Ozvěny dne 11. 7. 2001

11. červenec 2001
Ozvěny dne

Přepis pořadu Ozvěny dne z 11. července 2001 18 hodin.

Profesionalizace armády přinese rozsáhlé propouštění

Armádu zřejmě čeká rozsáhlé propouštění. Podle stínového ministra obrany Petra Nečase opustí vojenské služby během osmi let až 25 tisíc pracovníků ministerstva obrany. Tento krok souvisí s přechodem na profesionální vojsko. Nečas ve své koncepci, která se ve většině bodů shoduje s představami vlády, uvádí, že zřejmě dojde také ke zrušení základní vojenské služby. Pokračuje František Lutonský.

Plně profesionální armáda by měla podle koncepce stínového ministra zaměstnávat 38 namísto současných 52 tisíc vojáků.

Petr Nečas (ODS), stínový ministr obrany: Musel by být vytvořen rozsáhlý sociální program pro ty propouštěné zaměstnance resortu, který by kladl důraz především na rekvalifikace. A proto my tam otevřeně říkáme, že to budování plně profesionální armády není levný proces a že bude mít ta transformační perioda nemalé náklady.

Říká Petr Nečas. Podle něj navíc dojde ke zrušení základní služby. Všeobecná branná povinnost zůstane, ale jen v případě válečného konfliktu. To by uvítali i vojáci z 11. výcvikové roty, která za pár dní odjede do Kosova. Jak mezi nimi zjistila Mirka Nezvalová z českobudějovického studia Českého rozhlasu, většinou říkají, že současný model armády se už přežil.

Jak dlouho Vy sám jste profesionálem?

Anketa: Sedm let.

A jaký je Váš názor na profesionální armádu?

Anketa: No, určitě jsem pro, protože v profesionální armádě budou lidi, který to chtěj dělat.

Vyhovuje Vám dosavadní způsob fungování české armády?

Anketa: No, vyhovuje, ale mohlo by to bejt lepší.

Mně to nevadí, ale myslím si, jako že pro budoucnost bude určitě lepší, když tam ty záklaďáci nebudou, když to bude profi.

Svou koncepci reformy armády představí koncem měsíce také ministerstvo obrany, které tak zaúkoloval premiér Miloš Zeman. Petr Nečas se domnívá, že vybudování profi armády nás bude stát mnohem víc, než vláda očekávala. Podle něj totiž musí kabinet udržet každoroční výdaje na obranu ve výši 2,2 % hrubého domácího produktu. Nečas do své koncepce zahrnul také ženy, kterých by měla v armádě za šest let sloužit zhruba pětina. Podle Petry Lovětínské, která slouží u americké námořní pěchoty, je služba v armádě vynikající zkušenost.

Petra Lovětínská: Dneska myslím, že by to bylo pro ženu daleko lákavější povolání, protože ty možnosti v armádě jsou daleko větší, než byly třeba před lety.

Poslanci schválili zákon umožňující stěžovat si na úřady

Slušnější jednání úřadu, kde vyřizujeme své záležitosti, by nám měl zaručit příslušný zákon, který dnes schválila Poslanecká sněmovna. Budeme-li mít pocit, že konkrétní úřad nesprávným postupem, nebo nečinností poruší, či ohrozí naše práva, nebo zájmy, pak bychom si podle normy mohli stěžovat nadřízeným orgánům. Více k tomu parlamentní zpravodajka Radiožurnálu Milada Richterová.

Podle sněmovnou přijatého zákona bychom si mohli stěžovat např. na orgány obcí a krajů, ministerstev, ale i finančních orgánů. Spoluautorka normy Ivana Hanačíková z Unie svobody uvedla pro Český rozhlas konkrétní příklad, kdy bychom mohli stížnost uplatnit.

Ivana Hanačíková (US), spoluautorka zákona: Občan bude chtít např. stavět rodinný dům, půjde si zažádat o stavební povolení. Přijde, zeptá se, co všechno musí splnit, úředník mu to řekne. A on mu to za měsíc přinese, ale úředník řekne: Ještě Vám chybí toto razítko. Za měsíc přijde znovu a řekne: Jo, ale tady jste něco dalšího nevyplnil. Takže jedná se o to, aby ten občan dostával korektní informace a včas.

Zákon se ale netýká vlády, parlamentu, prezidenta, policie, státních zastupitelství a soudů, Nejvyššího kontrolního úřadu a Národního bezpečnostního úřadu. Poslanci proto rozhodli, že stížnosti na hlavy institucí, které nadřízené orgány nemají, např. na Českou národní banku, Úřad na ochranu osobních údajů, či Radu ČT, budou příslušet tomu, kdo příslušné osoby jmenoval, či zvolil. Proti tomu marně protestoval poslanec ČSSD Stanislav Křeček.

Stanislav Křeček (ČSSD), poslanec: U některých je to prezident republiky, např. u Úřadu na ochranu osobních údajů. To je nepředstavitelné, že by prezident republiky se měl zabývat stížnostmi občanů. Já se domnívám, že to není příliš vhodné. A jenom doufám, že v Senátu se podaří toto opravit.

Zákon na vyřizování stížností totiž ještě musí posoudit senátoři a také prezident republiky.

Poslanci stále projednávají zprávu vlády o její činnosti

Zdlouhavá diskuse ke zprávě vlády o plnění jejího programového prohlášení ve sněmovně pomalu chýlí ke konci. Sleduje ji náš parlamentní zpravodaj Vladimír Hrubý.

Nic neřešící diskuse začala minulý týden. Poslanci ji přerušili a dnes se u řečnického pultu předháněli několik hodin. Před několika minutami debata skončila, což ocenil premiér Miloš Zeman.

Miloš Zeman (ČSSD), premiér: Je pokročilá hodina, někteří z vás už mají této diskuse plné zuby.

Zeman si neodpustil reagovat na některé kritické výroky opozičních poslanců především z oblasti ekonomiky a chvílemi reagoval po svém.

Miloš Zeman (ČSSD), premiér: Kdyby tento nesmysl vyslovil některý z televizních klučíků, kteří se vydávají na veřejněprávní obrazovce za ekonomické analytiky a kterým se někdy říká pampersáci, tak bych to pochopil a usmál bych se a nereagoval bych.

Po Zemanově vystoupení, které ještě neskončilo, se má sněmovna rozhodnout, zda bere zprávu vlády na vědomí, nebo zda navíc ocení, že vláda vyvedla zemi z krize, nebo zda jí dokonce poděkuje. Možná, že se poslanci ale na ničem nedohodnou. Vyjádřit by se měli snad ještě dnes.

Inflace v červnu narostla o celé jedno procento oproti květnu

Inflace v červnu výrazně stoupla, a to oproti květnu o celé procento. Celoroční míra inflace přitom dosáhla úrovně 5,5 %. To je nejvyšší úroveň inflace od konce roku 1998. Podrobnosti zjišťoval Bohumír Mazáč.

Ekonomičtí analytici nejsou v otázce odhadu dalšího inflačního vývoje jednotní. Podle jedněch bude překročena úroveň inflace, kterou předpovídá centrální banka. Druzí tvrdí, že se jedná pouze o přechodný jev. Všichni se ale shodují v tom, kde hledat příčinu zrychlení inflace v červnu. Jsou to vyšší ceny potravin. Podle Ivo Nejdla z Raiffeisenbank se jedná konkrétně o vyšší ceny ranných brambor.

Ivo Nejdl, Raiffeisenbank: Protože ceny brambor klesají tak jako každý rok, v červenci by měl být tento výrazný růst vyvážen výrazným poklesem. Dalšími zdroji inflace byly podle očekávání zvýšené ceny pohonných hmot, ty už v červenci klesají, a tak jako opět každý rok zvýšení cen zahraničních rekreačních zájezdů. Jsou to všechno vlivy, které Česká národní banka svou měnovou politikou může jen stěží ovlivnit. To překvapivé, negativní číslo by nemělo vést k nějaké změně hodnocení vývoje české ekonomiky.

