Ozvěny dne 12. 9. 2001

12. září 2001
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

Spojené státy den po katastrofě

Spojené státy americké den poté, to je záchrana stále ještě živých v troskách, pátrání po obětech, pátrání po vinících včerejšího teroristického činu. Počet obětí se předběžně odhaduje na tisíce. Obrovskou daň zaplatili za svou obětavost především hasiči. Podle zatím nepotvrzených zpráv zahynulo v troskách obou mrakodrapů Světového obchodního centra ve Washingtonu téměř tři sta požárníků, šest z nich se ale podařilo zachránit společně s třemi policisty. Podrobnosti ze Spojených států shrnuje Petr Vavrouška.

Společnosti sídlící v obchodním centru na Manhattanu hlásí tisíce pohřešovaných zaměstnanců. Podle prvních neoficiálních informací stojí za teroristickými útoky v New Yorku a Washingtonu zřejmě islámští teroristé v čele s Usamou bin Ládínem. Bílý dům ale zatím oficiálně nenaznačil, koho ze spáchání atentátu podezřívá. Podrobnosti připojuje zpravodajka Českého rozhlasu ve Spojených státech Olga Krupauerová.

Podle zatím kusých zpráv prohledávají agenti FBI na Floridě místa, kde údajně našli důkazy, které spojují útoky s hledaným teroristou Usamou bin Ládínem. Dnešní bostonský deník Globe navíc tvrdí, že vyšetřovatelé objevili na bostonském letišti ztracená zavazadla s kopií koránu, videokazetou s instrukcemi pro pilotáž dopravního letadla a kalkulátorem spotřeby paliva. Kufříky podle vyšetřovatelů patřily muži s arabským jménem, který byl údajně na palubě letounu společnosti American Airlines, který narazil do Světového obchodního centra v New Yorku. Další bostonský list Herald informuje o nálezu opuštěného vypůjčeného auta na parkovišti u bostonského letiště, ve kterém policie našla pilotní manuál v arabštině. Policie údajně identifikovala jako podezřelé pět arabských mužů. Dva z nich s pasy Spojených arabských emirátů. Pětice je spojována s dalším letadlem společnosti United Airlines uneseným z Bostonu, které rovněžnarazilo do mrakodrapu na jihu Manhattanu.

Za válečný akt označil dnes americký prezident George Bush úterní teroristické útoky v New Yorku a ve Washingtonu. V prohlášení zdůraznil, že pachatelé nebudou do konce svého života v bezpečí a Spojené státy využijí všechny prostředky k poražení nepřítele. Jak uvedla televize CNN, několik lidí, kteří zahynuli při havárii letadel, mělo poslední šanci rozloučit se se svými blízkými. Jeden muž z letadla, které se zřítilo blízko Pittsburghu, telefonoval své rodině v San Franciscu. Jeho matka CNN řekla:

Matka oběti: Řekl: "Chci, abys věděla, že tě mám moc rád, volám ti z letadla, byli jsme uneseni, jsou tu tři muži, kteří říkají, že mají bombu." A já jsem se ptala: "Kdo to je?" A on opakoval, že mě miluje, a myslím, že neřekl, že neví kdo to je, jako by ho něco rozptýlilo, jako by na něj někdo mluvil, a pak řekl něco jako: "To je pravda," a pak telefon umlkl.

Mezi očitými svědky neštěstí a následného odklízení trosek katastrofy jsou také čeští obyvatelé, jako například Jan Hlávka. Ve firmě sídlící na Manhattanu, kde pracuje, mají všichni strach, co je s jejich spolupracovníky.

Jan Hlávka: Pořád ještě nemáme zprávy o jednom člověku, který včera byl právě na konferenci v těch World Trade Center Towers, takže to ještě nevíme, jestli je naživu, nebo jestli je někde v nemocnici, nebo co s ním je. A situace jinak se tady vrací pomalu zpátky k normálu, tady na Manhattanu je samozřejmě míň lidí, protože starosta včera požádal lidi, kteří nemusí do práce, tak aby prostě na Manhattan nejezdili, a dole na downtownu se odklízejí všechny trosky a vypadá to, že za pár dní to tady všechno bude jako předtím, teda kromě těch věží, které si nedovedeme představit, že už budou tady chybět.

