Městská část Praha 11 nechce hernu v Hráského ulici. O jejím dalším fungování rozhodne zastupitelstvo

3. červenec 2015
Zprávy

Městská část Praha 11 nesouhlasí s dalším fungováním herny v Hráského ulici na Jižním Městě. Radnice ji chtěla zařadit na seznam zrušených míst. Ten byl součástí novely vyhlášky o snižování počtu heren v Praze. Novelu ale před dvěma týdny zastupitelstvo hlavního města nakonec neschválilo. Znovu se k ní vrátí po prázdninách.

„Tento byznys je legální, ale podle mého názoru rozvrací rodiny, likviduje lidské životy, narušuje psychiku lidí, takže v řádné společnosti lidí nemá co hledat,“ říká starosta Prahy 11 Jiří Štyler z Hnutí pro Prahu 11.

Na místě současné herny bývala dříve pošta. V případě zrušení herny by se tam také mohla vrátit.

„Pokud se někdo ze zástupců městských částí s magistrátem domluví, že ve své městské části udělá malé Las Vegas, tak ať to udělá, ale Jižní Město je podle našeho názoru dostavěné a toto zařízení sem nepatří,“ říká starosta.

Novelu vyhlášky, která snižuje počet heren, před dvěma týdny zastupitelé hlavního města neschválili. Všechny koaliční strany se nakonec přiklonily k návrhu opoziční zastupitelky Jaroslavy Janderové z ODS. Ta navrhla materiál dopracovat.

„Tato novela je procesně vadná, protože jsou tam zařazeny adresy, které by tam z mého pohledy být neměly, a naopak tam chybí adresy, které by tam být měly,“ uvedla.

Zákaz hazardu by mohl být na celém území Prahy

Novela vzniká na základě žádostí městských částí. Některé se totiž vloni rozhodly pro nulovou toleranci, tedy úplný zákaz hazardu. Podle primátorky Adriany Krnáčové z Hnutí ANO koalice na zářijovém zastupitelstvu předloží návrh na zavedení plošné regulace hazardu v hlavním městě.

„Budeme předkládat nulovou toleranci na celém území Prahy s tím, že bude vyhraněné období, dokdy se ta nulová tolerance naplní. Tím pádem naplňujeme i náš koaliční slib,“ potvrdila primátorka.

Starosta Prahy 11 Jiří Štyler doufá, že úplný zákaz hazardu pražští zastupitelé nakonec odhlasují.

„Nedovedu si představit, že by neprošla nulová tolerance. Pak by to bylo o něčem, co magistrát deklaruje, ale koná něco jiného, jinak bych si to nedovedl zdůvodnit,“ dodává starosta Štyler.

Zda herna v Hráského ulici zůstane nebo bude zrušena, by tedy mohlo být jasné nejdříve v září.

autor: Lída Křesťanová
Spustit audio

Více z pořadu