Nešetří úsměvy a svou práci milují. Hendikepovaní zaměstnanci v pražské kavárně AdAstra

3. prosinec 2015
Zprávy

Taky máte problém s tím, když se na vás v kavárně obsluha neusmívá, ale nevrle mračí? V kavárně, do které vás teď vezmeme, se vám něco takové určitě nestane. Její zaměstnanci si totiž své práce váží jako málokdo. Často je pro ně jedinou možností, jak vůbec nějakou práci dělat. Pražská kavárna AdAstra zaměstnává lidi s mentálním postižením. Navštívila ji reportérka Veronika Neprašová.

Kavárna zaměstnává celkem 10 lidí s hedikepem. „Nacvičují si tu pracovní dovednosti a komunikaci s lidmi,“ říká PR manažerka kavárny, Lenka Mansour. Hendikepovaní tu dělají, co je potřeba a co zvládnou.

Servírka Tereza říká: „Roznáším objednávky a uklízím nádobí. A baví mě to.“ Svou práci upřímně miluje a váží si jí. Pro hendikepované je to často jediná příležitost, jak se na pracovním trhu uplatnit. Ve zdejší kavárně pomáhají i ti jinde nezaměstnatelní – třeba skládají ubrousky.

Zřizovatelkou kavárny je Markéta Šulcová, která má sestru s downovým syndromem. Když její sestra byla malá, rodina s ní absolvovala různé aktivity, jezdili na tábory na hory. Jenže z dětí se jednou stanou dospělí a vzniká otázka, co potom: „Najednou je dítěti 26, vy jste s ním doma a on nemá co dělat,“ vysvětluje Markéta, proč kavárnu založila. „Tak může přijít sem, třeba na pár hodin v týdnu. A aspoň na chvíli může opustit svůj domov.“

A když si zákazník hendikepovanou obsluhu nepřeje, nevadí. Pracují tu i zdraví zaměstnanci. Ale především kvůli těm s hendikepem se prý zákazníci rádi vracejí.

autoři: Veronika Neprašová , jku
Spustit audio

Více z pořadu