V New Yorku dnes chyběly žluté taxíky, metro jezdilo jen s omezením a to, že svítilo na modré obloze slunce a dalo se chodit jen v tričku, bylo každému úplně jedno. Atmosféru města přezdívaného Big Apple, Velké jablko, popsal náš spolupracovník na místě Michal Sedláček.

Centrální park, kam Newyorčané chodí každé ráno běhat a jezdit na kole, je osiřelý a za siluetami mrakodrapů středního Manhattanu se v dáli vznáší kouř na místě, kde se až do včerejška tyčily dva nejznámější newyorské mrakodrapy World Trade Centre 1 a 2. V okolí místa !!NEROZUMÍM!! největší tragédie v historii města naplno pokračují záchranářské práce. V brzkých ranních hodinách se podařilo zpod sutin vytáhnout šest požárníků a tři policisty. Všichni pravděpodobně zranění přežijí. Den poté v New Yorku není tak katastrofický, jako ve stejnojmenném filmu, ale přesto zde nikdo na úterý 11. září 2001 nikdy nezapomene.

Američtí muslimové protestují proti omílání dosud nepotvrzeného podezření

Šest milionů amerických muslimů protestuje proti omílání dosud nepotvrzeného podezření, že atentáty spáchali islámští fundamentalisté. Američtí vyšetřovatelé nicméně na základě nálezů na bostonském letišti označili pět Arabů, kteří mohli útok v New Yorku spáchat. Dva z nich měli mít pasy Spojených arabských emirátů. Stopu v Dubaji prověřovala naše spolupracovnice Simona Hejlová.

Jediná zpráva týkající se identifikování podezřelých osob se objevila na internetových stránkách deníku Chalít tajm. Ve zprávě se pouze uvádí, že se jedná o pět arabských občanů. O tom, že dva z nich měli pasy, jenž poukazovaly na to, že jsou ze Spojených arabských emirátů, se mlčí. Proslýchá se ovšem, že pasy byly padělané. K neoficiálním informacím, které znepokojují cizince žijící v Dubaji, patří také to, že na území emirátů žijí a pracují bratři bin Ládína. Tito příbuzní se ovšem od svého bratra distancovali, a bylo by proto předčasné a také nebezpečné je s teroristickou akcí spojovat.

Palestinské skupiny znovu odmítly svůj podíl na včerejších útocích

Palestinské skupiny znovu odmítly svůj podíl na včerejších útocích. Palestinská představitelka Hanan Ašráviová označila v rozhovoru pro televizi CNN včerejší události za nejhorší teroristický útok v dějinách civilizace a za ránu celému lidstvu. Včerejší televizní záběry, na kterých bylo vidět Palestince tančící na ulicích a oslavující útoky na USA, označila za zcela zavádějící.

Hanan Ašráviová: Vím, že než lidé pochopili dosah toho, co se děje, někteří tak reagovali, ale byla to malá menšina, lidé, děti, kteří nerozumějí. Jakmile pochopili rozsah událostí, to, k čemu ve skutečnosti došlo, pak, jak vím od lidí, které jsem viděla a se kterými jsem mluvila, od vedení, od Jásira Arafata až k občanské společnosti, až k lidem v ulicích, k vedení intifády, všichni vyjadřovali zděšení, odsouzení a bolest.

Jan Kavan dnes jednal s velvyslancem USA Craigem Stapletonem

Schůzka ministra zahraničí Jana Kavana a velvyslance Spojených států Craiga Stapletona měla rozhodnout o tom, jakou pomoc budou Spojené státy potřebovat od České republiky. Výsledek má Vlasta Valentová.

Česká nabídka humanitární pomoci Spojeným státům byla odmítnuta. Americký velvyslanec v Praze Craig Stapleton to řekl před okamžikem na setkání s ministrem zahraničí Janem Kavanem. Důvodem je podle amerického velvyslance to, že Spojené státy v tuto chvíli žádnou pomoc nepotřebují. Neznamená to ale, že by ji nevyužili v příštích dnech, až bude situace přehlednější. Podle ministra Jana Kavana by se jednalo o krev a krevní deriváty a pomoc českých záchranářů.

Na požadavky americké strany čekají i české humanitární organizace

Na požadavky americké strany čekají i české humanitární organizace. Detaily zjišťovala Eva Hůlková.

