Michal Dvořák s Vivaldiannem vyráží do světa

20. duben 2016

Času nazbyt teď rozhodně nemá Michal Dvořák, člen kapely Lucie, skladatel, textař a producent. Jeho multimediální projekt Vivaldianno Město zrcadel se chystá na světové turné. Nejen o tom mluvil v pořadu S vámi v Praze.

Vivaldianno navštíví celou řadu zemí, v plánu je Rusko, Litva, Estonsko, Lotyšsko, Německo, Polsko, Maďarsko, Chille, Brazílie, Mexiko a Argenitna. „A vrátil jsem se z Los Angeles, kde jsem mimo jiné jednal i o dalším uplatnění v USA a v Kanadě,“ říká Michal Dvořák. Další země se podle něj ještě ladí, v plánu je i Jižní Korea a Japonsko.

Vivaldianno vzniklo už před jedenácti lety jako hudební experiment. „Tenkrát mě oslovila jedna firma, abych udělal hudbu, moderní a důstojnou. Tak jsem vzal klasiku a udělal ji art rockovým způsobem. Zavolal jsem Jaroslavu Svěcenému a Radimovi Hladíkovi a nakonec to mělo obrovskej úspěch,“ vypráví Michal Dvořák. Pak přišla první deska v nákladu 4 000 kusů a od té doby si žije Vivaldianno svým vlastním životem.

„Pak jsme se rozhodli udělat to zajímavější. Myslím, že i ta vizuální stránka je důležitá. Oprášil jsem principy Laterny magiky, Tomáš Belko napsal příběh a japonský animátor a režisér Kosuke Sugimoto vytvořil vizuální stránku. Říkám tomu koncert nové generace, koncert s příběhem. Nová forma zabrala a já skáču každý ráno tři metry vysoko radostí,“ přiznává Michal.

K tomu všemu si občas podle svých slov odskočí na dovolenou do Lucie. Ta letos chystá koncerty ke svému třicátému výročí. „Budou čtyři, v Praze, Plzni, Brně a Bratislavě. Pozveme na ně hosty, lidi, kteří prošli kapelou. I když se v Lucii neustále o něčem dohadujeme a přeme, protože jsme čtyři, takže na všechno máme čtyři názory a všichni jsme ješitové, je Lucie můj splněný sen.“

autoři: Petr Zajíček , jku
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.