Do konce roku by už podle Ivo Nejdla inflace měla dokonce klesat. Analytici totiž očekávají příznivý vývoj cen pohonných hmot a rovněž silnější kurz koruny vůči dolaru.

V červnu bylo bez práce více než 8 % lidí stejně jako v květnu

Nezaměstnaných neubývá. V červnu bylo bez práce více než 8 % lidí stejně jako v květnu. Na úřady práce přišlo přes 420 tisíc žadatelů. Podle Moniky Hladíkové z ministerstva práce a sociálních věcí jich bylo nejméně v okresech Praha-východ a Praha-západ.

Monika Hladíková, ministerstvo práce a sociálních věcí: Míru nezaměstnanosti vyšší než 12 % vykázalo 12 okresů, nejvyšší byla v okresech Most - 21,4 %. Ke zvýšení míry registrované nezaměstnanosti nedošlo, přestože na úřadech práce bylo registrováno více absolventů škol než v předchozím měsíci. V těchto dnech jsou převážně využívány sezónní práce a to byl důsledek právě toho, že ta míra registrované nezaměstnanosti se nezvýšila. A další příliv absolventů na úřadech práce očekáváme až v tom září.

Podobný vývoj analytici očekávali. Ivo Nejdl z Raiffeisenbank dokonce předpovídá, že by na podzim mohla stoupnout.

Ivo Nejdl, Raiffeisenbank: Na jedné straně se tu promítají příznivé vlivy a to jsou sezónní práce, které míru nezaměstnanosti snižují. Na druhé straně probíhající restrukturalizace především ve zpracovatelském průmyslu je spojena s propouštěním zaměstnanců. Tento proces naopak tlačí míru nezaměstnanosti vzhůru. V průběhu léta by měla míra nezaměstnanosti stagnovat právě někde nad osmi procenty, aby se na podzim vrátila mírně výše někam k 8,5 %.

Vrchní soud snížil trest pro bývalou účetní České filharmonie na 4 roky

Vrchní soud snížil trest pro bývalou mzdovou účetní České filharmonie na čtyři roky. Milada Čížová měla ve vězení strávit o rok víc za zpronevěru 2 mil. Kč. Více od Dušana Valenty.

Milada Čížová se ke zpronevěře přiznala. Tvrdila, že peníze potřebovala na vyřešení těžké životní situace. Někdo jí údajně vyhrožoval zabitím vnučky. Vzhledem k tomu, že požadované peníze neměla, vypomohla si prostředky České filharmonie.

Eva Fišerová, obhájkyně: Paní Čížová se nebude k rozsudku vyjadřovat, není jí dobře.

Řekla po vynesení rozsudku obhájkyně Eva Fišerová. Bývalá pokladní se s nikým nebavila a po většinu času si zakrývala tvář slunečními brýlemi, nebo šátkem.

Eva Fišerová, obhájkyně: Měly jsme úspěch, jsem spokojená.

Vrchní soud zmírnění trestu vysvětlil tím, že se Milada Čížová musí starat o těžce nemocného otce. Jistou roli prý hrály také její psychické problémy.

Vyšetřování protivínského případu spěje ke konci

Vyšetřování protivínského případu spěje ke konci. Při dubnové tragédii přišli o život tři lidé, z toho dva policisté poté, co vyjeli k nahlášenému znásilnění Jaroslavy Jůzové bývalým manželem. František Jůza zastřelil dva policisty, dalšího těžce zranil a pak zbraň obrátil proti sobě. Vývoj vyšetřování nám popsal mluvčí jihočeské policie Dušan Klícha.

