Není zastávka jako zastávka. Z autobusové čekárny v Horské Kvildě se na čas stal barevný časopis

9. březen 2019 14:20

Mít polepenou zastávku jízdními řády nebo pozvánkami na taneční zábavy je přežitek. Alespoň tedy v šumavské Horské Kvildě. Tamní pamětníci, literáti a další umělci spojili síly a autobusovou zastávku u silnice si tam vyzdobili po svém.

Cestující čekající na autobus a další kolemjdoucí si v čekárně, která nese označení Zastávkový magazín Horská Kvilda, můžou krátit dlouhou chvíli a začíst se do šumavských pověstí, komiksů nebo básniček.

„Když jsem tu před třemi lety začal žít, napadlo mě, že by bylo hezké, dát dohromady energii lidí, kteří se tímto místem a okolím zabývají,“ říká spisovatel básník a dobrodruh Ondřej Fibich.

Zastávkový magazín vznikl ve spolupráci s obecním úřadem, který dal k dispozici zastávkový stánek. „Tam jsme se snažili udělat plochy, na které by se umístily různé fotografie a texty. Je to taková klasická redakční práce, jen provedená ve 3D,“ dodává Ondřej Fibich

Na Šumavě vedou všechny cesty na Kvildu, obec se navíc chlubí celou řadou rekordů

Starosta Václav Vostradovský na Kvildě s redaktorkou Jitkou Cibulovou Vokatou

Jihočeská Kvilda je v mnoha ohledech unikátní. Jedná se o nejvýše položenou obec v republice, má ve svém katastru nejchladnější místo – stanici Perla na Jezerní slati, ale rekordní je i počet návštěvníků.

 „Odhaduji, že brzy budeme mít zhruba deset tisíc čtenářů, což si myslím, že na časopis o jednom výtisku, je velmi dobré číslo,“ směje se.

Kromě Ondřeje Fibicha na Zastávkovém magazínu pracovala celá řada dalších nadšenců. „Je to například Jirka Smrž, který je vynikajícím písničkářem a člověkem, jenž v podstatě tvořil dějiny českého folku. Velmi důležitý je i Herbert Hones, který se na Horské Kvildě narodil a žije tu už přes 70 let. Celá jeho rodina se podílela na tvorbě dějin Horské Kvildy,“ doplnil Ondřej Fibich.

Zastávkový magazín bude v Horské Kvildě stát do podzimu a potom zmizí. Další číslo už nevyjde.

Zastávkový magazín zaujal nejen cestující čekající na autobus, ale i kolemjdoucí
autoři: Lukáš Milota , jik
Spustit audio

Související