimořádně sešla v Bruselu. Odtamtud se aktuálně hlásí zpravodaj Českého rozhlasu Milan Fridrich.

Severoatlantická aliance a Rusko se shodly, že proti terorismu je nutné velmi tvrdě bojovat. Aliance je s Ruskem jednotná v názoru, že osoby odpovědné za útoky ve Spojených státech musejí být potrestány. "Podobné činy nesmějí zůstat nepotrestané," uvedla aliance s Ruskem ve společném prohlášení. Rada NATO - Rusko dnes také vyzvala mezinárodní společenství, aby se spojilo v boji proti terorismu. Prvním krokem má být mnohem těsnější spolupráce mezi devatenácti členy aliance a Ruskem, zvláště ve zpravodajství. "Mezinárodní společenství musí zabránit tomu, aby se opakovaly hrůzné činy podobné atentátům v New Yorku a Washingtonu," myslí si aliance s Ruskem, aniž se jakkoliv zmiňují, zda obranou proti budoucím atentátům má být ozbrojená odvetná akce Spojených států proti původcům teroru. V kuloárech NATO se říká, že pokud by Washington požádal své spojence o vojenskou pomoc, svou armádu by zatím nabídly pouze Velká Británie a Německo.

Gerhard Schröder ujistil USA, že jim Německo poskytne veškerou potřebnou pomoc

Německý spolkový kancléř Gerhard Schröder ujistil Spojené státy, že jim Německo poskytne veškerou potřebnou pomoc. Jeho ministr obrany Rudolf Scharping však varuje před válečnou panikou. Informuje náš zpravodaj v Berlíně David Šťáhlavský.

"Nestojíme na prahu války," tvrdí Scharping. Podle něho nejde nyní o odplatu či odvetu, ale o takovou akci, která by byla schopna nadlouho otupit ostří mezinárodního terorismu. Na nutnosti solidarity se Spojenými státy se shoduje vláda i opozice. Socialistický kabinet zřejmě ale zvažuje jen účast logistických jednotek, zatímco pravicová FDP vyzývá kancléře, aby se aktivněji přihlásil ke spojeneckým povinnostem vůči USA, tím spíše, že stopy dvou z padesáti atentátníků vedou i do Německa. 33letý Muhammad Ata a 23letý Marven el Šechi ze Spojených arabských emirátů bydleli do února v Hamburku, podle všeho právě oni byli na palubě letadel, jež zaútočila na Světové obchodní centrum v New Yorku. Jeden Maročan pracující na letišti v Hamburku byl v souvislosti s případem už zadržen. V Německu žije na tři tisíce radikálních islamistů.

Většina muslimských zemí odsuzuje teroristický útok proti USA

Většina muslimských zemí odsuzuje teroristický útok proti Spojeným státům. Islámské státy však nesouhlasí s kolektivní vinou. Podle nich se totiž hněv mnoha lidí nyní obrací právě proti vyznavačům Alláha, a to proto, že za útokem proti New Yorku a Washingtonu údajně stojí saúdskoarabský terorista Usáma bin Ládin a jeho příznivci. Muslimští představitelé proto vyjadřují Američanům podporu v jejich boji proti terorismu. Více k tomu od Roberta Mikoláše.

Od Turecka po Egypt zní téměř unisono: "Vyjadřujeme soustrast obětem teroristického činu." Některé země, jako například Kuvajt či Libanon, jdou ve svých prohlášeních ještě dál. V Kuvajtu navíc bylo zatčeno dvacet cizinců, kteří byli přistiženi, jak prodávají sladkosti k oslavě atentátů. Bejrút pak uznal právo USA na odvetu. Stejně jako další však požadují nalezení nezvratných důkazů proti viníkům. To, jak Českému rozhlasu řekl šéf jemenské diplomacie Abu Bakr Abdalláh Kirbí, podporuje i Jemen.

Abu Bakr Abdalláh Kirbí: My jsme odsoudili tento násilný čin a budeme spolupracovat ve všech krocích, které povedou k dopadení viníka. Budeme podporovat boj proti terorismu a potrestání pachatelů tohoto činu. Terorismus je nebezpečí ohrožující všechny státy.

