O podmínkách půjček a leasingů

12. červenec 2006
Vaše téma

Asi z vlastní zkušenosti víte, že vzít si v dnešní době auto na leasing nebo vybavit domácnost před spotřebitelské úvěry není vůbec žádný problém. Mnozí lidé si ale neuvědomují, že uzavření smlouvy je velmi důležitým krokem v jejich životě. Když si ji špatně přečtou, mohou přijít o všechno, co mají. Jak je to tedy s uzavíráním leasingových smluv nebo úvěrových smluv?

Štěpánka Martanová: Žít na dluh je rok od roku populárnější a půjčky si bere čím dál, tím více lidí. Jen v loňském roce jsme si půjčili přes 100 milionů korun. Problém je ale v tom, že spousta lidí slyší na reklamní slogany a nízké úrokové sazby. Mnohdy si ale neuvědomují, že nízký úrok ještě nemusí znamenat, že ušetří. Mnohem důležitější je totiž RPSN, tedy roční procentní sazby nákladů. Ty mají samozřejmě různé společnosti různé. Více mi k této sumě řekl právník Sdružení obrany spotřebitelů Martin Reisingel.

Martin Reisingel: V podstatě by tak spotřebitel měl jasně vědět, že když si půjčí určitou částku, tak určité to procento, dejme tomu 20 % ročně z té částky zaplatí, jakoby odměnu tomu poskytovateli toho úvěru. Samozřejmě musí to být dokonce uvedeno ve smlouvě. Stejně tak, jako v reklamě. Co se týče té výše? Tam je to dost problematické, protože skutečně, když člověk dobrovolně podepíše smlouvu, tak je to jeho svobodné uvážení. Ví, do čeho jde. Určitě by to nešlo považovat za nějakou nekalou činnost.

Štěpánka Martanová: Rozdíl je ve výši RPSN mohou být mezi specializovanými společnostmi, třeba i 10 %. Lidé by se měli proto s touto sumou důkladně seznámit ještě před podepsáním smlouvy.

Pojďme se u té smlouvy na chvilku zastavit. Co všechno musí ovat?

Štěpánka Martanová: Tak ještě před tím, než posluchačům prozradím, co všechno musí ve smlouvě stát, budu na ně apelovat. Ať každou smlouvu, kterou podepíší, si řádně přečtou. Třeba i několikrát. Když nebudou některým položkám nebo termínům rozumět, určitě by se měli zeptat a to buď přímo v té dané společnosti, kde smlouvu uzavírají. Nebo se mohou obrátit na advokáta. Případně na Sdružení obrany spotřebitelů. Velmi důkladně pak čtěte informace psané tím nejmenším písmem. Jsou totiž, dá se říci, ty nejzásadnější. Co že by ta smlouva měla ovat? Samozřejmě už zmíněné RPSN, úrokovou sazbu, maximální výši úvěru, výši jednotlivých splátek, přesné časové rozložení. Nebo třeba i různé poplatky, pokuty a pojištění. Samozřejmě, že jsem nevyjmenovala všechno, ale dá se říci, že toto jsou ty nejdůležitější položky.

Krom toho máš ještě nějaká doporučení, co udělat ještě před samotným podepsáním té smlouvy?

Štěpánka Martanová: Určitě bychom měli velmi důrazně zvážit, jestli se nám úvěr nebo leasing vyplatí, abychom nezadlužili celou naši rodinu, domácnost. Důležité je také porovnat nabídky jednotlivých společností. Zajímat bychom se měli také o poplatky spojené s úvěrem a hlavně vybrat si banku, která dodržuje etický kodex a u které víme, že když nastane problém, tak se na ní můžeme obrátit. Zapomenout bychom neměli ani na seznámení se s podmínkami předčasného splacení úvěru a několikrát a důkladně si přečíst znovu. Klidně si ji vezměte i domů a poraďte se s odborníkem.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu