Na Bílém mostě ve Špindlerově Mlýně začíná Harrachovská stezka i zimní dovolená rodiny Homolkových

23. červenec 2018

Známým symbolem Špindlerova Mlýna v Krkonoších je unikátní Bílý most. Architektonickou dominantu tvoří dva bíle natřené oblouky mostní konstrukce, která v centru horského městečka spojuje břehy řeky Labe. Dnes je most součástí pěší zóny, v zimě slouží i běžkařům, protože propojuje "Špindl" s Krkonošskou lyžařskou magistrálou.

Bílý most se může stát výchozím bodem i pro vaši dobrodružnou krkonošskou výpravu. Začíná tu totiž takzvaná Harrachova cesta, nejstarší turistická stezka v Krkonoších. Vede ze Špindlerova Mlýna přes Labskou boudu až do Harrachova, celková délka je cca 17 km. V zimním období je schůdná pouze k přítoku Pudlavy, dále je cesta uzavřena kvůli lavinovému nebezpečí.

"Současný most stojí na jakési pomyslné křižovatce. Pravý břeh města s Bedřichovem, který byl do roku 1942 samostatnou obcí, patřil ještě v 19. století k jilemnickému panství. Levý špindlerovský břeh byl pak pod správou hraběcího rodu Morzinů. Bylo to tehdy období sporů o údolí a o nespoutaný tok řeky Labe se starým mlýnem Špindlerů," vysvětlila někdejší strategickou polohu mostu Sylvie Dlouhá, vedoucí odboru cestovního ruchu, kultury a sportu městského úřadu ve Špindlerově Mlýně.

Původní dřevěný most strhla povodeň

Od roku 1829 stál na místě současného Bílého mostu most dřevěný, posílený roubeným pilířem uprostřed řeky. Vydržel až do 29. července 1897, kdy ho strhla povodeň. Spolu s ním vzal za své i most do Bedřichova, kovárna, hraběcí pila, papírna na Tabulových boudách a hodně poškozená byla tehdy i silnice na Vrchlabí.

V letech 1899 až 1913 proto došlo k výrazné úpravě koryta Labe v centru Špindlerova Mlýna, byly postaveny protipovodňové kaskády a provizorní lávka přes řeku. Roku 1911 ji nahradil železobetonový segmentový obloukový most, dlouhý bezmála 28 metrů a široký necelých 5 metrů. Nad silnicí se zvedá dvojice bílých oblouků, po okrajích mostu vedou chodníky, které od středové cesty oddělují zídky. Most doplňuje dřevěné zábradlí s 17 sloupky s motivem hrázdění. V nejvyšším bodě dosahuje most výšky 3,65 metru. Od roku 1958 je Bílý most zapsaný na seznamu kulturních památek.

V roce 1975 překlenul řeku Labe nový most nad hotelem Hradec, který podstatně změnil vzhled centra Špindlerova Mlýna a stal se tečkou za rekonstrukcí silnice z Vrchlabí. Tím se také naplnil záměr oddělit dopravní provoz od pěší zóny. Bílý most začal sloužit pouze pěším, ale také lovcům snímků řeky Labe v každém ročním období.

Bílý most jako filmové kulisy

Jak vytrhnout velrybě stoličku, Snowborďáci, Homolka a Tobolka, Rozpaky kuchaře Svatopluka, Vánice, Pan Tau, Dlouhá bílá stopa, Špindl, Vrchní prchni. To jsou jen některé filmy a seriály, které se natáčely ve Špindlerově Mlýně. Bílý most se v některých z nich jen mihl, jinde nebyl vůbec, ale třeba ve filmu Homolka a Tobolka se objevil hned na prvních políčcích filmu, aby posloužil jako spojnice svérázné rodiny Homolkových s jejich horským dobrodružstvím.  

Ve městě najdete i další "homolkovská" filmová místa, například poštu nebo filmovou zotavovnu Radost, která stále stojí, ale jmenuje se Hotel Palace. Dostanete se k němu ze Špindlerova náměstí nahoru Okružní ulicí, která vás ve svahu nad levým břehem Labe zavede až k lokalitě, kde filmoví Homolkovi jezdili na saních, lyžovali a bavili se na společenském večeru.

Přes Bílý most vede i nenáročná trasa Mlynářovy naučné stezky. Délka zeleně značeného okruhu je něco málo přes kilometr, určený je hlavně rodinám s dětmi. Kvůli terénu a stoupání na Vyhlídku na Skále není vhodný pro kočárky a ani v zimním období.

autor: VaW
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.