Největší český festival konopí Cannafest je opět v Praze. Letos přijedou besedovat i světoví odborníci

9. listopad 2012

Tisíce příznivců konopí míří do Prahy. Na holešovickém výstavišti totiž začíná třetí ročník největšího českého veletrhu o konopí a s konopím Cannafest. Pokud vás tato bylina zajímá, dnes a po celý víkend budete mít příležitost zjistit o ní víc. Ať už teorii při odborných konferencích, nebo třeba chuť při ochutnávkách konopných pochoutek. Více o letošním Cannafestu zjišťovala redaktorka Evelyna Kulíšková.

Jak to vlastně máme s konopím? To je otázka, která má na holešovické výstaviště letos přitáhnout na 18 a půl tisíce návštěvníků všech věkových skupin. Alespoň se tak domnívají organizátoři, kteří tentokrát kromě samotných konopných výrobků vsadili tak trochu na osvětu a odbornost.

„Hlavním cílem je informovat o co nejširším využití konopí ve všech možných ohledech, protože se domníváme, že konopí, které rozhodně má léčivé účinky, ale i všemožné jiné využití, že je pořád kolem něj hodně předsudků a že lidé nemají ty správné informace. Tudíž chceme v těch třech dnech laikům ukázat, co všechno je možné," přiblížil hlavní myšlenku třetího Cannafestu ředitel Lukáš Běhal.

léčivé masti z konopí, konopné krémy (ilustrační foto)

Právě proto se letošního ročníku zúčastní vedle 130 vystavovatelů z 18 zemí také více než dvacítka světových odborníků na konopí.

V pátek se tam bude mluvit o průmyslovém využití konopí, ale i o využití v oblasti medicíny. V sobotu se to bude hodně točit kolem výzkumu a vlastní aplikace, co se týká pacientů a užívání konopí. A neděle bude věnovaná legislativním záležitostem. To znamená, že budeme polemizovat o tom, proč je konopí nelegální, proč by mělo být legální a závěrem to celé shrnou zástupci petičního výboru za léčebné konopí, kteří povědí, v jakém aktuálním stavu se bude nacházet proces zpřístupňování konopí v ČR," vybrala z odborného programu organizátorka Hana Gabrielová.

A protože na festival konopí každoročně míří i teenageři, část programu bude zaměřena i na prevenci zneužívání konopí jako omamné látky.

„Co se týče léčebného konopí - samozřejmě obsahuje THC, které je jednou z léčebných složek, tudíž bychom ho mohli nazývat drogou. Tak se snažíme dělat osvětu. Máme tam samozřejmě přednášející, kteří hovoří i o negativních účincích a máme tam i spousty pacientů, kteří popisují jejich pozitivní i negativní zkušenosti přímo z praxe," dodává ředitel Lukáš Běhal.

Otázek kolem pěstování konopí je jistě mnoho. Ovšem olej nebo cukrovinky z konopných semínek, oblečení nebo dokonce technické konopí jako stavební materiál, to česká legislativa nezakazuje, a tak si těchto výrobků můžete na letošním Cannafestu opět do sytosti užít.

Připraven je i doprovodný program s promítáním filmů nebo speciální odpočinkovou zónou, čajovnou a sushibarem. To vše až do neděle v Holešovicích, a to od 11:00 do 19:00 hodin, v sobotu až do 20:00. Odpočinková zóna pak nespavcům poslouží až do půlnoci.

autor: eku
Spustit audio