Okolí Plzeňské výpadovky v Praze chce městská část upravit na rekreační oblast

27. únor 2019 13:00

Plzeňská ulice v Praze má za úkol co nejrychleji dostat řidiče z centra, nebo do centra metropole. Místní si kvůli tomu nejvíc stěžují na hluk a vysokou prašnost. Městská část tam chce proto vytvořit rekreační oblast…

„Asi nejvýznamnější, kdyby se to realizovalo, tak bude pro místní, že by tady vznikly ještě dva rybníčky,“ říká starosta Prahy 5 z Pirátů Daniel Mazur

Vizualizace Motolského údolí - park

Právě parky, lesy a další zeleň považují místní za největší plus takzvaného Motolského údolí. Často ale bývají špatné dostupné a prostupné. Na mapě jsou sice vyznačené stezky a cesty, po kterých se dá projít, v reálu se ale stává, že vaše trasa najednou skončí ve slepé uličce nebo křoví. Po celé délce údolí, až na Anděl, by se přitom lidé mohli dostat i zelenou cestou.

Vizualizace Motolského údolí - usedlost Skalka

Vůbec nejproblematičtější je podle místních i architektů doprava na Plzeňské. „Jde o to změnit charakter toho území. Člověk, když už tam jede autem, tak aby měl pocit, že vjíždí do obytného prostoru. Například tím, že se zúží dopravní pruhy. Vrchlického ulici zase naopak zprůjezdnit obousměrně a ulehčit Plzeňské,“ říká architekt Boris Redčenkov.

Vizualizace Motolského údolí - bývalá vozovna Košíře přeměněna na tržnici

Svoji představu o úpravách včera městské části představili architekti Ateliéru A69. Podle nich je takzvané Motolské údolí podceněné a místní by si zasloužili příjemné místo, kde by mohli odpočívat a trávit volný čas.

autoři: Kristýna Vašíčková , jp
Spustit audio