Radikálně se naopak k útoku vyjádřil Irák, podle něhož stojí za atentáty světový sionismus. Tento názor je ojedinělý, i když některé země spojení s blízkovýchodní krizí připouští. Jordánský král Abdalláh II. se v této souvislosti domnívá, že USA mohly útokům uniknout, kdyby problém vyřešily, a podobného názoru je i Sýrie. Podporu Washingtonu vyjádřily i Pákistán a Saúdská Arábie, dvě z pouhých tří zemí uznávajících vládu radikálního islámského hnutí Taliban v Afghánistánu, kde se skrývá Usáma bin Ládin podezřívaný z útoků. Jak v televizní stanici CNN prohlásil mluvčí pákistánského prezidenta Mušarafa Rašíd Kvereší, Islámábád nabídl Spojeným státům podporu v boji proti terorismu.

Rašíd Kvereší: Pákistán vždy prohlašoval, že je proti jakékoli formě terorismu a vždy spolupracoval nejen se Spojenými státy, ale s celým světem při boji proti terorismu a bude v tom tak pokračovat i v budoucnosti.

Přesto, jak uvádí naše spolupracovnice v Dubaji Simona Hejlová, Spojené státy varují své občany nacházející se v arabských zemích.

Obdrželi varování upozorňující na to, že by se mohli stát terčem teroristických útoků extrémistických skupin.

Po zprávě o zničení WTC je v šoku také jeden z architektů Aaron Swirsky

V šoku je po zprávě o zničení Světového obchodního centra také jeden z jeho architektů Aaron Swirsky. Na dovolené v Jeruzalémě ho dnes zastihla Pavla Kvapilová. Jak řekl v exkluzivním rozhovoru pro Český rozhlas, tím, že oba mrakodrapy spadly, byl naprosto zaskočen.

Aaron Swirsky: Vůbec jsem tomu nemohl uvěřit, připadalo mi to jako science fiction. Víte, já sám jsem na tom pracoval tolik let, byl to kus mého života. A pak to všechno přijde během několika minut vniveč. Sen našeho týmu byl postavit nejenom architektonicky zajímavou budovu, ale také co nejpříjemnější místo pro lidi, kteří tam měli pracovat. Šlo nám hlavně o to, aby se tam cítili dobře. To je moje filozofie jako architekta. Pracovat pro člověka, udělat hezčí svět. A teď tam tolik nevinných lidí umřelo. Je to strašné, vůbec nemám slov.

Aaron Swirsky žil od dětství v Mexiku. Do New Yorku přišel s tím, že chce pracovat s Minoru Jamasakim. Plánoval šest měsíců, ale padli si do oka a na projektu zůstal celých deset let. Že by se stalo něco takového, jako tento týden, o tom se jim ani v nejhorších snech nezdálo.

Aaron Swirsky: Víte, my jsme začínali už v šedesátých letech. Tehdy byla úplně jiná situace. Takovýhle druh terorismu, to tehdy do našeho světa, do našeho slovníku vůbec nepatřilo, opravdu ne. S čím jsme počítali, to byl náraz letadla, myslím tím samozřejmě nehodu. Budova je proto stavěná jako trubice, kolem je silný plášť. Kalkulovali jsme s tím, že pokud by k takové nehodě došlo, letadlo by udělalo díru do budovy, ale ta by nespadla. Překvapilo mě, že se budovy zřítily. To letadlo bylo zřejmě větší a náraz silnější, než se předpokládalo. Tragické je, že každé patro bylo projektováno jako hermeticky uzavřená jednotka. Ti v patrech nad letadlem se ocitli v pasti, ze které nemohli uniknout.

Aaron Swirsky si netroufá pomyslet na to, že by se budova Světového obchodního centra stavěla znovu. Zatím se podle něj ani nedá říct, jestli se budou lidé bát mrakodrapů a architekti budou nuceni stavět jiné budovy.

Aaron Swirsky: Víte, to není jenom o bezpečnosti mrakodrapů, to je o bezpečnosti vůbec, jaký systém vybudujeme. Nemyslím, že bychom se měli vzdávat mrakodrapů, ale není to jen otázka architektury, je to otázka toho, v jakém světě chceme žít. Nevím, co budoucnost přinese, ale moc bych si přál, abychom mohli stavět pro lidi krásné budovy a nemyslet na terorismus.

Výkonnost české ekonomiky roste

Výkonnost české ekonomiky roste. Podle Českého statistického úřadu vzrostl hrubý domácí produkt za druhé čtvrtletí meziročně ve stálých cenách o 3,9 %. To svědčí o tom, že hospodářský vzestup pokračuje a domácí ekonomika je silná i pod vlivem současných negativních změn, ke kterým dochází ve světě. Myslí si to hlavní ekonom Raiffeisen Bank Pavel Mertlík. Vidí ale také rizika.

