Muzeum hlavního města rozhýbalo Sadelerův prospekt Prahy z roku 1606

V roce 1606 zprostředkoval městu a světu podobu hlavního města českého království významný grafik a vydavatel Aegidius Sadeler. Kresebný návrh mědirytu vytvořil Philippus van den Bosche a do mědirytu jej převedl Johann Wechter.

Sadelerův prospekt Prahy z roku 1606

Muzeum hlavního města Prahy přináší letos v Domě U Zlatého prstenu prostřednictvím devítimetrové animace vhled do života rudolfínské Prahy a jejích obyvatel. Spojeným úsilím odborníků na historii i na současné moderní technologie vznikl nový Sadelerův prospekt, obraz města zaplněný lidmi a jejich radostmi i starostmi, obraz rudolfínské Prahy v pohybu.

„Na původním Sadelerově prospektu je kolem 600 postav, my jich tady máme asi 1 200. Návštěvník může vidět například hlídku, jezdce na koni, cestovatele, kteří právě přijeli do Prahy, Karlův most, zaplněný lidmi, hodně rušno je také na Vltavě,“ upřesňuje Pavla Státníková, hlavní kurátorka sbírek Muzea hlavního města Prahy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.