Nepodceňujte jarní rýmu, může se z ní stát nebezpečné astma

25. březen 2014

"Astma je stav, kdy nemůžete dýchat, dusíte se, sípáte a může jít i o život," říká pneumolog a ředitel Nemocnice Hořovice Luděk Pelikán. O alergiích a dýchacích obtížích hovořil se Štěpánkou Duchkovou v pořadu Třináctka Plus.

"Projevy alergické rýmy přicházejí většinou nečekaně. Stačí krátký kontakt s alergenem a během několika minut se rýma spustí,“ popisuje primář Luděk Pelikán z alergologické ambulance Nemocnice Hořovice. Stejně rychle, jako se příznaky objeví, mohou při odstranění alergenu odeznít.

Kde na vás takové alergeny mohou čekat? „Nejčastěji se vyskytují ve vdechovaném vzduchu. Jejich nosiči jsou pylová zrna a spory plísní. V tomto případě se jedná o takzvané venkovní alergeny,“ vysvětluje Luděk Pelikán. Mezi vnitřní řadíme roztoče a různé částečky zvířecích či hmyzích těl. Ta se do těla dostanou nádechem či polknutím.

Pokud potíže přetrvávají, léčí se podle doktora Luďka Pelikána alergická rýma několika různými způsoby. Především je to ale bezalergenový režim, který zahrnuje například výměnu ložního prádla jednou týdně a praní při teplotě minimálně 60 stupňů Celsia nebo naopak ošetření mrazem, kdy prádlo nebo plyšové hračky dáme do mrazničky do teploty minimálně -15 stupňů Celsia.

Jaký druh rýmy vás trápí, můžete jednoduše zjistit i doma. Stačí vyplnit dotazník, který najdete na webových stránkách České iniciativy pro astma (ČIPA). Vyplněný ho pak přinesete do ordinace svého lékaře, který test posoudí a případně provede další vyšetření.

Poslechněte si více.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.