Nové způsoby posledního rozloučení. O Luční hřbitov i pohřební Ateliér je zájem, říká šéf pražských hřbitovů Martin Červený

Hlavní město nabízí v pohřebnictví zcela nové služby. Nedávno se v areálu Ďáblického hřbitova otevřelo první ekologické pohřebiště, novinkou je také možnost využívání pohřebního Ateliéru ve Strašnicích. O tom všem mluvil v pořadu K věci ředitel Hřbitovů a pohřebních služeb hl. m. Prahy Martin Červený.

Luční hřbitov v Ďáblicích se stal vůbec prvním pohřebištěm v České republice, které je určené k ekologickému pohřbívání těl do země. „Je to květnatá louka, kde se pohřbívá přímo pod ty květnaté pásy. Místo náhrobku je tam jenom keramická destička se jménem toho zemřelého, případně s daty,“ popisuje Martin Červený.

Čtěte také

Zesnulé je na Lučním hřbitově možné ukládat do země pouze v ekologických rakvích. „Jsou to buď proutěné rakve, nebo rakve z přírodního neošetřeného dřeva. V samotné výbavě té rakve zase půjde o materiály čistě přírodní, jako je len nebo konopí, bavlna. A to samé platí třeba pro oblečení zemřelého,“ dodává.

Jako na všech hřbitovech, tak také zde se pohřbívá za každého počasí. I když je Luční hřbitov v provozu teprve krátce, zájem o něj je až překvapivý.

„Už teď se hlásí i zájemci o místo, kteří ještě zdaleka nejsou v situaci, že by sami pro sebe nebo pro nějakého svého příbuzného potřebovali hrob, ale chtějí si prostě zajistit místo v projektu, který se jim líbí.“

Pohřební Ateliér jako svobodný prostor

K proměně pohřebnictví a k alternativnímu způsobu posledního rozloučení má přispět také pohřební Ateliér ve Strašnicích. Kromě toho, že si zde můžete obřad sjednat a prohlédnout si pohřební sortiment, lze tu i rozloučení se zemřelým vykonat.

„Ten prostor jsme nadesignovali tak, aby poskytoval těm pozůstalým příjemné, esteticky přijatelné a bezpečné prostředí. Říkáme, že to je vlastně trochu náhražka toho, co dřív představovaly domy smutku. Tam se příbuzní a sousedé chodili se zemřelým loučit ke smrtelnému loži třeba dva dny,“ upřesňuje Martin Červený.

Pohřební Ateliér disponuje hned několika místnostmi, které můžou mít různé využití. „V největší místnosti se odehrává to rozloučení. Ale je tam třeba i kuchyň, takže když mají zájem tam mít nějaké občerstvení, není to problém. A pak je tam řada dalších místností, které můžou sloužit třeba pro děti. Protože ty na pohřební obřady často nechodí, aby je nějak nenarušovaly.“

Liší se cenově tyto pohřby od klasických v obřadní síni? Co všechno ještě nabízí pohřební Ateliér? Jak moc se mění počet návštěvníků pražských hřbitovů během Dušiček? A který hřbitov je nejnavštěvovanější? Poslechněte si celý rozhovor.

Související