Národní technická knihovna chystá opravu opadávající skleněné fasády

24. červenec 2019 09:25

Když se otevírala budova Národní technické knihovny v Praze, získali její autoři vzápětí cenu Czech Grand design i nominaci na Stavbu roku. Letos v září to bude deset let a je zřejmé, že teď už by šestipatrový dům s prosklenou fasádou porotu tolik nezaujal. Na několika místech ho zastiňují provizorní dřevěné přístřešky, protože z fasády za poslední dva roky už několik skleněných tabulí spadlo. Knihovna se stavební firmou po dvou letech našla společnou řeč a chystají opravu.

Naposledy spadly z fasády asi čtyřmetrové skleněné tvárnice letos v dubnu. „Nebezpečné to není. Je to vyrobeno z kaleného skla, a to sklo má v sobě pnutí takové, že jakmile tam dojde k sebemenšímu porušení, tak se to roztrhne na úplně drobné kousíčky,“ říká ředitel Národní technické knihovny Martin Svoboda.

V době posledního uvolnění skla už byla knihovnou podaná žaloba na společnost Sekyra Group, která budovu stavěla. Žaloba je teď pozastavena, firma navrhla nový způsob uchycení skleněných tabulí. „Byli bychom rádi, aby proběhla úprava těch závěsů do konce roku,“ říká výkonný ředitel Sekyra Group Leoš Anderle. „My bychom rádi během prázdnin vyrobili nové kotvící prvky. Pak dva až tři měsíce montáže,“ dodává.

Na začátku září se mají obě strany znovu sejít a probrat další postup. Jednat mají i o klesání budovy do podloží, kvůli kterému praská betonový povrch kolem knihovny. I to je součástí pozastavené žaloby.

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio