Muzeum Bedřicha Smetany sídlí přímo na vltavském břehu

K nejkrásnějším novorenesančním stavbám v Praze se řadí budova Muzea Bedřicha Smetany. Najdete ji na vltavském břehu, v sousedství Karlova mostu, v místě bývalé Staroměstské vodárny, na konci komplexu dřívějších staroměstských mlýnů.

Budovu krášlí bohatá sgrafitová výzdoba podle návrhů významných českých malířů 19. století, Mikoláše Alše a Františka Ženíška. V roce 1984 byla před budovu muzea umístěna socha Bedřicha Smetany od Josefa Malejovského.

Expozice v muzeu mapuje Smetanův život a dílo. Prostory jsou tematicky i architektonickým řešením rozčleněny do čtyř částí. První je věnována Smetanovu dětství, studiím, uměleckým začátkům v Praze 1. poloviny 19. století a jeho pětiletému působení v Göteborgu. Druhá část expozice zachycuje Smetanovy aktivity v letech 1862–1874, jimiž se významně podílel na budování pražského hudebního života. Ve třetí části je pojednáno poslední období Smetanova života, kdy po ohluchnutí žil a tvořil mimo Prahu. Smetanovým stěžejním dílům jsou věnovány „partitury“ s dokumenty k jejich vzniku a osudům, umístěné na zvláštních notových pultech, které je možné si od dirigentského pultu pomocí speciální laserové taktovky ozvučit ukázkami ze Smetanovy tvorby podle vlastního výběru návštěvníka.

 

Nově je otevřená výstava s názvem Nevěsta prodaná do ciziny. Z muzea se vám navíc naskytne jedinečný pohled na řeku Vltavu, Karlův most a panorama Pražského hradu.

Muzeum Bedřicha Smetany na Novotného lávce v Praze, je otevřeno denně kromě úterý od 10 do 17 hodin. Muzeum je jednou z budov Národního muzea.

Spustit audio