Na autobusovém nádraží v Mladé Boleslavi si cestující stěžují na problémy s holuby. Magistrát se snaží situaci řešit

7. únor 2024 15:00

Část cestujících, kteří využívají autobusové nádraží v Mladé Boleslavi, si stěžuje na velké množství holubů a především nepořádek, který tam dělají. Ptačí trus je nejen na chodnících a silnici, ale občas skončí i na oblečení procházejících lidí. Mladoboleslavský magistrát řadu opatření už nainstaloval, a hájí se tím, že zabránit holubům v přístupu na nádraží úplně zamezit nejde. Více v reportáži Radka Duchoně.

„Když se podíváte všude po zemi, kolik toho tady je, tak problém s tím je,“ říká jeden z řidičů autobusů. Jeho zatím žádný holub trusem netrefil. „Mně se to naštěstí nestalo, a to se tady pohybuji dennodenně. Ten trus je ale všude po zemi. Takže to nemají úplně vymyšlený. Jsou tu sice ty sítě, ale ne úplně všude, takže holubi to s klidem podlezou a dělají si hnízda,“ dodává řidič.

Celé autobusové nádraží je zastřešené, nahoře na střeše je parkoviště pro osobní auta. Betonové překlady jsou v naprosté většině zajištěné sítěmi proti holubům, jsou tam také hroty proti holubům, ale přesto holubi na nádraží stále jsou. Dokonce tady před pár dny měli pokálet paní, která jela na vyšetření k lékaři do Prahy. Řidič autobusu ji naštěstí nechal nastoupit. Pak si ale musela nechat dát vyčistit kabát a čepici až do Benátek nad Jizerou.

Boj s holuby je prý nemožné vyhrát

Podle Jaroslava Semlera z dopravního podniku se firma snaží proti holubům bojovat už léta a technici čistí prostranství pravidelně proudy vody.

„Sítě jsou umístěny hlavně nad nástupišti autobusů a ostny jsou dané na výstupní hranách. Takže z téhle strany je uděláno maximum. Pokud by se dělal odstřel, tak je potřeba si uvědomit, že proto platí nějaký podmínky a tady je veřejný prostor. Chytat pomocí káněte je také složité, protože pokud to káně poletí za holubem, je nebezpečí, že skončí někde v síti a místo likvidace holuba dojde bohužel k likvidaci káněte,“ vysvětluje Semler a připomíná, že by nepomohlo ani zvukové plašení. To by totiž tlumil hluk autobusů.

Podle mluvčí magistrátu Šárky Charouskové investovalo město do zábran proti ptákům v posledních letech stovky tisíc korun. „A je prakticky nemožné ten boj definitivně vyhrát. Nicméně probíhá zde pravidelně úklid. Všechny možné způsoby a prostředky, které existují k eliminaci holubů a holubího trusu, Mladá Boleslav využívá,“ konstatuje Charousková.

Holubi se podle veterinářů podílí na přenosu třeba salmonelózy. Jsou také častými hostiteli viru klíšťové encefalitidy.

A jaké jsou názory a zkušenosti některých cestujích? Poslechněte si v reportáži Radka Duchoně.

autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio