Odstřihnout knihovny od internetu je špatné, znělo na včerejší demonstraci před ministerstvem vnitra

9. srpen 2011

Ministerstvu vnitra došly peníze na financování internetu v knihovnách. Zástupci tohoto resortu proto na konci července přednesli vládě požadavek na ukončení této služby. To se ale nelíbí některým občanským sdružením v čele s Českou pirátskou stranou. Jejich demonstraci před ministerstvem přišly včera večer podpořit zhruba tři desítky lidí.

"Moc vám děkuju, že jste všichni přišli. Jsem moc rád, že jsou pořád ještě lidé, kterým není lhostejný veřejný život, veřejný svět, že se tady spolu s námi snažíte zvrátit tady toto na první pohled i na druhý i na třetí zbrklé, chybné řešení," vítá skupinu demonstrantů dobrovolný knihovník a člen České pirátské strany Vítězslav Praks.

Podle něj je internet v knihovnách stejně jako svazky knih nezbytným zdrojem informací. To, že chce ministerstvo knihovny kvůli pár korunám od tohoto zdroje odstřihnout, považují za nepřijatelné i další účastníci demonstrace: "Nelíbí se mi tenhle způsob šetření, protože ho považuju za téměř bezvýznamný ve srovnání s tím, kde ve skutečnosti utíkají peníze."

"Mně to přijde jako nepřijatelné, aby se rušil přístup k internetu v knihovnách a zároveň si myslím, že není možné tuto finanční zátěž přenášet třeba na obce nebo na jiné zdroje, že doopravdy je potřeba to platit z peněz státního rozpočtu," říká další z demonstrantů.

Protest České pirátské strany byl úspěšný. Vláda již minulý týden přistoupila na všechny její požadavky a dokud nebude vyřešena otázka peněz, internet bude v knihovnách normálně fungovat. To potvrzuje také mluvčí ministerstva vnitra Jiří Korbel: "Záměrem ministerstva vnitra rozhodně není klást veřejnosti jakékoliv překážky v přístupu k internetu a tedy k informacím. Na základě dohody se úkolu zmapovat situaci internetového připojení knihoven chopilo ministerstvo kultury. Spolu s Národní knihovnou v těchto dnech zjišťují možnosti, jak a v jaké podobě zajistit co nejlevnější internet tak, aby za výrazně výhodnějších finančních podmínek vyhovoval potřebám konkrétních knihoven."

Národní knihovna začala na analýze pracovat 1. srpna. Dosavadní výsledky zatím ukazují, že knihovny nejsou schopny si internet obstarávat samy.

Přesunutí problému na samotné obce se obává i Vítězslav Praks: "To je právě důvod, proč jsme nezrušili demonstraci, byť vláda ustoupila ve všech našich požadavcích. Dál tedy problém hlídáme, a pokud by neřešení bylo tímto způsobem v podstatě jen odsunuto, tak jsme připraveni znovu udělat nějaké protesty."

Zda bude další demonstrace nutná, rozhodne na podzim vláda. Internetem v knihovnách by se měla zabývat už na začátku září.

autor: ank
Spustit audio