Nové sídlo pražské záchranné služby na Proseku. Podrobně se starostou Prahy 9 Tomášem Portlíkem

Na pozemcích vedle Polikliniky Prosek by mělo vzniknout nové sídlo Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy. Hlavní město vybralo v říjnu vítěze architektonicko-urbanistické soutěže na návrh nové budovy. Jaké kroky teď na Proseku plánuje Praha 9? V pořadu K věci odpovídá starosta Prahy 9 Tomáš Portlík z ODS.

Nyní záchranáři sídlí v Korunní ulici v budově, kterou sdílí s Městskou policií hl. m. Prahy. Do novostavby by se měl přemístit dispečink, Vzdělávací a výcvikové středisko pro záchranáře, administrativní zázemí nebo zařízení pro servis a údržbu sanitních vozů.

Čtěte také

Dokončení je naplánováno na rok 2030 a cena převýší dvě miliardy. „Čili já si nejsem v tuto chvíli úplně jistý, že hlavní město bude mít dostatek finančních prostředků, aby tak významnou stavbu mohlo zahájit,“ dodává Tomáš Portlík s tím, že Praha 9 s touto variantou počítá a rozhodla se vytvořit nástavbu na budově polikliniky.

Nástavba polikliniky a parkovací dům

„Domluvili jsme se s ředitelem záchranné služby Petrem Kolouchem, že by vzniklo dočasné sídlo tam. On ten projekt připravoval, záchranná služba se na něm společně s Prahou 9 podílela a v tuto chvíli ho máme ve stavebním povolení, vznikl výkaz výměr a soutěží se.“

Podle Tomáše Portlíka by práce na nástavbě mohly začít příští rok, než tedy bude realizován projekt novostavby, měla by záchranná služba prostory zde.

Zároveň u Polikliniky Prosek vyroste parkovací dům pro 500 vozidel. „Ten parkovací dům nám bude trvat zhruba půl roku, než dostaneme vydané platné územní rozhodnutí. Sloužil by jako obsluha všech těch administrativních budov včetně Polikliniky Prosek a záchranky,“ upřesňuje Tomáš Portlík.

Jak ovlivní sídlo záchranné služby dopravu v okolí? Jak pokračuje výstavba v Praze 9? Promění se okolí O2 areny v náměstí Emila Kolbena? Městská část bude otevírat hned tři kluziště, které z nich ale bude mimořádně zajímavé? Poslechněte si celý rozhovor.

Související