Dušan Klícha, mluvčí jihočeské policie: V průběhu dnešního dne provedl vyšetřovatel krajského úřadu vyšetřování vyšetřovací pokus v Protivíně. Celý případ pravděpodobně uzavře do konce měsíce července a veřejnost bude informována cestou sdělovacích prostředků přes tiskovou zprávu.

Slovenská vláda lituje násilné smrti Roma Karla Sendreie

Slovenská vláda vyjádřila lítost nad násilnou smrtí Roma Karola Sendreie. Kabinet současně pochválil ministra vnitra Ivana Šimka za okamžitou reakci a konstatoval, že je zárukou objektivního vyšetření případu. Část veřejnosti a některé nevládní organizace naopak obvinily vládu z farizejství a tvrdí, že odsouzení násilí mělo přijít dříve. Pokračuje zpravodajka Radiožurnálu na Slovensku Renata Havranová.

S názorem, že odsouzení brutálního činu ze strany vlády přišlo pozdě, souhlasí i někteří ministři. Přiznali také, že udělali chybu, když se nezúčastnili smutečního obřadu, který se včera konal v místě bydliště oběti. Poslanec László Nagy, který jako jediný koaliční představitel na pohřeb přijel, i dnes zopakoval, že prezident, premiér a další ústavní činitelé promarnili šanci dát světu jasně najevo, že rasově motivované a xenofobní útoky nemají na Slovensku místo. Odůvodnění, že představitelé státu jsou opatrní, protože nemají o případu dostatečné informace, považují organizace zabývající se ochranou lidských práv za nedůstojný alibismus.

Evropská komise chce vytvořit jednotná pravidla pro zaměstnávání cizinců

Evropská komise chce vytvořit jednotná pravidla pro zaměstnávání cizinců na území unie. Návrh vychází z toho, že se západní Evropa bude v budoucnu potýkat s nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil. Z Bruselu informace zpravodaj Českého rozhlasu Milan Fridrich.

EU se sice brání záplavě nelegálních imigrantů z rozvojových zemí, ale na druhé straně potřebuje statisíce vzdělaných lidí, jinak se zbrzdí v příštích letech její ekonomický rozvoj. Jen Německo bude potřebovat asi tři milióny imigrantů. Evropská komise navrhuje, aby unie přijala jednotná pravidla pro zaměstnávání cizinců, což by zjednodušilo a právně zaštítilo jejich příliv do západní Evropy. Komise neskrývá, že plánované otevření hranic pro cizince je nouzovým opatřením, které souvisí s nedostatkem lidí v produktivním věku v některých profesích. Jedná se hlavně o informační technologie, ale i zemědělství, nebo stavební firmy. Komise zároveň tvrdí, že práce na nové směrnici se nijak nedotkne jednání s kandidátskými státy o volném pohybu osob, kde existuje pro současnou patnáctku možnost omezit volné zaměstnávání lidí ze střední a východní Evropy až na sedm let.

Ve Walesu pokračují třetím dnem rozhovory britské a irské reprezentace

V anglickém zámku Weston Park nedaleko Walesu pokračovaly třetím dnem rozhovory britské a irské reprezentace. Ty se snaží posunout z mrtvého bodu naplnění mírové dohody o Severním Irsku. Ačkoli jednání probíhala intenzivně, postoje zejména severoirských politiků se nikterak nezměnily a skutečný průlom zatím hlášen nebyl. Jednání sledoval spolupracovník Radiožurnálu ve Velké Británii Milan Kocourek.

Nejhutnější náznaky, že kompromis dopoledne nebyl v dohledu, poskytl odstoupivší šéf severoirské exekutivy David Trimble, který z rozhovorů odešel po necelých 90 minutách dopoledního jednání. Podle informací internetové stanice BBC On-line se část delegátů severoirské unionistické strany hodlá zítra zúčastnit tradičních pochodů Oranžského řádu v provincii. Politické křídlo organizace IRA Sinn Fein opět zdůraznilo, že skutečně hodlá vypustit flinty ze severoirské politiky, což jsme slyšeli už mnohokrát. Podle zpravodaje BBC nálada ke kompromisu během dne chyběla, ačkoli se začalo projednávat několik témat s možností postupu k dohodě. Rozhovory budou nejspíš odročeny do pátku s tím, že by pokračovaly o příštím víkendu.

