Museum Kampa zve na dvě nové výstavy. Uvidíte módu předních návrhářů i díla malíře a grafika Lubomíra Přibyla

17. červenec 2023 13:39

V Museu Kampa na vás čekají hned dvě nové výstavy. První se jmenuje Fashion Paradox: Móda X Umění a kurátoři na ní konfrontují dobovou módu 60.–80. let minulého století ze sbírky Alexandre Vasiliieva se sbírkou výtvarného umění Musea Kampa. V dalších prostorách pak představí průřez celým svým dílem šestaosmdesátiletý malíř a grafik Lubomír Přibyl.

Lubomír Přibyl je osobitým představitelem konstruktivismu v českém výtvarném umění a současná výstava je dosud největší a nejucelenější přehlídkou jeho tvorby.

Sám autor ji vnímá jako příležitost vidět svá díla pohromadě v dobré instalaci. A zároveň, po stovkách výstav v zahraničí, i jako ocenění na domácí půdě. „Měl jsem sice výstavu v Topičově klubu asi před deseti lety a sem tam další, ale nebylo jich tady moc proti výstavám v zahraničí,“ říká Lubomír Přibyl.

„Museum Kampa je jedno z nejlepších muzeí moderního umění.“ Tato slova už patří majiteli rozsáhlé sbírky módy druhé poloviny 20. století, Alexandre Vassiliev přivezl do Prahy sto unikátních kousků pro výstavu Fashion Paradox: Móda vs. umění.

„Christian Dior, Pierre Cardin, Pierre Balmain, Coco Chanel, Yves Saint Laurent,“ vypočítává návrháře, jejichž práce je zde k vidění.

Výstava skládá hold zakladatelce musea a velké milovnici módy Medě Mládkové, a navazuje na projekty, jež v minulosti udělaly úkrok do světa módy a designu. Šlo třeba o expozici obuvníka českého původu Manolo Blahnika, fotografa módy Helmuta Newtona či show Liběny Rochové.

Obě nové výstavy můžete v Museu Kampa navštívit do 5. listopadu. Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.