Pavel Mertlík: Tato pozitivní čísla nicméně v sobě skrývají dva malé mráčky. První z nich je svědectví o oslabeném přírůstku průmyslové výroby, zde se zřejmě již projevuje vliv velkého oslabení konjunktury v západní Evropě. Druhým je velký přírůstek spotřeby domácností, který svědčí o tom, že domácí poptávka roste a směrem do budoucna by mohla vyvíjet určité inflační tlaky, čili toto číslo by mělo být pečlivě sledováno zejména centrální bankou.

Dovozci aut jsou nespokojeni s chováním ministerstva dopravy

Dovozci aut jsou nespokojeni s chováním ministerstva dopravy. Domnívají se, že porušuje dohody, které minulý týden vedly k ukončení blokád Prahy. Změna jediného z domluvených bodů podle nich bude znamenat další, ještě mohutnější blokádu hlavního města. Vedle poslanecké komise stále pracuje skupina složená z ministerských úředníků, která je dovozcům trnem v oku. Pokračuje František Lutonský.

Šéf Sdružení dovozců aut Jan Slawisch říká, že se resort dopravy chová, jako by sněmovní komise neexistovala.

Jan Slawisch: Tady se nastolily prostě nějaké pracovní skupiny, a než přijaly jakékoliv rozhodnutí, tak někdo koná.

Podle Slawische to odporuje dohodnutým pravidlům. Náměstek ministra dopravy Karel Holl se obhajuje tím, že ministerští úředníci chtějí okamžitě vyřešit problémy dovozců aut.

Karel Holl, náměstek ministra dopravy: Jak bych měl splnit úkol pana premiéra, kdybych nesestavil komisi a kdybych neplnil úkoly pana premiéra? Já bych byl dneska zván k odpovědnosti.

Poslancům k vyřešení problému zřejmě nezbyde nic jiného, než změnit stávající silniční zákony, a tak se dohodli se zástupci dovozců aut. Ti ale říkají, že práce sněmovní komise je neuspokojuje. Dělá prý málo pro urychlené řešení jejich situace.

Případ trojice skinheadů, kteří v České Třebové zbili tři anarchisty, je uzavřen

Případ trojice skinheadů, kteří loni v listopadu na vlakovém nádraží v České Třebové surově zbili a zkopali tři anarchisty, je uzavřen. Zatímco šestiměsíční podmíněný trest pro jednoho z útočníků už nabyl právní moci, řešil Krajský soud v Hradci Králové provinění zbývajících dvou. Vlastimil Pechanec v současné době stíhaný i za vraždu Roma Oty Absolona ve Svitavách tak odešel se čtrnácti měsíci vězení a jeho bratr Kamil pouze s podmínečným tříměsíčním trestem. S faktem, že soud celou věc posoudil jen jako výtržnictví, rozhodně nesouhlasí zmocněnec poškozených Jakub Polák. Útok totiž považuje za ideově motivovaný.

Jakub Polák: Pechanec by nenapadl ty anarchisty tenkrát na nádraží, kdyby nebyl vyzbrojen ideologií, jenom proto, že patří k nějaké prostě skupině mladých lidí, proto jsou terčem prostě takového nenávistného hnutí, které z nich vyrábí nepřátele, tak jako je vyrábí ze Židů. Takže tady připadá v úvahu ústavní stížnost, protože byla krácena evidentně práva poškozených, no a za druhé podnět ke stížnosti pro porušení zákona, že tady soud se nevyrovnal s těmi jasnými důkazy, které svědčí, že ten skutek spáchala celá skupina osob ve spolupachatelství.

Ozvěny z burzy

Na burze ve Spojených státech se ani dnes neobchodovalo. Na ostatních burzách ale dochází ke značnému uklidnění a dokonce k lehkému oživení obchodů. Zajímavé je, že v Evropě rostly akcie pojišťoven, zřejmě proto, že obchodníci očekávají větší zájem lidí o uzavření pojistky. Jak potvrdila makléřka společnosti Wood and Company Andrea Ferancová, pohyb akcií na české burze kopíroval vývoj obchodování v Evropě.

Andrea Ferancová: Ta panika, která přišla bezprostředně po teroristickém útoku na Spojené státy, už pominula a dneska se začaly dokonce i akcie pojišťoven vracet na původní úroveň, stejně tak se začalo dařit trošičku telekomunikačním společnostem a naopak ceny ropy a ceny zlata se zase dostaly trošičku zpátky směrem dolů, takže v podstatě taková ta přehnaná reakce se jakoby uklidnila.

