Náměstí Václava Havla leží mezi divadelními budovami

Koncerty, festivaly nebo Dyzajn markety se konají na piazzettě Národního divadla. Prostranství mezi historickou a novou budovou Národního divadla navrhl architekt Karel Prager jako součást projektu výstavby Nové scény. Od roku 2016 nese prostor jméno prvního českého prezidenta Václava Havla.

Náměstí oživuje instalace sochaře Kurta Gebauera v podobě velkého červeného srdce. Stojí tu také socha Znovuzrození od Josefa Malejovského, kterou mladí umělci různě vylepšují, oblékají do šatů, paruk a podobně.

Instalace sochaře Kurta Gebauera v podobě velkého, 160 cm vysokého, červeného srdce

V roce nedožitých 80. narozenin prvního českého prezidenta Václava Havla (2016) pražské zastupitelstvo schválilo přejmenování prostranství na náměstí Václava Havla. Ke slavnostnímu umístění tabulky došlo den před jeho narozeninami, 4. října 2016. Objevily se i kritické hlasy, že piazzetta je příliš malý prostor na to, aby nesla Havlovo jméno.

Červená cedulka s nápisem náměstí Václava Havla, vlevo dole

Občas se na piazzettě hraje divadlo, zní hudba, konají se Dyzajn markety, největší open-air prodejní výstavy autorské tvorby u nás. V sezoně tu stávají stolky a židličky, kdyby ale nebyly připevněné, dlouho by tu nevydržely. Obecně, udržovat čistotu na piazzettě Národního divadla prý není jednoduché.

Spustit audio