O studium na Ostravské univerzitě je nebývalý zájem. Čím to? Ptali jsme se rektora Petra Kopeckého

29. duben 2024

Ostravská univerzita hlásí rekordní zájem o studium. Které obory jsou ty nejžádanější? Odkud jsou v převážné většině uchazeči a poroste i počet přijatých studentů? I o tom jsme mluvili s rektorem Ostravské univerzity Petrem Kopeckým.

Které obory jsou nejatraktivnější, o které je největší zájem?

Například všeobecné lékařství, kde se k nám hlásí téměř 1500 uchazečů. Zubní lékařství, tedy stomatologie, obor, který jsme otevřeli vloni poprvé, necelých 800 uchazečů, psychologie kolem 800 také, biologie na přírodovědecké fakultě či anglická filologie, kde se hlásí téměř 600 uchazečů, což je vlastně má domovská katedra z filozofické fakulty.

U kterých oborů je největší ten převis mezi tím, kolik se hlásí uchazečů a kolik jich můžete přijmout?

Toto jsem úplně nepropočítával, ale vzhledem k tomu, kolik jsme přijeli na obor stomatologie studentů, tak si myslím, že to právě zase u té stomatologie, kde se nám hlásí 800 studentů. Vloni, jestli mě paměť neklame, tak to bylo asi 400 studentů, přičemž jsme mohli vloni vzít pouze 20 studentů, protože je to mimořádně finančně náročný obor.

Čtěte také

Jsou třeba i obory, které jsou i přes ten obrovský zájem tak trošku stranou zájmu?

Nechci, aby to vyznělo vůči nějaké fakultě nebo oboru přehlíživě, ale stranou zájmu možná jsou obory, které jsou úplně nové, které si zaslouží pozornost. Třeba teď filozofická fakulta otevírá obor cizí jazyky pro firemní praxi, který přihlášky začal přijímat později vzhledem k tomu, že jsme ho akreditovali relativně nedávno. A to je zajímavý studijní program, protože vyplývá z poptávky z praxe.

Máte skoro 18.000 zájemců o studium, dá se říci, odkud v převážné většině jsou?

V tuto chvíli ještě nemáme nejnovější čísla, na základě kterých bych mohl odpovědět, ale převážná část uchazečů je z Moravskoslezského kraje, nemalá část je z těch přilehlých krajů, zejména ze Zlínského kraje. Samozřejmě Ostrava tvoří dominantní část. A uchazeči ze Slovenska také tvoří nezanedbatelnou část uchazečů na Ostravskou univerzitu.

Rektor OU Petr Kopecký a Richard Piskala v pořadu K věci ČRo Ostrava

Když studenti na Ostravské univerzitě dostudují, jdou na trh práce. Jaké je jejich uplatnění? Máte nějakou zpětnou vazbu?

Zpětnou vazbu máme. Minulý týden jsme měli takovou významnou akci, kterou nedělá mnoho vysokých škol. Myslím si, že děláme v tomto měřítku jako jediní. Jmenuje se Kariérní festival, který je právě o té uplatnitelnosti. Opravdu o toto nám jde o. Jde nám o to ve chvíli, kdy stavíme studijní programy, abychom opravdu rozvíjeli dovednosti a kompetence, které jsou potřebné a které stojí na znalostech, ale směřují více k praxi. A k praxi také směřuje tento festival. Jinými slovy studium u nás nekončí tím, že předáme u promocí diplom, ale zajímáme se také o to, kde se naši absolventi uplatní.

To znamená, že studenti měli rektorské volno a sešlo se jich tam asi 1500, vystavovatelů bylo kolem 80. Ohlasy byly výborné, Takže i ve chvíli, kdy máme studenty pořád tady na škole, tak myslíme i na to, co je čeká, až odejdou s tím diplomem z Ostravské univerzity.

Jak to vlastně funguje na tom kariérním festivalu? Tam jsou zástupci firem, podniků a přímo se domlouvají s těmi absolventy?

Ukazují, jakou mají nabídku a baví se o tom, jestli se to potkává s očekáváními našich studentů. Jsou tam také školy, byla tam zastoupena řada škol, byla tam zastoupena řada firem, ale také neziskové organizace.

Já jsem provázel tím festivalem mimochodem viceprezidentku Svazu průmyslu a dopravy, kterou jako bývalou sociální pracovnici velice potěšilo to, kolik neziskových organizací a sociálních organizací na tom festivalu bylo zastoupeno.  Máme fakultu sociálních studií, dává to smysl u nás.

V rozhovoru s rektorem Ostravské univerzity Petrem Kopeckým byla řeč také o financování vysokého školství a s ním související kapacitou univerzity, probírali jsme i studijní programy, které univerzita připravuje otevřít. V rozhovoru uslyšíte i o chystaných rekonstrukcích, ať už jde o budovy v centru města nebo o areál kolejí na Hladnově.

autoři: Richard Piskala , tif
Spustit audio