Magistrátní audit odhalil zneužití finančních prostředků v ústavu sociální péče ve Svojšicích na Kolínsku. Zvažuje podání žaloby

7. srpen 2019 12:19

Víc než patnáct milionů korun promrhalo bývalé vedení Domova Svojšice na Kolínsku. Vyplývá to z auditu, který si nechal vypracovat pražský magistrát. V domově se starají o lidi s mentálním postižením, v roce 2017 a 2018 ale ústav utrácel velké částky, například za nadstandardně vybavené služební auto ředitele, nebo předražený nábytek, který ale zařízení nikdy nedostalo.

Podle auditu měl Domov Svojšice, který je příspěvkovou organizací města, penězi plýtvat za vedení bývalého ředitele Vítězslava Formana. Ten měl za finance přidělené magistrátem koupit ve zmíněných letech třeba služební automobil se speciální výbavou za asi 700 tisíc korun, který je podle pražské radní pro sociální věci Mileny Johnové z uskupení Praha Sobě nevyužitý na dvoře zařízení. Ústav měl taky nakupovat třeba vybavení, které vůbec s provozem nesouviselo nebo platit fiktivní konzultace - všechno  bez výběrových řízení. Špatné hospodaření prý má vliv i na klienty, o které se v domě starají. Vyjádření Vítězslava Formana se nám získat nepodařilo. Na uvedených telefonních číslech, ani emailové adrese zatím nereaguje.

Nedostatek personálu

Vedení domova totiž taky nedodržovalo limity počtu zaměstnanců a peníze „ušetřené“ za neobsazená místa pak byly rozdělené na odměny vybraných zaměstnanců, a to až v řádu několika stovek tisíc ročně. Podle Johnové je přitom nedostatek personálu znát právě i na kvalitě péče o klienty, kteří vyžadují individuální přístup. Řada z nich je zbavená svéprávnosti a nemají tak možnost se bránit, natož jít do jiného podobného zařízení.

Málo kontrol

Bývalého ředitele Formana odvolalo vedení města už v únoru. Nyní je vypsané výběrové řízení na nového ředitele. Legislativní oddělení magistrátu má do konce srpna říct, jaké právní důsledky z auditu vyplývají. Vyloučená není žaloba nejen na bývalého ředitele Formana, ale i některé pracovníky magistrátu. A to kvůli nedostatečným kontrolám. Třeba ve Svojšicích se naposledy prověřovala kvalita služeb před šesti lety, v roce 2014 pak naposledy hospodaření zařízení. Město proto připravuje další řadu auditů v některých svých sociálních zařízeních, nejen v Praze, ale i mimo její území -  mají zjistit, jestli je zneužívání veřejných prostředků jen ojedinělý případ, nebo jde o systémový problém. Na základě těchto kontrol pak chce nastavit nový způsob třeba i pro financování zařízení.

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio