Malostranský hřbitov v Košířích projde rozsáhlou rekonstrukcí

16. leden 2015
Zprávy

Dělníci a restaurátoři v příštích měsících obsadí rozsáhlý hřbitov v pražských Košířích. Jmenuje se Malostranský, pohřbívali se tam totiž hlavně obyvatelé této pražské části. A z nich i někteří významní - třeba barokní stavitelé bratři Dienzenhoferové nebo pražský průmyslník František Ringhoffer. Na zanedbaném hřbitově vznikne letos úplně nový vchod, místo pro kulturní akce, a chránit ho bude kamenná zeď.

Stojíme na Malostranském hřbitově blízko rušné Plzeňské ulice. Vedle mě je Oldřiška Dvořáčková za Správy pražských hřbitovů. Nacházíme se blízko místa, kde by měl být po rekonstrukci, která se plánuje, nový vchod se schodištěm.

„Díváme se na oplocení. To je jedno z těch, které bude nahrazeno novou kamennou zdí, která bude kopírovat západní zeď z 20. let 20. století. V této zdi vznikne nový vstupní objekt, kde bude zázemí, toalety, schodiště, bezbariérová rampa. Schodiště bude určené i pro v budoucnu konané kulturní akce, jako jsou čtení nebo komentované prohlídky," vysvětluje Oldřiška Dvořáčková.

Jiné budou i cesty. Ty dnešní asfaltové, které jsou zvlněné kvůli rostoucím kořenům stromů, se změní na mlatové cestičky.

„Hřbitov opět nabyde svůj historický ráz. Nebudou tu už hrozit následky prudkých lijáků, protože ty cesty dokáží vsakovat vodu. Dojde k nové výsadbě a revitalizaci veškeré zeleně, což neznamená, že pokácíme všechny stromy, ale po dendrologickém průzkumu dojde k dosázení stromů tam, kde chybí, např. v aleji kolem hlavní cesty," dodává Oldřiška Dvořáčková.

Ještě před samotnou rekonstrukcí se do práce pustí restaurátoři.

„Před začátkem stavebních prací se budou ohrožená díla deponovat na restaurátorském pracovišti a pak se vrátí zpátky na místo," vysvětluje restaurátor Petr Bína.

Na hřbitově už se nepohřbívá a rekonstrukce tak může probíhat nerušeně. Potrvá minimálně půl roku a místo zůstane veřejnosti uzavřené. Správa pražských hřbitovů právě hledá firmu, která práce provede, a investuje desítky milionů korun.

„Předpokládané náklady na revitalizaci Malostranského hřbitova jsou kolem 35 milionů korun s tím, že většina z nich bude hrazená z prostředků dotací EU, konkrétně pak programu Konkurenceschopnost," upřesňuje Oldřiška Dvořáčková.

Po obnově bude Malostranský hřbitov chránit kamerový systém.

Hrobka - premonstráti
autor: jch
Spustit audio

Více z pořadu