"Jako nejreálnější forma pomoci se jeví v této chvíli dodávka krve," konstatuje finanční ředitel společnosti Člověk v tísni Jan Kamenický.

Jan Kamenický: Ovšem opět to je přesně věc, kde je možné jaksi reagovat až ve chvíli, kdy Američané by tenhleten požadavek potvrdili, kdyby se dohodla pravidla, jestli souhlasí testy kvality a tak dále.

Zavedený mechanismus při humanitárních katastrofách upřesňuje mluvčí katolické charity Jan Oulík.

Jan Oulík: Do 48 hodin vyhodnotí místní charita požadavky na pomoc a prostřednictvím Charitas Internationalis, což je světové společenství mezinárodních charit, rozešle urgentní výzvu s potřebami charitám na celém světě.

Česká Adra je v kontaktu s centrem ve Washingtonu, které dává informace všem dárcovským Adrám, konstatuje Jana Raková z české organizace Adra.

Jana Raková: Česká Adra má připravené dobrovolníky, kteří mají platná americká víza, jazykové znalosti a hlavně zkušenosti v oblasti koordinování záchranářských prací. Jsme připraveni reagovat na konkrétní potřeby a výzvu americké i mezinárodní Adry.

Pomoc českým občanů v USA a jejich příbuzným v naší zemi nabízí MZV

Pomoc českým občanům ve Spojených státech a jejich příbuzným v naší zemi nabízí ministerstvo zahraničí. Kam se mohou obracet, upřesňuje mluvčí resortu Aleš Pospíšil.

Aleš Pospíšil, mluvčí ministerstva zahraničí: Všichni čeští diplomaté na území Spojených států se snaží získat maximum informací o pohybu českých občanů a v této souvislosti apelujeme na všechny cestovní kanceláře, aby ministerstvu zahraničních věcí poskytly jmenný seznam všech svých klientů, kteří by se nyní měli nacházet v New Yorku a Washingtonu. Cestovní kanceláře a občané, kteří pohřešují své blízké, nechť kontaktují naše ministerstvo na mimořádné lince 24 18 27 40.

Platnost zvýšených bezpečnostních opatření na území ČR byla prodloužena

Meziresortní krizový štáb dnes prodloužil platnost zvýšených bezpečnostních opatření na území naší republiky. Uvedl to ministr vnitra Stanislav Gross.

Stanislav Gross, ministr vnitra ČR: Preventivní opatření, která byla přijata během včerejšího dne, budou trvat i nadále, v některých aspektech dílčích budou dokonce i rozšiřovány, důvod je ten, že v tuto chvíli ani my, ani naši spojenci nedisponují takovými informacemi, které by nás mohly nechávat klidnými, a pokud nemáme informace, které by nás mohly nechávat klidnými, tak musíme počítat spíše s horší variantou.

Ministr Gross zároveň požádal, aby se lidé neúčastnili shromáždění, které bylo svolané na Václavské náměstí k vyjádření solidarity s oběťmi teroristických útoků ve Spojených státech. Bezpečnostní rizika jsou podle něj příliš velká.

Pietního aktu na Václavském náměstí se zúčastnilo 400 až 500 lidí

Od sedmnácti hodin přesto přicházejí občané na pražské Václavské náměstí a u sochy svatého Václava zapalují svíčky a přinášejí květiny v rámci pietního aktu na počest obětí teroristických útoků v USA. Na místě byla i naše zpravodajka Milada Richterová.

Lidé přicházejí, postojí a zase odcházejí, aby uvolnili místo u pomníku dalším. Květiny a svíčky ukládají pod nápis "Obětem terorismu".

Anketa: Já si myslím, že určitě to má smysl. Když za to nemůžou a šli normálně do práce, jako každý druhý, tak jim chceme uctít památku.

Akce není nijak zvlášť organizována. Bez jakýchkoli prohlášení tu projevují svou účast obětem hrůzného činu ve Spojených státech i někteří politici a herci. Podle odhadů policistů, kteří z bezpečnostních důvodů postávají v blízkosti, se na Václavském náměstí zatím postupně shromáždilo 400 až 500 lidí.

V Bruselu skončilo dvojí mimořádné zasedání Rady NATO

V Bruselu před malou chvílí skončilo dvojí mimořádné zasedání Rady NATO. Jediným bodem bylo jednání o dalším vývoji situace po teroristickém útoku ve Spojených státech. O závěrech zasedání i o dnešních reakcích v evropských zemích informuje Robert Mikoláš.

Americký prezident George Bush označil útok za válečný akt. Přesto Spojené státy dnes v Bruselu nepožádaly své spojence v Severoatlantické alianci o bezprostřední vojenskou pomoc v současné situaci. Právě takový je výsledek mimořádného zasedání Rady NATO v Bruselu. Více má přímo z místa náš zpravodaj v Belgii Milan Fridrich.

Mluvčí NATO Yves Brodeur nebyl schopen vysvětlit, co znamená pro spojence Washingtonu v alianci, pokud Spojené státy zahájí vůči někomu válku. Brodeur se omezil na prohlášení, že Spojené státy o bezprostřední vojenskou pomoc své spojence nežádají. "Máme dvě priority, americké záchranné týmy se snaží zachránit ty, co mohli pod troskami v New Yorku a Washingtonu přežít, a tajné služby musejí odhalit organizátory atentátu," řekl Českému rozhlasu Brodeur. Dodal, že Spojené státy musejí na masivní teroristické útoky reagovat rychle, ale opatrně. "Neznáme nepřítele, který udeřil, nevíme nic jistě," řekl mluvčí aliance a upozornil, že sídlo NATO se zítra vrací do normálu, všichni zaměstnanci nastoupí po dni nuceného volna do práce. Jednání o krizi v USA ale v Bruselu zatím nekončí. Stále čekáme na závěr zasedání ministrů zahraničí Evropské unie, a také poslanců Evropského parlamentu. Tolik aktuálně Milan Fridrich.

Někteří evropští spojenci Washingtonu přesto vojenskou pomoc přislíbili. Ústy svého premiéra Rasmussena tak svou připravenost vyslat vojáky k účasti na případné vojenské akci NATO proti pachatelům atentátu vyhlásilo Dánsko. Mezitím ve většině Evropských zemí lidé vyjadřovali soustrast obětem tragédie. V Německu se nejvyšší státní představitelé, zástupci vedoucích firem a politických sil v centru Berlína zúčastnili smuteční mše. Mezi nimi byl i berlínský zpravodaj Českého rozhlasu David Šťáhlavský.

O mši, kterou sloužili hned dva němečtí katoličtí biskupové, Stertschinsky a Huber, byl velký zájem, zejména mezi mladými. Jak jsem sám viděl, bez rozdílu barvy pleti a zřejmě i náboženského vyznání. Mnozí z nich předtím položili květiny k zátarasům u amerického velvyslanectví zde v Berlíně. Oba biskupové se modlili nejen za oběti, ale i pachatele a odsoudili náboženský fundamentalismus. Biskup Stertschinsky současně ale varoval před unáhlenou reakcí na spáchané zločiny.

Západní mocnosti se tak zatím snaží o dalším postupu jednat. K této otázce se možná vyjádří i představitelé G8, tedy sedmi nejvyspělejších zemí světa a Ruska. Schůzku chce totiž svolat Itálie, která nyní G8 předsedá. V reakci na útok ale nadále dochází i k rušení některých summitů. Švédsko tak dnes například odložilo vrcholnou schůzku politiků levého středu, které se měl mimo jiné zúčastnit britský premiér Tony Blair, předseda francouzské vlády Lionel Jospin či jihoafrický prezident Thabe Mbeki.

Vladimír Putin jednal telefonicky s Georgem Bushem

O vývoji událostí v zasažených amerických městech jednal telefonicky s šéfem USA Georgem Bushem ruský prezident Vladimír Putin. Někteří ruští politici v Moskvě ale varovali Spojené státy před unáhlenými reakcemi odplaty za teroristické útoky. Více moskevský zpravodaj Českého rozhlasu Petr Voldán.

Prezidenti Ruska a Spojených států zdůraznili nutnost upevnění spolupráce světového společenství v boji proti mezinárodnímu terorismu. "Ústředním motivem telefonátu Vladimíra Putina s Georgem Bushem byla myšlenka, že poslední události jen potvrdily potřebu obou států být si blíž," uvedl v Kremlu tiskový tajemník. Mezitím vyzval šéf zahraničního výboru dumy Dmitrij Rogozin Spojené státy, aby nespěchaly s unáhlenou odvetou za útoky a nejprve určili původce akce. Po celém Rusku projevují lidé účast s americkým lidem, tak jako u budovy velvyslanectví Spojených států v Moskvě.

