Milujete historické a speciální vlaky a autobusy? Můžete se s nimi svézt

14. září 2018

Velkolepá akce pro malé i velké fanoušky veřejné dopravy ve znamení regionálního Dne železnice se koná už zítra 15. září. Hlavním dějištěm oslav budou od 9 do 18 hodin železniční stanice Praha-Smíchov a Praha-Uhříněves.

České dráhy (ČD) nabídnou jízdy zvláštních vlaků, na které nasadí jak historická, tak moderní vozidla. Cestující se tak na trati svezou parním vlakem, historickou patrovou soupravou v čele s lokomotivou „Bobinou“ nebo InterPanterem. Chybět nebude ani CityElefant, který zaveze zájemce na prohlídku odstavného nádraží ČD. Na pět linek v okolí Smíchova a Uhříněvsi vyjedou také historické autobusy.

Mimořádné vlaky budou jezdit hlavně na benešovské trati. Celkem třikrát během dne pojede ze Smíchova parní vlak v čele s lokomotivou 475.179 „Šlechtična“ do Uhříněvsi a zpět. Jeho trasa povede střídavě přes Vršovice a přes Libeň. O kus dál, až do Říčan, budou jezdit vlaky, na které ČD „na střídačku“ nasadí moderní rychlíkovou jednotku InterPanter a historickou patrovou soupravu řady Btjo s elektrickými lokomotivami „Bobina“ a „Banán“. Trasu projedou celkem devětkrát tam a zpět. Speciální vlaky zavítají také na vlečku firmy Metrans. Ty budou začínat v Uhříněvsi a nasazena na nich bude moderní motorová souprava RegioShark.

„Kromě benešovské tratě jsou naplánované mimořádné jízdy také na další zajímavá místa: Ze Smíchova se zájemci svezou CityElefantem na prohlídku Odstavného nádraží Jih a parní vlak společnosti Zababa vyrazí do Prokopského údolí,“ uvádí pořadatelé v tiskové zprávě.

I retro autobusy

Fanoušci městské hromadné dopravy se můžou těšit také na jízdy historickými autobusy. Ze Smíchova je zavezou do Výtopny Zlíchov, Království železnic nebo do Centra architektury a městského plánování. Tady se bude po celý den konat zajímavý odborný program pro malé i velké pod názvem Depo camp. Historické autobusy ale pojedou také z Uhříněvsi – k metru Háje a také do okolních městských částí – Dubče, Lipan, Kolovrat nebo Královic

V parních vlacích bude platit zvláštní jízdné, historickými autobusy a soupravou RegioShark se svezou cestující zdarma. V ostatních vlacích bude platit běžné jízdné ČD a PID.

autor: jp
Spustit audio