Někdejší Krejčířovu vilu v Černošicích zachvátil požár. Na místě zasahovalo 8 jednotek, předběžná škoda je zhruba 20 milionů korun

20. srpen 2019

Někdejší vilu uprchlého odsouzeného podnikatele Radovana Krejčíře v Černošicích u Prahy zasáhl v noci na úterý rozsáhlý požár. Plameny zničily téměř celou střechu. Dům, na který byla kvůli Krejčířovým dluhům uvalena exekuce, je dlouhodobě neobývaný. V dražbě se vilu opakovaně nepodařilo prodat.

Způsobená škoda někdejší Krejčířovy vily vzrostla na 20 milionů korun. Vyšetřovatel původně odhadoval škodu na pět milionů. Příčinou požáru je nedbalost, nebo úmysl, vyšetřovatelé nalezli ohnisko. Na místě zasahovalo osm jednotek hasičů, byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu, uvedla v úterý ráno mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

„V 1.55 nám byl nahlášen požár rodinného domu v Černošicích. Platí tam nyní druhý stupeň požárního poplachu, zasahuje osm jednotek,“ uvedla Kereková.

Požár v Krejčířově vile v Černošicích

Hasičům se dnes kolem 7:30 podařilo dostat požár pod kontrolu. Škodu zatím odhadli na pět mil. Příčinu určí odborníci. Krejčířova vila je podle velitele hasičů odpojena od elektrického proudu i plynu. Lze tak zřejmě vyloučit technickou závadu jako příčinu požáru.

Kolem 09.00 se na místě sejdou vyšetřovatelé, aby začali zjišťovat příčinu požáru. Zatím nejsou informace, že by byl při požáru někdo zraněn. Zásah hasičů bude pokračovat ještě několik hodin, podle velitele zásahu minimálně do poledne, dodala Kereková.

Vila se žralokem

V někdejší rezidenci v Černošicích si podnikatel Radovan Krejčíř nechal vybudovat vnitřní i venkovní bazén, saunu, výtah, squashové kurty, luxusní mramorové schodiště i pověstné akvárium, v němž choval žraloka.

Kdysi luxusní vila řadu let chátrá, případný kupec by tedy podle odhadů musel vynaložit další miliony korun na renovaci neudržovaného domu. Zatím žádný zájemce se ale ani při opakovaných dražbách nenašel.

Někdejší Krejčířovu vilu zachvátil požár. Předběžná škoda je zhruba pět milionů korun
Ještě se střechou. Takhle vila vypadala v lednu 2014
Někdejší Krejčířovu vilu zachvátil požár. Předběžná škoda je zhruba pět milionů korun

Padesátiletý Krejčíř patří podle různých svědectví k nejbrutálnějším a nejbezohlednějším lidem, kteří se dostali do rozporu se zákonem. Z Česka uprchl před policejním vyšetřováním v červnu 2005 při domovní prohlídce právě černošické vily, v současnosti je ve vězení v Jihoafrické republice. Česko požaduje jeho vydání, v minulosti na něj vydala několik mezinárodních zatykačů.

Požár v Krejčířově vile v Černošicích

V Česku byl pravomocně odsouzen za podvody s akciemi Tepláren Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5 k souhrnnému trestu 10,5 roku vězení. V případu tunelování firmy Čepro ho český soud poslal za mříže na 15 let, mimo jiné za přípravu vraždy celníka. Do tohoto trestu se započítává i jeho dřívější odsouzení. V JAR si odpykává 35 let vězení za pokus o vraždu, obchod s drogami a únos.

autor: Adam Bejšovec | zdroj: ČTK
Spustit audio