Václav Havel: terorismus představuje vážnější nebezpečí než srážka vojsk

Prezident republiky Václav Havel dnes konstatoval, že terorismus představuje v současném světě vážnější nebezpečí, než je srážka regulérních vojsk. Podle Havla bude nutné americkou zkušenost s terorismem zreflektovat do základních dokumentů, jako je vojenská doktrína a reforma armády.

Václav Havel, prezident ČR: Chystám v této souvislosti schůzku, zde na Hradě, nejvyšších ústavních činitelů a představitelů politických stran parlamentních, která by mluvila o té reformě a shodla se na nějakém základním jejím rámci, vytvořila určitý širší politický konsensus, z něhož by vyplynula podpora této reformy.

Letecká doprava v USA by měla být postupně obnovena

Letecká doprava ve Spojených státech by měla být v těchto chvílích postupně obnovena. Oznámil to Federální úřad pro civilní letectví. Pravidelná linka Českých Aerolinií mezi Prahou a New Yorkem by tak mohla zítra odletět podle platného letového řádu. Potvrdil to i ředitel vnějších vztahů ČSA Daniel Plovajko.

Daniel Plovajko: Zatím podle informací, které máme k dispozici, je reálná šance, že ty lety zítra budou, ale samozřejmě intenzivně sledujeme vývoj a čekáme na oficiální zprávy amerických úřadů.

Teroristické útoky na USA zřejmě pošlou ceny pohonných hmot nahoru

Teroristické útoky na USA zřejmě pošlou ceny pohonných hmot v tuzemsku prudce nahoru. Distributoři očekávají, že se růst cen ropných produktů na rotterdamské burze projeví zvýšením cen pohonných hmot na českých čerpadlech už tento týden, a to zdražením až o tři koruny na litr. Růst cen očekávají i analytici. David Marek z Patria Finance tvrdí, že ceny se mohou zvýšit velice rychle o několik korun za litr.

David Marek: Tato reakce je do jisté míry jaksi předběžným opatřením, protože se stále neví, jak se bude vyvíjet situace ve Spojených státech, případně na Blízkém východě. Pokud by došlo k vypuknutí nějakého závažnějšího rozporu, potom by se ceny ropy dramaticky zvýšily.

Vláda schválila sérii návrhů zdravotnických zákonů

Vláda schválila sérii návrhů zdravotnických zákonů, které přizpůsobují naše předpisy pravidlům platným v Evropské unii. Jedním ze sporných bodů je určité omezení povinnosti lékaře informovat pacienta o jeho zdravotním stavu. Více už o tom z Úřadu vlády Aleš Heřmánek.

Zákon totiž umožňuje lékaři pozdržet informaci o zdravotním stavu pacienta. Toto ustanovení se podle ministra zdravotnictví Bohumila Fišera dostalo do vládní předlohy po diskusi s onkology a psychology. Ti namítali, že by za určitých okolností nepříznivá informace mohla vést ke zkratkovitému jednání pacienta.

Bohumil Fišer, ministr zdravotnictví ČR: Já si myslím, že taková informace, jako říct pacientovi: "Máte nádor takového a takového stupně, průměrná doba přežití je sedm měsíců, sdělil jsem vám informaci," to není správné, takhle si nepředstavujeme lékařskou etiku. Musí dát pacientovi naději, protože naděje je součástí terapie.

V žádném případě, jak zdůraznil ministr, ale nemůže lékař pacientovi informaci odepřít anebo nějak zkreslit. V ostatních situacích, kromě takových výjimečných případů, bude muset lékař pacienta neprodleně informovat o jeho zdravotním stavu.

Plzeňský krajský soud uvalil nucenou správu na a. s. Škoda Plzeň

Plzeňský krajský soud uvalil nucenou správu na akciovou společnost Škoda Plzeň. Ta totiž soustřeďuje zbytkové a problémové firmy bývalého strojírenského gigantu. Většina výroby je soustředěna ve firmě Škoda Holding, akciová společnost. Podle jejího mluvčího Karla Samce nepředstavuje konkurs pro tuto společnost žádné nebezpečí.

