Od Hanavského pavilonu vidíte mosty přes Vltavu jako na přehlídce

Hanavský pavilon stojí na Letné, u Mariánských hradeb, mezi baštami svaté Máří Magdaleny a svatého Tomáše. Připomíná lovecký zámeček a původně sloužil jako výstavní prostora. Rozebraná do posledního šroubku se na Letnou přestěhovala ze Stromovky. A parádu tu dělá už téměř 120 let.

Litinová stavba v pseudobarokním stylu byla postavená u příležitosti Jubilejní zemské výstavy v roce 1891. Výstavní pavilon nechal zbudovat Friedrich Wilhelm kurfiřt von Hessen, kníže Hanavský, který v něm prezentoval své železárny v Komárově u Hořovic. Tehdy největší v Čechách. Po skončení výstavy daroval kníže pavilon městu. Byl do posledního šroubku rozebrán a roku 1898 znovu postaven na Letné jako výletní vyhlídková restaurace. Sloužil až do roku 1967, kdy byl, tentokrát pro značnou zchátralost, rozebrán podruhé. Podle historických fotografií byly zhotoveny modely chybějících a poškozených částí, slévači vyrobili nové odlitky a pavilon byl znovu sestaven.

K tak náročné obnově přispěl asi připravovaný mezinárodní kongres architektů v Praze i skutečnost, že už ve 20. letech 20. století se pavilonu obdivoval slavný architekt Le Corbusier. Hanavský pavilon je naší nejen uměleckou, ale i významnou technickou památkou. Na vyhlídce pod pavilonem se denně vystřídají stovky turistů s fotoaparáty. Pohled na Prahu je odtud nezapomenutelný.

Spustit audio