V centru španělského Madridu vybuchla bomba

Španělsko opět zápasí s teroristickými útoky baskických separatistů. V centru Madridu včera vybuchla nálož, která usmrtila jednoho policistu. Výbuch je součástí dlouhodobé teroristické kampaně organizace ETA, která bojuje za nezávislost Baskicka. Jak ale Českému rozhlasu řekl náš velvyslanec v Madridu Martin Povejšil, obdobné atentáty nepředstavují pro turisty v přímořských letoviscích žádné nebezpečí.

Martin Povejšil, český velvyslanec ve Španělsku: Atentát baskické teroristické skupiny ETA v zásadě zapadá do schématu, v jakém se tyto atentáty odehrávaly až doposud. Byl to atentát namířený proti institučním španělským cílům, obětí se stal příslušník španělské státní policie a odehrál se ten atentát blízko objektu, který patří ministerstvu spravedlnosti Španělska. Znamená to zároveň, že ani tento atentát jaksi nezvyšuje rizika pro české turisty, kteří navštěvují Španělsko, a nevyplývají z toho pro ně žádná nová nebezpečí.

Část Bosny a Hercegoviny si připomněla výročí masakru ve Srebrenici

Část Bosny a Hercegoviny si dnes připomněla smutné výročí masakru ve Srebrenici. Přes 3000 bosenských muslimů, kteří vyvražďování před šesti lety přežili, uctili přímo na místě památku 8000 příbuzných. V obci byl také odhalen mramorový památník. K hrůzným událostem došlo v červenci 95, kdy srbské jednotky zaútočily na tehdejší bezpečnostní zónu OSN, vyhnaly z ní muslimské obyvatelstvo a muže a chlapce zřejmě postřílely. Od konce války byly exhumovány ostatky téměř 5000 obětí.

V Německu byla pohřbena manželka bývalého kancléře Helmuta Kohla

V Německu byla pohřbena Hannelore Kohlová, manželka bývalého kancléře Helmuta Kohla. Před týdnem spáchala někdejší první dáma Německa sebevraždu. Podrobnosti od naší berlínské zpravodajky Zity Senkové.

Tisíce lidí z celé země se přišly poklonit památce Hannelore Kohlové, která 41 let stála po boku chotě Helmuta Kohla a jejíž nečekaná smrt otřásla nejenom nejbližšími. Bohoslužby ve speyerském dómu, která byla přenášena na náměstí zaplněném občany, se zúčastnilo 1500 prominentních hostů z Německa i ze zahraničí. Rakev byla poté převezena do Ludwigshafenu, kde se v úzkém rodinném kruhu uskutečnil pohřeb. 68letá Hannelore Kohlová se před týdnem rozhodla dobrovolně ukončit svůj život. Zanechala několik dopisů na rozloučenou - pro manžela, oba syny a přátele. Rodačka z Berlína, která vyrostla v Lipsku, promovaná tlumočnice, byla od roku 1983 prezidentkou kuratoria nadace na pomoc lidem s poškozením centrálního nervového systému. Před osmi lety onemocněla po léčbě penicilinem bolestivou alergií na denní světlo a v uplynulých 15 měsících téměř neopustila rodinný dům.

Výskyt pohlavních chorob u nás se za posledních 10 let výrazně zvýšil

Výskyt pohlavních chorob u nás se za posledních 10 let výrazně zvýšil. Jak zjistil Ústav zdravotnických informací a statistiky, počet případů syfilis stoupl zhruba pětkrát, a to na téměř tisíc případů. Jak nebezpečná v současnosti tato choroba je, na to jsme se zeptali psychologa Sexuologického ústavu docenta Petra Weisse.