Karel Samec: Společnost Škoda Holding a její výrobní dceřiné společnosti, které jsou mimochodem po mnoha letech opět ziskové, nebudou nijak negativně ovlivněny vyhlášením konkursu na společnost Škoda, a. s. Vyhlášením konkursu je posílena role Konsolidační agentury jako hlavního věřitele Škoda, a. s. a druhého hlavního akcionáře Škoda Holding, a. s. To by mělo urychlit vyřešení zátěže starých dluhů, o které Konsolidační agentura dlouhodobě usiluje. Výrobní ani další aktivity dceřiných společností Škoda Holding nejsou a nebudou touto situací nijak ohroženy.

Ministerstvo financí zavedlo nucenou správu v pojišťovně Universal

Ministerstvo financí zavedlo nucenou správu v pojišťovně Universal. Rozhodnutí nabylo právní moci dnes. Podle Petry Hajíčkové z tiskového odboru byl nuceným správcem jmenován Zdeněk Petříček.

Petra Hajíčková: Na dobu nezbytně nutnou k obnovení stability a likvidity pojišťovny byla v pojišťovně Universal, akciové společnosti, zavedena nucená správa a jmenován nucený správce. Rozhodnutí ministerstva financí o zavedení nucené správy nabylo právní moci dne 11. září tohoto roku. Ministerstvo financí nemá signály o tom, že by byla ohrožena práva pojištěných.

Dnes proběhlo další kolo akce Daruj krev s Českým rozhlasem

Necelé dvě hodiny zbývají do ukončení akce Daruj krev s Českým rozhlasem. Ovšem v regionech, kde jsou rozhlasová studia, akce skončila dříve. Další informace připojuje Světlana Popovičová.

V Brně, Olomouci, Ostravě, Plzni, Českých Budějovicích a Hradci Králové dnes darovalo krev s Českým rozhlasem 742 dárců, z toho poprvé 115. K nám do budovy Českého rozhlasu dárci stále přicházejí. Teď je ve vestibulu asi 50 lidí. Převažují hlavně mladí, což také může znamenat, že jsou mezi nimi i prvodárci. Zatím jich přišlo 130. Věřme, že přijdou i další. Těch, kteří k nám chodí pravidelně, bylo do této chvíle 415. Všichni, kteří k nám zatím nestihli přijít, mají čas do dvacáté hodiny, kdy akce Daruj krev s Českým rozhlasem skončí.

Ozvěny z burzy

Akcie na pražské burze dnes během zkrácené aukce v další reakci na útoky teroristů v USA a pohyb vyspělých trhů sestoupily na nejnižší hodnoty od října roku 1999. Úterní obchodování v Praze skončilo ve čtyři hodiny odpoledne, zatímco indexy významných kontinentálních burz končící později nasbíraly i více než pětiprocentní ztráty. Podobně si vedly i burzy v Asii. Obchodování v systému nejlepších českých akcií SPAD bylo nadprůměrné a objem se pohyboval okolo dlouho nevídaných 750 milionů korun. Další podrobnosti připojuje Petr Zajíc ze společnosti Conseq Finance.

Petr Zajíc: Vývoj na trhu byl pod vlivem velké nervozity, která zachvátila celosvětově kapitálové trhy po včerejším teroristickém útoku na Spojené státy. Tři z pěti nejlikvidnějších emisí výrazně oslabily, Český Telecom propadl o více než 8,5 %, uzavřel poprvé v historii pod dvěma sty korunami, o více než 5 % propadly i akcie Českých radiokomunikací a Komerční banky a oproti tomuto vývoji si relativně dobře vedly akcie České spořitelny a ČEZ, které uzavřely přibližně na úterních hodnotách.

Na devizových trzích se po úterních teroristických útocích na USA příliš neobchodovalo. Česká měna zůstávala pod vlivem eurodolarového trhu. Koruna dnes mírně posilovala vůči euru, vůči americkému dolaru naopak oslabovala až o dvacet haléřů.

K věci

Válečný akt, tak nazval dnes včerejší teroristický útok na Spojené státy americký prezident George Bush. Co bude dál, hlavně o tom bude teď Pavla Kvapilová mluvit s politologem Zdeňkem Zbořilem, který působí na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Pane doktore, dobrý večer.

Zdeněk Zbořil: Dobrý večer.

