Nevhodný dárek? Zkuste ho vyměnit

29. prosinec 2015

Dárky už jsou rozbalené, ale co když se nám třeba stalo, že máme dva stejné, nebo nám dárek nesedí, nebo se nám prostě nelíbí? Co musíme udělat pro to, abychom ho mohli vyměnit? Ivana Navrátilová se na to ptala tiskového mluvčího České obchodní inspekce Jiřího Fröhlicha.

Podle něj je postup jasný. Nejprve musíme v obchodě dokázat, že tam zboží bylo koupené. „To znamená požádat Ježíška o účtenku, když účtenku nemá, tak o výpis z karty, pokud s ní za dárek platil,“ říká Jiří Fröhlich.

V kamenném obchodě neexistuje právní nárok na výměnu zboží. „Ale když přijdete a požádáte je, zda by zboží nevyměnili za jiné, většinou obchodníci souhlasí,“ říká mluvčí ČOI.

Na internetu je situace jiná, platí tam 14denní lhůta pro odstoupení od smlouvy bez udání důvodů, nejlépe písemně. Vzorový formulář najdete na www.coi.cz

Slevy

Podle Jiřího Fröhlicha slevy až ve 40 procentech případů slevami vlastně vůbec nejsou. Radí proto pečlivě kontrolovat cenu v letáku nebo v regálu a pak u pokladny. "Hned na místě byste měli žádat vrácení rozdílu a trvat na tom, že to chcete za cenu ve slevě," doporučuje. Obrátit se pak můžete i na Českou obchodní inspekci.

I u věcí, které jsou ve slevách, a dokonce i u použitého zboží platí záruka. "To lidé často něvědí," říká Jiří Fröhlich, "v případě, že jde o použitou věc, musí na dokladu o koupi být jasně napsáno, jaké vady to zboží už má, a také délka záruční lhůty, která se může zkrátit až na jeden rok."

Poslechněte si Poradny o spotřebitelských právech v našem archivu

Čtěte také

autoři: Ivana Navrátilová , jku
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.