Margit Slimáková: V Česku jsme na dobré cestě a není problém se tu slušně najíst

4. listopad 2018

Vystudovala farmacii a celý život se věnuje zdraví, prevenci a především zdravé výživě. Nejen jak správně jíst vysvětluje nejen na svém blogu, ale také třeba ve své nedávno vydané knize. Co by mělo být na takzvaném Zdravém talíři? Nejen to nám ve studiu vysvětlila výživová specialistka Margit Slimáková.

Margit Slimáková, která je mimo jiné známá tím, že prakticky nechodí k lékařům, vystudovala mimo jiné farmacii. Během studia pro ni bylo zásadní hlavně zjištění, že léčení léky je sice účinné, ale také riskantní. Zaměřila se proto především na prevenci a s tím související výživu.

Už dlouhá léta propaguje především zásadu jíst skutečné potraviny, ne ty vysoce průmyslově zpracované. „Pokud ale chceme něco opravdu změnit, musíme na tom řadů týdnů tvrdě pracovat,“ zdůrazňuje. Hubnoucí diety, které člověka omezují a stresují, zavrhuje. Ví, o čem mluví. Sama si na prahu dospělosti prošla poruchou příjmu potravy. Trpěla mentální anorexií. Dnes už přesně neví, co přesně anorexii způsobilo. V dospívání prý prostě chtěla hubnout, jako většina dívek, a protože je cílevědomá, dotáhla to až k „dokonalosti“.

„Lidé z mého okolí se mi samozřejmě snažili pomoci, ale pro mě bylo nejdůležitější pochopit, že člověk sám musí chtít ten problém vyřešit.“ S anorexií se potýkala zhruba rok a musela být i v nemocnici.

Velkou roli v problémech s příjmem potravy sehrála rodinná tragédie, která Margit Slimákovou potkala v deseti letech. Za dodnes nevysvětlených okolností jí totiž zemřela milovaná maminka. „Máme za sebou i dost nepříjemné období určitého podezírání v rodině a celé to vlastně nikdy nebylo uzavřeno. Já jsem to v sobě uzavřela tak, že mamka byla úžasná, dokud žila a teď tu zkrátka není, což je škoda, ale to je všechno.“

Celý rozhovor s Margit Slimákovou si můžete poslechnout v audioarchivu a nezapomeňte se podívat i na videozáznam.

Spustit audio