"Act of War, použijeme všechny prostředky, abychom porazili nepřítele." To jsou docela silná slova. Jak si je máme přebrat?

Zdeněk Zbořil: No, já jsem jich použil sám už včera v noci právě na Radiožurnálu a dneska ráno na Nově a řekl jsem, že já se také nacházím ve stavu válečném s někým, nevíme ještě, kdo to tedy je. Ale ten útok na, nikoliv na Pentagon, jak jsem říkal, protože to je vojenská instituce, ale útok na civilisty, na prostě lidi, kteří ani nebyli nebo nemohli být varováni, je teroristickým aktem, a jednou ze základních politologických pouček o terorismu nebo definic terorismu je, že se jedná o válečný akt v době míru, nebo v takovém přesnějším nebo právničtějším provedení, že jde o válečný zločin v době míru.

Hrdá Amerika dostala úder, který asi bude chtít vrátit. Bush řekl: "Nepleťte se, my zvítězíme." K čemu všemu se může podle vás Amerika odhodlat? Kam daleko může zajít?

Zdeněk Zbořil: No, těch možností má celou řadu. Tam jde ovšem o to zjistit, kdo je tedy tím nepřítelem nebo kdo se postavil proti Americe nebo zda se proti Americe nestaví nějaké vnitřní síly. Vzpomeňme si na Oklahomu City, kde šílený příslušník milicí útočil a zabil přes 150 osob. Ale tady se zdá, že ta akce musela být nějakým způsobem dlouhodobě připravovaná, a nezdá se, že by vlastně stačila skupina nějakých teroristů nebo banda jakkoliv velká takovouhle rozsáhlou akci připravit, koordinovat, organizovat. Tady se zdá, že za tím musely stát nějaké státní struktury, nadnárodní struktury, ale které mají efektivitu státních struktur, které to podporovaly. A jakmile toto budou znát, tak samozřejmě ta Amerika může přijmout ofenzivní opatření, stejně tak jako obranná, nebo lepší defenzivní, než dosud měla.

Vy jste sám včera řekl, že nová terminologie té nové politické garnitury je přece jenom bojovnější než ta předtím.

Zdeněk Zbořil: Ano, ano.

Samozřejmě se dá těžko asi spekulovat takové to: "Co kdyby?" Nicméně zeptám se, provokuje podle vás Bush svou rétorikou nebo provokoval v těch minulých měsících víc než jiní prezidenti?

Zdeněk Zbořil: Já bych řekl, že ano, ale řekl bych, že to vůbec nesouvisí s tím, co se stalo. Protože pokud ten akt byl připravován, tak řekněme to trvalo půl, možná i rok, to znamená, to bychom museli jít na počátek Bushovy prezidentské kampaně, a pak si myslím, že mezi slovem a činem, víte, je příliš velká vzdálenost, to už nás naučil Fjodor Michailovič Dostojevský, a aby se slovo stalo nejenom tedy činem, ale navíc ještě zločinem, tak to je strašně velká vzdálenost. Ale takže bych si netroufl říct, že by bojovnější rétorika nebo ten důraz na bilateralismus, o kterém mluví George Bush mladší, narozdíl od těch multilaterálních koncepcí bývalé administrativy, tak že by to nějak podstatně mohlo ovlivnit rozhodování těch lidí, kteří se rozhodli zaútočit na Spojené státy, to si nemyslím.

Snad ještě krátce nakonec. Když se podíváme na ty kořeny, berete to jako střet dvou různých kultur, civilizací, z nichž jedna si moc nepřipouštěla jakékoli problémy?

Zdeněk Zbořil: No, je to rozhodně střetnutí dvou odlišných názorů na život, na svět, postojů a uznávání hodnotového systému, ale nehledal bych to jenom na mapě světa v nějakých geografických oblastech, to dobro a zlo, jsou to síly dobra a zla, a ty jsou, kdybych to přehnal, tak ty jsou v každém z nás, ale musíme velmi obezřetně je hledat i mimo ta geografická data. Ti lidé mohou, ti, kteří tedy na nás útočí, tak ti mohou žít v naší blízkosti.

Naším hostem byl politolog Zdeněk Zbořil. Děkuji za rozhovor, na slyšenou.

Zdeněk Zbořil: Nashledanou.

autoři: jkr , všt , Václav Müller
Spustit audio

Více z pořadu