Nejvíc zranění páteře způsobují dopravní nehody

Každé léto se objevují úrazy páteře po skoku do vody a další mimopracovní úrazy. Podle páteřního chirurga Jana Štulíka jsou závažné úrazy páteře způsobené především dopravními nehodami.

Při nehodách bývají zranění jak řidiči, tak také chodci nebo cyklisté. „V létě je víc mimopracovních úrazů, víc se jezdí na kole, motorce a na koni. A když dozrává ovoce, třešně. Na podzim jsou zase úrazy při česání ořechů, protože ořešák je rizikový. I velmi silné větve rády praskají,“ říká Jan Štulík.

A samozřejmě se objevují úrazy páteře po skocích do vody. „Ty ale v absolutních číslech nehrají velkou roli,“ říká Jan Štulík. Přesto se s nimi můžeme setkat a pak je důležitá první pomoc.

„Je důležité toho člověka co nejrychleji vytáhnout z vody, fixovat mu krk, aby se hlava volně nepohybovala, a zajistit životní funkce,“ radí Jan Štulík. Podle něj není třeba se obávat, že zraněnému ublížíme. Pokud s ním budeme manipulovat šetrně, nemůžeme ten úraz zhoršit.

Jan Štulík, chirurg
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.