Většina bank ve světě se snaží předejít spekulativním útokům na národní měny, proto dnes téměř neobchodovaly. Kurs amerického dolaru se držel vůči euru pod úrovní 91 centu. Přispěly k tomu také intervence amerického Fedu. Česká koruna posílila na hladinu 34 koruny 11 haléřů za euro, což odpovídá 17 korunám a 45 haléřům za německou marku. Americký dolar stál 37 korun 68 haléřů.

K věci

Česká ekonomika roste rychleji než ekonomiky evropské nebo americká. Ve druhém čtvrtletí Česká republika svůj náskok v růstu přitom ještě zvýšila. HDP šel nahoru meziročně o 3,9 %. Pavla Kvapilová o tom teď bude mluvit s Petrem Korbelem z týdeníku Ekonom.

Pane Korbele, dobrý večer.

Petr Korbel: Dobrý večer.

Kromě těch dobrých výsledků proti Evropské unii a Spojeným státům jsme také téměř dohnali Maďarsko, které se doposud mohlo chlubit ve středoevropském regionu nejvyššími tempy růstu, začínáme se dostávat dopředu. Čím to je?

Petr Korbel: Tak, těžiště růstu bylo v investiční poptávce, růst v České republice táhnou zahraniční investoři. Ti zde našli kombinaci poměrně nízkých nákladů, dobré infrastruktury, stability, vládní podpory. Také se u nás zvýšily výdaje na konečnou spotřebu, což souvisí se zlepšující se situací na trhu práce a lze to hodnotit celkem kladně. Pokud jde o to Maďarsko, jistě je to krásné, ale my jsme vždycky byli dál, byli jsme dál před sto lety, byli jsme dál před padesáti lety, takže musíme udržovat přinejmenším stejné tempo, jako Maďarsko.

Čísla nejsou špatná, ovšem mnozí ekonomové pochybují o tom, že to vydrží. Říkají: "Růst bude tažen dolů ochlazením ekonomiky ve světě." Například šéfka statistického úřadu Marie Bohatá, ta je naopak docela optimistická a tvrdí, že by se nás to tolik dotknout nemuselo. Jak hodně nás to může postihnout? Můžeme jít proti proudu?

Petr Korbel: Já si myslím, že bychom se na ochlazení neměli vymlouvat. Pokud nedojde k nějaké ekonomické katastrofě, ale k normálnímu cyklickému vývoji, tak české firmy mají možnost se s tím vyrovnat, protože jsou trochu v jiné situaci. Demonstrovat bych to snad mohl na hlavní položce našeho vývozu, což jsou auta. K takové investici se přece lidé nerozhodnou ze dne na den pod vlivem vyšší či nižší dynamiky. Zákazníci většinou už letos vědí, že si za rok či za dva budou kupovat auto, a když je recese, neprojeví se to tím, že by Němci místo autem začali jezdit na kole, spíš si místo Golfa koupí Oktávii, což je za nižší peníz v podstatě totéž.

Když už jsme u těch vyhlídek světové ekonomiky, které jsme zmínili, ty už po několik měsíců nejsou moc dobré a teď samozřejmě po útoku na Ameriku mnozí spekulují o tom, co bude dál. Eurostat například už začíná přehodnocovat svoje odhady. Jak se na to díváte vy?

Petr Korbel: No, já si myslím, že útok je především obrovská tragédie, je to důvod k smutku, hněvu, bolesti, ale pokud jde o ekonomické důsledky, tak je to zatím asi spíš spekulace. Mohou samozřejmě nastat různé děsivé krajnosti, ale samotná ztráta čtyř letadel a zničení několika budov není v tak obrovské a bohaté zemi důvodem k hospodářským problémům. Naopak, když si po povodni někdo pořizuje nový nábytek, tak to je ten paradox, že působí na růst hrubého domácího produktu, a totéž platí v tamtom případě. Takže myslím si, že zde bychom mohli jenom spekulovat. Samozřejmě, mohou toho někteří producenti a obchodníci zneužít, nasadit obrovské ceny a způsobit hospodářské problémy velmi vážné, může dojít k válečnému konfliktu, že, ale za normálních okolností si myslím, že ani tento důvod není příčinou nějaké hospodářské katastrofy.

Petr Korbel, Ekonom, pro Český rozhlas. Děkuji za rozhovor, na slyšenou.

Petr Korbel: Nashledanou.

autoři: jkr , Václav Müller
Spustit audio

Více z pořadu