NaFilm v Mozarteu bude experimentovat s rozšířenou realitou

Zhruba pět měsíců funguje unikátní Národní filmové muzeum, tedy NaFilm v budově Mozartea u vstupu do Františkánské zahrady z Jungmanova náměstí. Dopoledne je vyhrazeno školám, odpoledne chodí veřejnost, o víkendech hlavně rodiny s dětmi.

NaFilm v Mozarteu

„Velký ohlas u návštěvníků má ruchárna, kde si každý může vyzkoušet, jak zvuk ovlivňuje vyznění celého filmu. Lidé si mohou zvukové efekty vyrobit a nahrát. Na konci prohlídky je také možnost udělat si vlastní animovaný film. My pak výsledné dílo pošleme lidem přes email, takže mohou zážitek z muzea sdílet se svými blízkými,“ vysvětluje jedna ze zakladatelek NaFilm Terezie Křížkovská.

NaFilm v Mozarteu

Jednou z chystaných novinek je využití rozšířené reality. „Zatím testujeme možnosti využití rozšířené reality v muzeu. Prostřednictvím této technologie budeme nejdříve nabízet různé jazykové mutace, aby i lidé, kteří nerozumí česky nebo anglicky, měli z muzea plnohodnotný zážitek. V druhé fázi bychom si už chtěli více hrát s překročením naší reality u různých objektů, které vystavujeme a nabídnout návštěvníkům další, nový pohled,“ doplňuje Terezie Křížkovská.

NaFilm v Mozarteu
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.