Nižší daně? Správně nastavené penzijní i životní pojištění a hypotéka

10. březen 2017

Jak nejlépe využít státní daňové podpory, tedy díky kterým finančním produktům si lze snížit daňový základ pro výpočet daně? Podle finančního poradce Davida Kučery se jedná o tři produkty.

Jsou to penzijní připojištění či spoření, životní pojištění a úroky z úvěrů na bydlení.

Spoření na důchod v rámci penzijního připojištění či spoření má podporu nejen ve státním měsíčním příspěvku, který může dosáhnout až 230 Kč. „Stát umožňuje také snížit si daňový základ. Za rok 2016 to může být až o 12 tisíc Kč, na daních tak lze ušetřit až 1 800 Kč. Tento daňový benefit se netýká všech, ale jen lidí, kteří si sem loni poslali více než 12 tisíc Kč, tedy více než tisícikorunu měsíčně. Ti, kteří spořili méně než tisíc korun měsíčně, si z daní ale neodečtou nic,“ rekapituluje a vypočítává finanční poradce David Kučera.

Daňové výhody získávají i ti, kteří si půjčili v bance nebo stavební spořitelně na nové bydlení nebo na rekonstrukci. Mají pak možnost odečíst si od základu daně úroky z úvěrů na bydlení. „V těchto případech je možné snížit si daňový základ až o 300 tisíc Kč. Ušetřit tak mohou až 45 tisíc Kč. Ale pozor, daňový základ si lze snížit jen o zaplacené úroky z úvěrů,“ upozorňuje David Kučera.

Nižší daně znamená i dobře nastavené životní pojištění v režimu s daňovým zvýhodněním. „Také zde platí strop 12 tisíc Kč, tedy 1 800 Kč, které vám stát nechá. Má to ale háček. Musí se jednat o pojištění pro riziko smrti nebo pokud byly peníze investovány. Jestliže vás pojistka chrání například také před trvalými následky úrazu, pracovní neschopností nebo invaliditou, pak na tato připojištění bohužel žádné daňové zvýhodnění nevyužijete,“ vysvětluje finanční poradce.

Za rok se ale pravidla trochu změní, stát podmínky upravil a umožňuje ušetřit ještě víc. Kdo chce za rok využít maximální výhodu u penzijního spoření, měl by si začít zasílat na svoji smlouvu 3000 Kč měsíčně. Strop pro snížení daně se zvedl totiž na dvojnásobek – nově na 24 tisíc Kč a stát tedy vrátí 3 600 Kč. Na dvojnásobek zvedl tuto možnost také pro životní pojištění a lze tedy získat zpět také 3600 Kč.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio