Novou grafiku Čitelné Prahy chceme opravdu vyladit, testujeme ji v metru i na povrchu, sděluje mluvčí společnosti ROPID Filip Drápal

„Nová grafika působí modernějším a odlehčenějším dojmem, cedule jsou na černém podkladu a právě tím větším kontrastem by měly být i čitelnější,“ vysvětluje Filip Drápal. Mluvčí společnosti ROPID také představil novinky v dopravě a kampaň ke třicátému výročí.

Od tohoto týdne opět funguje zrekonstruovaná stanice metra Jiřího z Poděbrad, ve které můžou cestující vidět novou grafiku projektu Čitelná Praha. První stanicí, kde se nová grafika informačních a navigačních tabulí testovala, byla Palmovka. A společnost ROPID zde mezi lidmi prováděla rozsáhlý průzkum.

Čtěte také

„Chceme to vyladit opravdu do té nejlepší podoby, aby ta nová grafika byla pro lidi přínosem. Ptali jsme se i vozíčkářů, lidí, kteří jsou slabozrací, takže máme celou škálu různých názorů na to, co by tam všechno mělo být,“ upřesňuje Filip Drápal s tím, že testování pokračuje.

Ve stanici Jiřího z Poděbrad jsou například přidány tzv. vertikální teploměry. „Což je seznam zastávek, který je platný vždycky pro ten daný směr tak, aby se mohli cestující hned na začátku, když sestoupí z eskalátorů, dobře rozmyslet, na kterou stranu jít. Našli si tam tu svoji stanici a nemuseli jít třeba až do poloviny nástupiště.“

Nová železniční stanice i trolejbus na letiště

Na 10. prosince je naplánováno otevření železniční zastávky Rajská zahrada, na které se nová grafika také objeví.

„Na Rajské zahradě vznikne nová lávka, která tu stanici propojí s okolím. Jednak s místní vilovou čtvrtí, ale i se stanicí metra Rajská zahrada. Na té lávce máme veškerou navigaci už v designu Čitelné Prahy.“

Čtěte také

V příštím roce čeká Prahu několik změn v dopravě, patří mezi ně i zavedení trolejbusové linky na letiště. Dvoukloubové trolejbusy budou jezdit z Nádraží Veleslavín a zvýší kapacitu linky.

„To jsou takové kolosy, které mají 24 metrů. Díky tomu navýšíme kapacitu té linky až o nějakých 50 procent. Do té doby, než se tam postaví vlak, tak to bude alespoň trošku adekvátní doprava,“ potvrzuje Filip Drápal.

Na jaké další změny v dopravě by se měli cestující připravit? Co jsou totemy, které zvýrazňují vstupy do stanic metra? Společnost ROPID slaví 30 let své existence, na co se díky kampani Můj čas můžeme těšit? Poslechněte si celý rozhovor.

Související