Na Vltavě přibude další loď pro lidi bez domova

Lidé bez domova budou mít k dispozici další loď. Centrum sociálních služeb Praha vyhlásilo výběrové řízení na nákup a rekonstrukci nového plavidla. Loď bude umístěna přímo za lodí Hermes, říká ředitel Centra sociálních služeb Praha Tomáš Ján.

Centrum sociálních služeb Praha se pomalu chystá na zimu, na období, kdy lidé bez domova nejčastěji využívají jeho služeb. „Budou se měnit lokality, kde budeme mít noclehárny, vydávat jídlo, poskytovat oblečení. Zatím nemáme ještě potvrzené konkrétní lokality. Bude ale zase loď Hermes a noclehárna v Michli,“ říká Tomáš Ján.

Městské části na svých pozemcích takováto centra nechtějí. „My si proto pronajímáme objekty od soukromníků, to je jediná cesta, protože městská část nám prostory nenabídne,“ vysvětluje.

Za rok ale v Praze přibude ještě jedna loď jako denní centrum: „Připravujeme výběrové řízení na další loď, denní centrum. Loď bude umístěna hned za lodí Hermes a její kapacita, aktuální v daný okamžik tam bude moci být 50 lidí. Za den se tam může vystřídat klidně 1000 lidí. Budeme tam poskytovat stravu, možnost hygieny, oblečení, zdravotní ošetření.“

Nová loď bude otevřená celoročně. „Bude otevřena celoročně. Teď probíhá výběrové řízení na nákup a rekonstrukci, loď bude k dispozici na příští zimu. O jejím jménu se ještě nerozhodlo,“ říká Tomáš Ján.

Centrum sociálních služeb se dlouhodobě potýká s nedostatkem pracovníků, proto novým zaměstnancům nabízí náborový příspěvek 5000 korun. Celý rozhovor si můžete poslechnout v našem archivu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.