Oprava Průmyslového paláce začne příští rok. Praha získala stavební povolení

14. srpen 2019 12:38

Pražský magistrát získal stavební povolení na obnovu levého křídla Průmyslového paláce na Výstavišti. To před 11 lety vyhořelo.

Kompletní plán na rekonstrukci secesní budovy včetně střední části a pravého křídla chce mít magistrát připravený na podzim. Pak vyhlásí výběrové řízení na firmu, která stavbu opraví. Samotné stavební práce by mohly začít v druhé polovině příštího roku a stát budou podle dřívějších odhadů asi 1,25 miliardy korun.

„Chceme, aby byl palác maximálně multifunkční. Budou se tam moct konat koncerty, plesy, různá společenská sekání, výstavy a řada dalšího, co potřebuje velkou halu,“ řekl náměstek primátora Pavel Vyhnánek z Prahy Sobě.

Obnoven je již provoz v restauraci Pražan, v dolní části Výstaviště také vzniklo lanové hřiště pro děti, místo pro piknik s elektrickými grily nebo bistro a dokončuje se nový gastropavilon.

Průmyslový palác byl postaven v roce 1891 při příležitosti Jubilejní zemské výstavy podle návrhu architekta Bedřicha Munzbergera. Od počátku sloužil k pořádání výstav a dalších kulturních akcí, i když původně mělo jít o dočasnou stavbu.

autor: jp | zdroj: ČTK
Spustit audio