Osobnost Václava Havla připomíná v Divadle Na zábradlí pamětní deska s popelníkem a cigaretami

19. prosinec 2012

Výročí úmrtí Václava Havla si včera lidé připomínali po celé České republice i v zahraničí. V Divadle Na zábradlí odhalili svému bývalému kolegovi pamětní desku. Náš první polistopadový prezident je na ní znázorněn s popelníkem plným cigaret, skleničkami a popsaným listem papíru.

Autorem zhruba půl metru veliké bronzové desky je výtvarník David Černý. Václava Havla na ní vyobrazil s humorem sobě vlastním. Jeho miniaturní hlavičku umístil na konec tužky jako gumu. Na desce nechybí ani typické srdce. Z dálky nejsou všechny předměty patrné, a tak je příchozí museli jeden po druhém luštit zblízka.

Probojovali jsme se do prvních řad a zkoumáme, co tam na ní je. Zatím jsme rozpoznali popelník, hřebík…a ten se pak vyjevil jako tužka."

„Abych vám řekla pravdu, tak jsme trochu koumali nad tím, co to znamená."

A odhalili?

"Odhalili jsme papír, nějaké psací potřeby, zřejmě kalamář a něco vypadalo jako štamprdle, jo a popelník."

Myslíte, že to patří k Václavu Havlovi?

Stoprocentně."

Nápad umístit na zeď Divadla Na zábradlí pamětní desku se zrodil v hlavě uměleckého šéfa této scény Davida Czesanyho. Na její podobě začal David Černý pracovat po letních prázdninách, vysvětluje ředitelka divadla Doubravka Svobodová.

Pak už to šlo v podstatě ráz naráz, protože jsme se obrátili na Davida Černého, který je spojen duchovně se „Zábradlím". Už tady máme jeden jeho artefakt, znal se s panem prezidentem, takže ten spontánně řekl: samozřejmě a že to udělá zdarma."

Na zaplacení desky se začali skládat všichni členové souboru. Během pár dní se ale jejich záměr rozkřikl a i další lidé se chtěli podílet na financování památky na Václava Havla.

Než jsme to stačili nějakým způsobem zveřejnit, začaly se do divadla hrnout peníze od padesáti korun až po tisícové částky a my jsme, to se nám stalo poprvé, museli dokonce peníze odmítnout."

Podle mě vždycky, když půjdeme okolo, tak se na ní podíváme a vzpomeneme si, že tady Václav Havel byl," dodává za soubor herečka Natálie Řehořová. Ona i její kolegové zakončili vzpomínkový večer čtením z děl Václava Havla.

autor: ank
Spustit audio