Otevřel si hospodu, ale chodili mu tam lidi. Přesně před 55 lety měla premiéru cimrmanovská hra Hospoda Na mýtince

17. duben 2024 13:28

Hostinský, hrabě Zeppelin, vězeň Kulhánek a fiktivní dívenka Růženka. Postavy, které se v hlubokém lese, kudy nevede ani pěšina, potkaly poprvé přesně před 55 lety. Tehdy měla v Malostranské besedě premiéru hra Divadla Járy Cimrmana Hospoda Na mýtince. Byla první, kterou Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák napsali společně.

Zdeněk Svěrák na jevišti zatím sám zpívá árii tuláka a Miloň Čepelka ukryt v zákulisí mu pro jistotu napovídá první slovo dalšího verše.

„Proti těm předchozím třem, jako byl Akt, Vyšetřování ztráty třídní knihy a Domácí zabijačka, to bylo hledání. A Hospoda byla nalezení. My jsme hledali styl, jak vlastně ten Cimrman pro divadlo psal, jak by to mělo vypadat proti ostatním divadlům,“ vzpomíná Zdeněk Svěrák.

Čtěte také

Hospoda Na mýtince byla první hrou, kterou napsali s Ladislavem Smoljakem dohromady. „Cestou z Vídně přišel Láďa s nápadem představit Cimrmana jako autora operet. A to bylo správné rozhodnutí, protože opereta patřila k cimrmanově době,“ dodává.

Datum premiéry 17. dubna 1969 se ale do českých dějin zapsalo jinou, výraznější a neveselou událostí. „Skončil Dubček a nastoupil Husák. To byl ten zlomový den,“ upřesňuje Zdeněk Svěrák.

Výměna na pozici generálního tajemníka ÚV KSČ znamenala začátek období tzv. normalizace. „Nemohu zapomenout, jak nám pod okny Malostranské besedy jezdily obrněné transportéry. To jsme byli velmi vyděšení,“ přiznává Miloň Čepelka.

„Co mě na tom baví, já si uvědomuji, jak jsme byli zamlada bezstarostní a jak je ta hra hravá. Všechno šlo prostě tak svobodně a naivně,“ říká Svěrák.

Příprava kulis k představení Hospoda Na mýtince

Hospoda Na mýtince byla první cimrmanovskou hrou, která překročila hranici tisíce repríz. Dnes jich má 1181 a je tak druhým nejuváděnějším kusem.

Co najdete v zákulisí ve skříni označené jako Hospoda? A kdo si chtěl zahrát roli hraběte Zeppelina? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Tomáš Maleček ,
Spustit audio

Související