Motolská nemocnice získala přístroje na léčbu kardiovaskulárních nemocí u dětí

29. červen 2011

Motolské Dětské kardiocentrum je jako jediné pracoviště v České republice specializováno na komplikované operace vrozených srdečních vad dětí. Díky tomu získala nemocnice v Motole dotaci ve výši 57 milionů korun od Evropské unie na pořízení tří výjimečných přístrojů.

Motolská nemocnice získala dvě angiografické linky a echokardiograf. Tyto přístroje slouží k detailním diagnostickým a léčebným katetrizačním zákrokům u novorozenců, kojenců a dětí s vrozenou srdeční vadou. Toto zařízení je unikátní hlavně tím, že snižuje množství podané kontrastní látky a zvyšuje detailnost vyšetření. Tyto přístroje si také poradí s léčbou mozkových a jiných malformací, ale také embolických a trombotických cévních komplikací.

Echokardiografie je ultrazvuková vyšetřovací metoda, která umožňuje bez operace posoudit srdeční anatomii a tak určit přesný typ a detaily srdeční vady. A hlavně se jedná o bezbolestné vyšetření. V Dětském kardiocentru tak umožní u 80 procent dětí, které musí podstoupit srdeční operaci, nahradit dříve nutnou srdeční katetrizaci a angiokardiografii, které jsou přeci jen pro děti rizikové a vystavují dítě ionizujícímu záření.

Echokardiografie se navíc provádí přímo u lůžka nemocného a umožní lékaři v relativně krátké chvíli určit, jak srdíčko pracuje a zda jsou srdeční chlopně v pořádku. Navíc tato metoda dokáže rozpoznat srdeční vady ještě v prenatálním období. Cílem vyšetření je, zjistit nejen uložení, tvar a velikost srdce, ale také posoudit jeho strukturu, prokrvení a do jisté míry srdeční funkci.

Echokardiografické vyšetření je možné provádět buď v ordinaci lékaře, v kardiologické vyšetřovně nebo na lůžkovém oddělení nemocnice. Po příchodu do vyšetřovací místnosti se položíte na záda s obnaženým hrudníkem. Lékař potře konec povrchu vyšetřující sondy vodivým gelem. Sondou pak přejíždí v různých úhlech po hrudní stěně. Získaná zobrazení srdce jsou nahrávána a zobrazována na obrazovce. Při vyšetření může gel na sondě trochu studit. Lékař pacienta v průběhu vyšetření požádá, aby se otočil na bok. Vyšetření je naprosto bezbolestné. Trvá zhruba 15 až 20 minut. A výsledek pravděpodobně oznámí vyšetřující lékař ihned po vyšetření.

0:00
/
0:00
autor: Denisa Jeřábková
Spustit audio