Nová publikace Invaze 1968-Ruský pohled popisuje sovětskou okupaci očima ruských občanů

18. srpen 2011

Za pár dní si budeme připomínat 43. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa. 21. srpen roku 1968 se stal pro českou společnost traumatickým zážitkem. Jak se ale na tuto událost dívají tehdejší obyvatelé Ruska, generálové, vojáci nebo politici? Nová publikace Ústavu pro studium totalitních režimů s názvem Invaze 1968-Ruský pohled se snaží sovětskou okupaci ukázat právě z druhé strany.

Záměrem publikace Invaze 1968-Ruský pohled je zaznamenat emoce, názory, myšlenky a skutečné zážitky ruské duše, říká její editor Josef Pazderka. V knize tak najdeme například svědectví kapitána sovětských vojsk Eduarda Vorobjova nebo ruského novináře v Praze Vladimíra Lukina.

"Zaznamenal jsem tam několik rozhovorů s ruskými, tehdejšími sovětskými, vojáky. Jejich svědectví se samozřejmě lišila. Někdo reflektoval, co se stalo, někdo toho doteďka nebyl schopen. Zároveň jsem zaznamenal svědectví sovětských novinářů, kteří byli před srpnem ´68 v Praze a postavili se proti invazi, na což krutě doplatili. Byli deportováni zpátky do Sovětského svazu a měli zákaz výkonu své profese. A samozřejmě také spoustu disidentů, kteří velmi silně prožívali Pražské jaro a brali ho jako ukončení jakýchkoli nadějí na to, že by se i v Sovětském svazu mohlo něco změnit," říká Josef Pazderka, který zdůrazňuje, že kniha rozhodně nemá někoho obhajovat nebo omlouvat. Snaží se jen ukázat různé spektrum pohledů na srpen 1968.

"Kniha má jeden jednoduchý záměr. My jsme si o srpnu 68 z české i slovenské strany přepovídali už téměř všechno. Přes 40 let se o tom bavíme. Je to pro nás pořád trauma. Myslím, že těch nových skutečností až na výjimky moc není. Emoce a prožitky na druhé straně většinou neznáme. Co prožívali sovětští vojáci, když sem přijížděli? Co si asi o nás mysleli? Co mohli nebo nemohli vědět? Je to snaha trošku rozkrýt monolit té sovětské strany, ukázat konkrétní lidi, konkrétní příběhy, konkrétní emoce a snad možná trochu pochopit, neříkám ospravedlnit, ale pochopit, co ti vojáci mohli a nemohli," dodává Josef Pazderka.

Ruský pohled na věc může podle názoru českého velvyslance v Moskvě Petra Koláře pomoci i vzájemným česko-ruským vztahům.

"Tam byla a dodnes je řada intelektuálů, kteří to vnímali a vnímají jako obrovské trauma, jako svoje vlastní selhání, jako strašlivou ostudu. Je dobře, že se česká veřejnost prostřednictvím této knihy doví i toto. Pro to, abych já jako velvyslanec mohl dělat oteplování v našich vztazích a tvořit skutečné partnerství, je ale potřeba, aby to podporovala i naše veřejnost. Samozřejmě podporuji, aby kniha byla vydána také v ruštině, už teď jsem ale rád, že vychází v češtině, protože našim lidem snad umožní se trochu podívat na ten problém i očima Rusů. Ta možnost tu doposud nebyla, " říká Petr Kolář.

Na publikaci Invaze 1968-Ruský pohled se kromě Josefa Pazderky podílela celá řada historiků a redaktorů. Vzhledem k jejímu tématu se jedná o publikaci přelomovou.

autor: ank
Spustit audio