Doc. Petr Weiss, psycholog Sexuologického ústavu: Syfilis je vždy nebezpečná choroba, patří k těm nejvážnějším. Nicméně samozřejmě pokud se zachytí včas, tak ji umíme velmi dobře léčit.

Jak docent Weiss ještě připomněl, základní a nejúčinnější ochranou před nákazou pohlavními chorobami je kondom.

36. ročník mezinárodního filmového festivalu pokračuje už sedmým dnem

36. ročník mezinárodního filmového festivalu pokračuje už sedmým dnem. Do dnešního odpoledne se uskutečnilo 289 představení, která vidělo téměř 79 tisíc diváků. Jednou z největších hvězd karlovarského filmového festivalu je bezesporu britský herec Ben Kingsley. Do Karlových Varů přijel s novým snímkem Sexy Beast. Podle Kingsleyho je herectví o třech věcech: o těle, o hlase a o představivosti.

Ben Kingsley, britský herec: Zřejmě jsem měl na mysl materiál. Moje dcera je umělkyně a pracuje s hlínou, takže jejím pracovním materiálem je hlína. Jedna moje dobrá přítelkyně ve Velké Británii je houslistkou a pro ni jsou oním pracovním materiálem housle, smyčec a hudba. Takže všechen materiál, kterým herec disponuje, sestává z hlasu, hry těla a představivosti. Není nic dalšího, po čem by mohl sáhnout, předvést to a říct: To je můj materiál.

Ozvěny z burzy - Akcie na burze propadly pod psychologickou hranici 400 bodů

Akcie na burze propadly pod psychologickou hranici 400 bodů. Cenných papírů se zobchodovalo za necelých 400 mil. Kč. Dnešní obchodní den na Burze cenných papírů Praha pro Český rozhlas hodnotí Milan Vojáček z Conseq Finance.

Milan Vojáček, Conseq Finance: Při setrvávajícím nezájmu investorů o české akcie zaznamenala pražská burza ve středu další nemalý pokles, když směrem dolů zamířily s výjimkou akcií Philip Morris ČR všechny přední tituly. Největší ztráty utrpěly opět akcie Českých radiokomunikací, které tak od počátku týdne přišly již o drtivých 20 %. Vedle nepříznivého vývoje telekomunikačního sektoru v zahraničí se na propadu těchto akcií podepisují především komplikace kolem probíhajícího procesu privatizace. Dle víkendových informací z ministerstva financí totiž nabídka jediného zájemce stále neodpovídá požadavkům, které si stanovila česká vláda.

Česká měna byla ovlivněna vývojem na okolních rozvíjejících se trzích. Koruna reagovala na pokles polského zlotého a maďarského forintu, jejichž ztráty jsou však mnohem vyšší. Na dnešní údaje o vývoji inflace ale koruna bezprostředně nereagovala. Euro se prodávalo za 33,95 Kč, marka za 17,37, vůči americkému dolaru koruna zpevnila na 39,40 Kč.

K věci - ODS představila plán na vybudování plně profesionální armády

Plány na vybudování plně profesionální armády z dílny ODS, které představil předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost a stínový ministr obrany za ODS Petra Nečas, jsou tématem dnešního pořadu K věci. Komentátora listu Právo Kamila Housky se ptá Jaroslav Skalický.

Počet profesionálních vojáků by podle představ ODS měl klesnout o 25 tisíc. Bude pak armáda dostatečně silná, když jí ubydou i vojáci v základní službě?

Kamil Houska, komentátor Práva: V tom by neměl být žádný větší problém, protože armády srovnatelných zemí, jako je ČR, jako příklad můžeme uvést např. Belgii, nejsou o moc větší. Na 10 miliónů obyvatel zhruba je takový optimální stav armády kolem 40 tisíc a je dokázáno i skutečně v zemích, kde už to funguje, že to bohatě stačí pro všechny ty potřeby, které armáda musí vykonávat.

