Na úpatí kopce Melechov na Vysočině stojí zřícenina staré tvrze. Postaru se jmenuje Nelechovská

20. březen 2024

Nedaleko Ledče nad Sázavou na Vysočině, jen kousek od známého vodáckého střediska Stvořidla, se nachází kopec Melechov. Vede přes něj zelená turistická značka, na které postupně narazíte na studánku, zeměměřičskou věž, partyzánský památník a také na zříceninu staré tvrze.

Nejkratší a nejjednodušší přístup ke zřícenině je od obce Kouty. Trasa odtud není turisticky značená, ale stačí opravdu jen přejít louku. Zbytky zdí jsou vidět hned na kraji bukového lesa.

„Kolem tvrze rostou čtyři chráněné buky. Jeden už uťal blesk,“ říká František Roček, který bydlí v Koutech, jen pár set metrů od tvrze. Ta se podle historických záznamů jmenuje Nelechovská. „Protože to založil nějakej Nelech,“ vysvětluje František Roček. Na současné turistické mapě, ale i na turistickém značení je už tvrz vedená jako Melechovská.

„Pravděpodobně byla postavená na počátku 15. století,“ říká František Roček. Účel tvrze byl ochranný. Tímto místem totiž vedla zemská stezka z Dolního Rakouska přes Jihlavu, Humpolec a Ledeč nad Sázavou až do Kutné Hory. Už na konci 16. století byla ale tvrz opuštěná a chátrala. „Místní obyvatelé tady těžili kámen, takže to postupně celé rozebrali,“ konstatuje.

Kříž pod tvrzí, výchozí bod nad obcí Kouty

V letech 2004 až 2005 provedli na tvrzi průzkum archeologové. Dostavěli roh mezi dvěma stěnami a zdi zakonzervovali. Tím památku ochránili před další zkázou. Jak už bylo řečeno, nejkratší cesta k ní je z obce Kouty. Pokud se ale nebojíte nějakého toho malého stoupání, můžete to přes kopec Melechov vzít z druhé strany od Loukova nebo Koňkovic.

Spustit audio