Na otravu metanolem zemřelo už deset lidí. Hejtman svolal bezpečnostní radu kraje

12. září 2012
Zprávy , Zprávy

Série otrav nekvalitním alkoholem pokračuje. Zemřelo už deset lidí. Zatím poslední oběť našli v noci na dnešek v Bílovci na Novojičínsku. Ve znojemské nemocnici před půlnocí zemřel na otravu methanolem dvaačtyřicetiletý muž z Havířovska.

Muž, kterého nemocnice přijala v sobotu, byl po celou dobu hospitalizace v kritickém stavu. Bezprostřední příčinou smrti bylo selhání životně důležitých orgánů. Muž, který pocházel z Havířova, se alkoholu napil buď v místě svého bydliště, nebo si ho přivezl s sebou do Znojma.

V Moravskoslezském kraji alkohol zabil už pět lidí, celkově je v Česku deset obětí. Téměř tři desítky dalších mají po požití nekvalitního alkoholu vážné zdravotní problémy. Někteří oslepli, u dalších hrozí, že se už neproberou z bezvědomí.

Kvůli sérii otrav metylalkoholem svolal moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas na dnešek bezpečnostní radu kraje. Kraj bude jednat se všemi složkami, kterých se současná situace týká. Hejtman pozval například krajské hygieniky, zástupce záchranné služby, celní správy či policie.

Mimořádně se sejde také Bezpečnostní rada Olomouckého kraje, dnes zasedá i krizový štáb Jihomoravského kraje. Ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09 zvažuje vyhlášení stavu ohrožení.

autoři: hol , tif
Spustit audio