Bude stát schopen postarat se o ty propuštěné? Přinejmenším to bude vyžadovat spoustu peněz.

Kamil Houska, komentátor Práva: To je Achillovou patou Nečasovy iniciativy, že se vlastně nezmiňuje výrazně o penězích, které to bude vyžadovat, protože zejména v prvních letech té drastické transformace armády je třeba počítat se zvýšenými nálady a o těch Nečas ve své iniciativě moc nehovoří do detailů. Je třeba si uvědomit, že Nečas neříká nic jiného, než že: Propusťme 25 tisíc lidí, de facto, dejme je na ulici. To je srovnatelné např. s útlumem hornictví a víme, jakou paseku to v zemi udělalo. Bude proto zapotřebí obrovských prostředků, aby se sociální stabilita v zemi nějakým výraznějším způsobem nevychýlila. A zatím nikdo pořádně neodpověděl, kde na to vzít.

S tím souvisí i moje další otázka. Projekt vytvoření profesionální armády podle ODS počítá s tím, že voják by měl mít o třetinu vyšší plat, než je průměr. Bude pak ta profesionální armáda levnější než ta nynější?

Kamil Houska, komentátor Práva: Nečas vychází z předpokladu, že bude armáda stejně jako doposud dostávat 2,2 % HDP a že bude růst hrubý domácí produkt. Podle mě nemůže být profesionální armáda v prvních přechodových letech, které budou finančně velmi náročné, levnější, bude stejně drahá, jako je nyní. Ale do budoucna, pokud se armáda naučí hospodařit, tak by mohla být levnější. Např. Belgie dokazuje, že levnější, profesionální armáda může být levnější, pokud je dobře organizována.

Nezbytnou podmínkou pro vybudování plně profesionálních ozbrojených sil je podle ODS vytvoření třicetitisícového sboru aktivních záloh. Měli by ho tvořit profesionální, bývalí profesionální vojáci a dobrovolníci. Při vztahu Čechů k armádě dovedete si představit, že lidé budou ochotni stát se takovými dobrovolníky?

Kamil Houska, komentátor Práva: Já si myslím, že by to neměl být větší problém, protože se to... V minulosti armáda zavedla tzv. dobrovolná cvičení. Všichni si dělali srandu, že se na to nikdo nepřihlásí, byť to bylo třeba jenom týden a toto by bylo děláno na trochu jiné bázi. Nicméně teď je o to takový zájem, že armáda dokonce není schopna stačit všem, nebo uspokojit všechny žadatele o toto cvičení z řad třeba čtyřicátníků. Takže já si myslím, že pokud to bude navíc ještě doprovázeno určitou finanční satisfakcí, např. daňovým zvýhodněním, tak by o to mohl být v českých zemích zájem.

Aby se profesionální armádu podařilo vybudovat, je podle Nečase potřeba široké politické dohody. Bude?

Kamil Houska, komentátor Práva: Ani tady by neměl být problém, až se teda pánové přestanou handrkovat o to, kdo dřív s nápadem profesionální armády přišel, protože všichni ji chtějí. Pouze se opravdu zřejmě s předzvěstí těch voleb hádají o to, čí nápad to byl, zejména Nečas a Tvrdík, oba chtějí z toho zcela logicky a oprávněně vytřískat politický kapitál. Takže až se tyto první šarvátky v úvodu zahladí, tak si myslím, že ta politická shoda bude, protože nenašel jsem politickou stranu, která by byla proti.

Přesto bude to trvat asi ještě dlouho. Kdy podle Vás by se mohla Armáda ČR stát plně profesionální?

Kamil Houska, komentátor Práva: Osobně považuji za velmi optimistický a nereálný předpoklad Tvrdíka, že by to mohlo být už v roce 2006. Můj dojem i z toho, jak jsem hovořil s generály, je, že by to bylo až tak 2008, 2010.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: jkr , Václav Müller
Spustit audio

Více z pořadu