Ondřej Kavan: Na veřejnosti se hrozně stydím

26. prosinec 2015

Tentokrát přijal pozvání Petra Zajíčka herec Ondřej Kavan. Vyprávěl, jak místo na prknech, která znamenají svět, začínal hrát na trávníku, jak si pro nové představení v Řeznické sám určil režiséra, a vysvětlil, proč si ho neustále pletou s jeho bratrem Martinem.

Pletou si nás s bratrem

Ondřeje Kavana si někdy pletou s jeho bratrem Martinem. Martin je totiž pošťák Ondra z Pošty pro tebe. Jak se to stalo? Martin Kavan hrál v seriálu Rodinná pouta Ondru Prchala. „Stejná produkce pak koupila Poštu pro tebe a vybrali si jako pošťáka Martina Kavana, ale řekli, že už ho lidi znají jako Ondru, tak to bude pošťák Ondra,“ vypráví Ondřej Kavan, „a já jsem dokonce jednou hrál v seriálu Světla pasáže a tam jsem hrál Martina a od té doby si nás pletou už úplně všichni.“

Změna je možná

Ondřej Kavan hraje v divadle v Řeznické mimo jiné v představení Midsummer. To je groteskní komedie o náhodném setkání dvou "zoufalců" uprostřed léta, které se zvrtne v nevázaný flám. „Jsem přesvědčený, že každý si v tom najde kus sebe,“ říká Ondřej, „měl jsem tam teď partu sedmdesátníků a i oni mi říkali, že se v tom představení našli a že pochopili, že změna i v jejich věku je možná.“

Na veřejnosti se stydím

I když se to asi nezdá, Ondřej Kavan se přiznal, že na veřejnosti se stydí. „Já jsem herec, ztvárním roli, ale když mám být sám za sebe, zvlášť na veřejnosti, tak se stydím. Jako herec za postavu zvládnu cokoliv, ale když mám veřejně něco říct, tak se mi rozklepou nohy, zčervenám a nevím, co dál,“ vysvětluje.

autoři: Petr Zajíček , jku
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.